Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дојче веле: ЗСО као камен спотицања у Бриселском дијалогу

Фото: Репортери

Пре другог састанка косовског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вућића, стране се до сада нису померале са својих позиција и није било напретка ка постизању коначног споразума, пише Дојче веле на албанском.

Њихов нови састанак, уз посредовање Европске уније, биће усредсређен, према речима портпарола ЕУ Петера Стана, на дискусију о досадашњем напретку и даљим корацима преговора који су веома важни за будућност Косова и Србије.

Курти и Вучић састали су се 15. јуна у Бриселу, али нису постигли напредак. Председник Србије Александар Вучић поново је захтевао да “Косово испуни споразум о успостављању Заједнице српских општина”, док премијер Курти каже да Косово “не може да дозволи понављање сценарија Босне и Херцеговине” и уместо ЗСО предложило је стварање Националног савета за косовске Србе, сличног оно за Албанце и Бошњаке у Србији.

На последњем састанку 15. јуна, премијер Курти дао је четири предлога, укључујући: “Косово и Србија треба одмах да потпишу заједнички мировни споразум којим се обавезују да неће нападати једни друге”.

Курти против Заједнице на етничкој основи

Српска страна одбила је предлоге премијера Куртија, док је председник Србије Вучић рекао да “албанска делегација не жели да испуни споразуме које су потписали, па не желе уопште да разговарају о успостављању Заједнице српских општина”.

“Не мислим да је у правном и уставном поретку Косова могуће удружење на етничкој основи. Може постојати удружење општина на развојној основи, може бити на географској основи. Узмите Удружење планина Ругова , Шар-планине, реке Лепенац, али Удружење на етничкој основи не може проћи ни у смислу духа ни слова Устава Косова”, рекао је премијер Курти.

ЕУ мисли другачије

Шеф канцеларије Европске уније на Косову Томаш Суниог види има сасвим другачије мишљење од Куртија.

Он Споразум о Заједници српских општина сматра “законом за Косово”, иако је Уставни суд утврдио да је Устав прекршен у 23 тачке.

“Споразум о ЗСО из 2013. године нешто је што је потписала и ратификовала уставна већина парламента, тако да је то закон за Косово”, рекао је Сунионг.

Он је подсетио да је то обавеза коју је Приштина преузела споразумом постигнутим 2013. године.

“Следећи споразум из 2015. године прецизирао је неке принципе на основу којих би ово Удружење требало да буде основано и управо је то оно што је оценило Уставни суд и она никада нису рекли да удруживање не треба чинити, али је рекао да неки принципи вероватно нису у складу са Уставом Косова”, рекао је шеф канцеларије ЕУ.

Пре састанка 19. јула, технички тимови Приштине и Београда састали су се три дана у Бриселу са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Према наводима заменика косовског премијера Бесника Бисљимија, који предводи косовску делегацију у разговорима, косовска страна је изнела примедбе на захтев српске стране за придруживање.

Недостатак моралног кредибилитета

“Косовска страна је утврдила недостатак моралног кредибилитета од стране Србије да тражи било какву примену са косовске стране, све док они сами нису применили ниједан споразум у коме нису видели никакву корист за Србију. Косовска страна је навела све илегалне паралелне структуре Србије на Косову као у политици, безбедности, образовању, здравству, економији и финансијама, и доказала је да Србија временом није радила на њиховом искорењивању, већ је оснажила, укључујући одлуке на именовањима која су потписале кључне особе попут председника, премијера или председника српског парламента и проблемима са илегалним преносом новца за њихово финансирање”, поручио је Бисљими.

Међутим, српска страна је поново упозорила да ће на следећем састанку Курти-Вучић, који ће бити одржан 19. јула у Бриселу, од званичне Приштине тражити Заједницу српских општина што је предвиђено Бриселским споразумом између Косова и Србије из 2013. године.

(Дојче веле/Косово онлајн, 17. 07. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print