Покрет за одбрану Косова и Метохије

Додик: Ријеч “геноцид” не може стајати испред Сребренице, јер се није догодио

Милорад Додик (Фото: РТРС)
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Извјештај комисије за Сребреницу указује да испред Сребренице не може да стоји ријеч геноцид, јер се он није догодио.
 

Према Додиковим ријечима, то су утврдили стручњаци за Холокауст и геноцид, и то најеминентнији из Њемачке, САД, Израела, Италије, Јапана и Србије.

– То је наша истина о томе. Ми прихватамо извјештај, иако он није нимало лак за српску страну, јер је тамо речено на који начин су недговорни појединци починили злочине. Тамо се заиста десио злочин, али је исто тако пресуђено за то – рекао је Додик у Бањалуци.

Навео је да је све и један Србин који је евидентиран да је имао улогу у Сребреници приведен је или Хашком суду или Суду БиХ.

– У том погледу то је за нас завршена прича. Што се тиче описа догађаја, сматрамо да су релевантнији стручњаци који су о томе говорили него што су то биле политички мотивисане судије које су, прије него што је почео процес, донијеле одлуку о томе шта би требало да се пресуди – нагласио је Додик.

Истакао је да је Извјештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године веома јасан.

– Сачинили су га међународни стручњаци у различитим областима, правници, патолози, филозофи, новинари и други који су били укључени и ја им свима захваљујем – поновио је Додик.

Подсјећамо, Извјештај о Сребреници од јуче је доступан јавности на интернет страницама Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

(РТРС, 22. 07. 2021)

 

 

 
 
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print