Покрет за одбрану Косова и Метохије

Духанај: Уколико настави да нарушава односе са САД, Курти ће врло брзо окончати премијерски мандат

Фото: Косово онлајн

Премијер Косова Аљбин Курти ће врло брзо окончати свој премијерски мандат, уколико настави да нарушава односе са Сједињеним Америчким Државама, каже политички аналитичар Леон Духанај у изјави за Косово онлајн.

Он је мишљења да се без директног и активног ангажмана САД у дијалогу Косова и Србије, не могу очекивати никакви помаци. 

“Што се тиче косовског премијера Куртија, слободно можемо рећи да он са Американцима никад није имао добре односе. Он је стално имао нешто против Сједињених Америчких Држава. То се наставља и сада, када као премијер покушава да им каже да је Косово независна држава и да он може урадити шта год хоће”, каже Духанај.

Он сматра да се одлука Куртијеве Владе о одбацивању пројекта који подржава амерички МЦЦ за прикључење Косова на постојец́и гасовод у Северној Македонији, неће негативно одразити на погоршање односа са америчком администрацијом. 

“Што се тиче одбијање америчких стратешких пројеката, не мислим да ће они бити неки фактор погоршања односа Косова и САД. Немогуће је да Курти одбије такве стратешке пројекте, то му неће дозволити градјани Косова. Ако настави са таквим односима са САД-ом, неће успети да заврши  свој мандат као премијер”, наводи Духанај.

Активна улога Америке у наставку преговора о косовском питању ће према мишљењу Духанаја бити од кључног значаја за приводјење крају овог процеса.

“Косово нема шансе да постоји, нити да учествује у дијалогу без подршке Сједињених Америчких Држава. Поготово мислим да у дијалогу са Србијом неће доћи до коначног договора ако САД не буду директно и активно укључене. Ми смо видели на јучерашњем Самиту, да Европска Унија није у стању да стране доведе до никаквих решења”, закључује Духанај.

(Косово онлајн, 07. 10. 2021)

 

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print