Покрет за одбрану Косова и Метохије

Ескобар: САД траже примену договореног у дијалогу Београда и Приштине

Фото: Нова.рс

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар каже да ће САД користити сваку прилику да помогну и подрже напоре ЕУ у постизању договора о нормализацији односа Београда и Приштине, укључујући и заједничке посете региону, преноси Танјуг.

У првом јавном наступу после ступања на дужност специјалног изасланика САД за Западни Балкан, Ескобар је одговарајући на питање Тањуга навео конкретне начине на које ће Вашингтон подржати напредак у дијалогу Београда и Приштине.

“САД преко својих амбасада у Београду и Приштини раде на томе да се постигнути договори спроведу. Ми охрабрујемо лидере да посвете своју енергију дијалогу, а не да га заобилазе, да примене све што су они или њихови претходници договорили у оквиру Бриселског процеса”, изјавио је Ескобар.

Габријел Ескобар је навео да не искључује и могућност да са Лајчком посети регион и да разговара са лидерима и странама у дијалогу. Ескобар је на конференцији ”Дијалог Београда и Приштине: Повратак на прави пут”, који су организовали бриселски Центар за европску политику ( ЕПЦ) и САД Мисија при ЕУ, поручио да је администрација САД фокусирана на идеју да Западни Балкан мора да постане део ЕУ као и на поруку да велики економски и интеграциони замах у региону морају да подрже ЕУ и земље чланице.

“Забринут сам због недостака поверења у проширење и изостанка снажних порука ЕУ региону као и због недостатка подршке земаља чланица процесу проширења. Мој посао ће бити да подржим оне који желе да направе разлику у региону”, казао је Ескобар.

Ескобар додаје да је позиција САД таква да верују да постоји “мало ризика” за ЕУ да се прошири на регион од 22 милиона људи и поручује да се нада да земље чланице то разумеју.

“Такође, ми верујемо да је кандидатура за чланство у ЕУ будућност Западног Балкана. Свака земља која је ушла у ЕУ постала је демократичнија, перспективнија и стабилнија. Радићемо заједно са европским колегама да убедимо све да је ово једини могући начин напред”, закључио је Ескобар.

(Танјуг/Косово онлајн, 13. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print