Покрет за одбрану Косова и Метохије

Драго Пилсел: Мит о 700.000 убијених Срба у Јасеновцу руши баш СПЦ!

Фото: Снимак екрана

Је ли укупни број убијених у Јасеновцу 83.145 или реалнијих 120.000, мање је сада битно. Врло је важно што СПЦ даје тако вриједан допринос повијесној истини

Познати хрватски новинар Драго Пилсел објавио је у колумни на свом сајту Аутограф.хр да је намера Српске православне цркве да оконча митоманске наративе везане за Јасеновац

Пилсел преноси речи патријарха Порфирија из Јасеновца ”да се на мјесту усташког злочина нису састали да би се бавили бројкама, да бисмо се бавили доказивањем тко је коме више зла нанео”.

Пилсел даље наводи:

Али ово свједочим: да је жеља и намјера, не само епископа пакрачко-славонског Јована Ћулибрка, да СПЦ оконча митоманске наративе везане уз Јасеновац.

Дан касније, у уторак 14. рујна, у Српској православној опћој гимназији ”Кантакузина Катарина Бранковић” у Загребу се с благословом патријарха Порфирија (који је отворио скуп) још једном, седми пут, одржао знанствени скуп ”Новомученици: Полиперспектива” и опет се покушало дати допринос истини, прије свега оному што се догодило у Јасеновцу у доба усташке страховладе. (…) Истина је, између осталог, да ће истраживачки пројект који епископ Јован припрема у самом мјесту Јасеновац онемогућити односно разоткрити дјеловање митомана.

То, уосталом, ради и Музеј жртава геноцида у Београду који тијесно сурађује с владиком Јованом.

Драго Пилсел се даље пита није ли контрадикторно да Вучић и Додик сарађују са СПЦ и епископом Јованом, а истовремено финансијски помажу Гидеона Грајфа, који непрестано понавља „митоманску тезу“ о 700.000 Срба убијених у Јасеновцу.

Аутор подсећа и на трибину у Загребу на којој се владика славонски Јован осврнуо и на Гидеона Грајфа.

На једној од трибина у Привреднику у Загребу, владика Јован је казао: ”Ми имамо сада случај ревизионизма у Србији и у Републици Српској који је масиван с наше стране. То је подршка лажној причи с професором Гидеоном Греифом, који се појавио у Србији. Сви знамо тко је, професионални хисторичари знају тко је, сви знају да је циркус јер Греиф већ говори о 1.400.000 жртава Јасеновца – значи, није ријеч ни о 700.000 него о 1.400.000 – и наука, струка шути (…) Значи, поставља се озбиљно питање етике у струци хисторичара. Имамо државни пројект ревизије у Србији, немојмо се заваравати, и струка се понаша као да се то дешава у некој другој држави… Као што се сватко бори овдје и негдје другдје против тога да је Јасеновац био некакво љечилиште, ми смо дужни да се огласимо и по овој ствари.”

Владика Јован не једном ми је рекао, чак и пред камерама, да су и бројке српских митомана или хрватских ревизиониста из Гласа Концила – неморалне бројке те да је добро што су и стручњаци Спомен-подручја Јасеновац (СПЈ) и Музеја жртава геноцида из Београда стигли до приближно сличних података.

Одбор Светог архијерејског Сабора СПЦ за Јасеновац препоручује текст Драга Пилсела (Фото: Стање ствари)

Пилсел у закључку истиче вредан допринос СПЦ „повијесној истини“:

Је ли укупни број убијених у Јасеновцу 83.145, како тренутно говоре подаци СПЈ-а, или је бројка ближа оној Музеја холокауста у Вашингтону (реалнијих 120.000), мање је сада битно. Врло је важно што Српска Православна Црква даје тако вриједан допринос повијесној истини.

Прочитајте цео чланак ОВДЕ.

 

Ко је Драго Пилсел

Драго Пилсел рођен је 21. септембра 1962. у Буенос Ајресу у породици послератних хрватских и немачких исељеника. Дипломирао је машинство, новинарство и теологију (студије који је започео у Буенос Ајресу 1986. где му је професор био и садашњи Папа Франциско), а у Осијеку је магистрирао у области моралне и политичке теологије. Недавно је уписао докторске студије на Православном богословском факултету у Београду. У новинарству је пуних 40 година.

У тексту који је написао за београдску Политику „Ја, син усташа, кажем вам – покајмо се и помиримо се“ навео је да му је отац био телохранитељ Анта Павелића у Буенос Ајресу, један деда усташа а други сарадник Гестапоа.

Драго Пилсел (Фото: Политика)

У Хрватску се преселио у мају 1989. као припадник фрањевачког реда. Фрањевце је напустио почетком 1991. године, потом је прешао  у ријечку богословију, коју је пак напустио крајем октобра исте године након погибије-нестанка млађега брата Бранка, припадника Хрватске војске, у близини острва Шипана (након размене ватре с патролним чамцем 178 Југословенске ратне морнарице), да би тада и сâм приступио Четвртој. бригади ХВ-а у Далмацији.

Пилсел је дуго активан на цивилној и политичкој сцени Хрватске и међу првима је проговорио о злочинима хрватских снага над преосталим Србима након „Олује”. Због тога је и постао члан Коалиције за РЕКОМ. Уредник је портала Аутограф.хр где наставља да пише седмичну колумну „Демокроација”, која излази без паузе од 1995. када је покренута у ријечком „Новом листу”. Уређује и теолошку библиотеку „Знакови времена” у издавачкој кући „Сyнопсис” (Сарајево-Загреб). Аутор је више књига међу којима је аутобиографски бестселер „Аргентински роман”. Живи и ради у Загребу.

 

(Стање ствари, 27.9.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print