Покрет за одбрану Косова и Метохије

Дубравка Стојановић: У Јасеновцу страдало око 100.000 Срба – коме је то мало нека додаје!

Дубравка Стојановић (Фото: Весна Лалић)

Протестно писмо јавних личности којим се тражи престанак лицитирања броја жртава Јасеновца је злоупотреба историје у политичке сврхе, сматра Дубравка Стојановић.

Преносимо два одговора на питање редакције листа „Данас“: Како коментаришете протестно писмо јавних личности којим се тражи да се престане са лицитирањем жртава Јасеновца у медијима?

 

Дубравка Стојановић: Злоупотреба историје у политичке сврхе

Злочин геноцида не зависи од броја убијених. Он је дефинисан као злочин са намером да се уништи један народ или његов део. Дакле, кључна је намера, а у случају НДХ постоји прегршт доказа да се радило о злочину са намером да се униште Срби, Јевреји и Роми. А што се броја жртава тиче, они су научним методама утврђени на око 100.000 Срба. Коме је то мало, нека додаје! То је ненаучна и идеолошка злоупотреба историје у политичке сврхе.

Дубравка Стојановић, историчарка

Мирко Меденица: Траже престанак лицитирања броја убијених у Јасеновцу а негирају геноцид у Сребреници

Потписници су исти они који негирају геноцид у Сребреници и друге злочине српске стране током 90-их година. Њих никакве жртве на људском нивоу не интересују, укључујући и српске. Њих та тема занима само у контексту оправдања злочиначке идеологије коју пропагирају. С обзиром на то ко су потписници, писмо нема никакву моралну нити научну вредност.

Мирко Меденица, Центар за примењену историју

Наслов и приређивање: Стање ствари

(Данас, 14. 9. 2021/Стање ствари, 15. 09. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print