Покрет за одбрану Косова и Метохије

Две државе дале гаранције за пуштање Тачија из притвора суда за злочине ОВК у Хагу

Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Две државе дале су гаранције суду за злочине ОВК у Хагу за пуштање из притвора бившег заповедника ОВК Хашима Тачија (Hashim Thaci), оптуженог за злочине на Косову и у Албанији, 1998-99.

У захтеву за укидање притвора, објављеном на интернет страници суда, Тачи је затражио да буде пуштен у једну од те две државе и да тамо буде у кућном притвору под условима које одреди суд.

Једна од држава, које гарантују за Тачија, финансијски подржава суд (цонтрибутинг цоунтрy), назначила је одбрана.

По званичним подацима суда, финансијски донатори су: Канада, Норвешка, Швајцарска, Турска и САД.

Како пише у захтеву Тачијеве одбране, једна од наведених држава „званично је прихватила да смести Тачија и обавезала се да ће помоћи Суду у спровођењу мандата у највећој могућој мери, а у складу са законима (те државе)“.

Претходно је, по Тачијевом америчком браниоцу Грегу Кихоу (Грегг Кехое) та држава размотрила „ризик од (Тачијевог) бекства и утицања на сведоке“.

Друга држава је у својој гаранцији за Тачија суду потврдила да је способна да „‘надгледа и спроведе’ … свеобухватне мере укључујући забрану јавне и политичке активности, ограничење, контролу и праћење контаката, комуникација, као и физичког кретања“.

Одбрана тврди да „гаранције наведених земаља на примерен начин умањују ризик“ да би Тачи, ако буде привремено ослобођен, могао побећи, опструисати рад суда, застрашивати сведоке или поновити кривично дело.

У одговору на Тачијев захтев, тужилаштво је нагласило да приложене „гаранције трећих држава не ублажавају на адекватан начин ризике“ које би донело Тачијево пуштање из притвора.

По тужиоцима, суд, имајући то у виду, не би требало ни да разматра гаранције и услове које су понудиле две државе.

„У конкретним околностима у вези са Тачијем, нема ничега што би Косово или било која друга држава могли учинити да у довољној мери спрече да се ризици остваре. Уколико би се то догодило, то би нанело неповратну штету интегритету судског процеса. Продужење притвора једини је начин да се ризици сузбију“, закључило је тужилаштво.

О захтеву Тачијеве одбране одлучиће судија за претходни поступак Никола Гију (Ницолас Гуиллоу), који је већ одбио да укине притвор саоптуженима Кадрију Весељију (Весели), Реџепу Сељимију (Реxхеп Селими) и Јакупу Краснићију (Красниqи).

Тројица оптужених најавила су да ће на ту одлуку уложити жалбу.

У априлу ове године, апелационо веће суда је одбацило жалбе оптужених на претходну одлуку судије Гијуа да им продужи притвор.

Иако се сложио са одлуком већине да Тачију ускрате условну слободу, судија апелационог већа Кај Амбос (Каи) из Немачке је, у издвојеном мишљењу, тада указао да би понуда „треће државе“ да прихвати оптуженог „могла бити важан, а можда и одлучујући фактор“ при доношењу одлуке о захтеву за пуштање из притвора.

Таква конкретна и прецизна понуда „треће државе“ у „будућим случајевима“, по судији Амбосу, „могла би бити снажан аргумент у корист пуштања на условну слободу“.

Оптужница Тачија (52), Весељија (53), Сељимија (49) и Краснићија (69) терети за злодела почињена у 42 нелегална притвора ОВК на Косову и у Албанији над најмање 407 притвореника, од којих је најмање 98 убијено, од марта 1998. до септембра 1999.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи оптужени су у 10 тачака за: прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, мучење (две тачке) и убиства (две тачке).

Та кривична дела квалификована су, у шест тачака, као злочини против човечности, а у четири тачке, као ратни злочини.

Четворица оптужених ухапшена су на Косову 4. и 5. новембра прошле године.

У првом појављивању пред судом, од 9. до 11. новембра, сви су изјавили да нису криви за злочине из оптужнице.

 

(Бета/Данас, 23. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print