Покрет за одбрану Косова и Метохије

ЕУ исплатила Албанији 90 милиона евра помоћи

(Фото: Ekonomia online)

Европска комисија је, у име Европске уније, данас исплатила Албанији 90 милиона евра у оквиру њеног програма макрофинансијске помоћи у вези са отклањањем последица пандемије коронавируса, преноси Тан‌југ.

Албанија је осма земља која је примила исплату из ванредног пакета макрофинансијске помоћи од три милијарде евра за десет партнера за процес проширење и суседства, чији је циљ да им помогне да ограниче економске последице изазване пандемијом вируса ковид-19.

Међу наведеним земљама нема Србије, а у Бриселу објашњавају да Србија није тражила спољну финансијску помоћ.

,,Српске власти тренутно не виде потребу за спољном финансијском помоћи и зато се нису обратиле ММФ за финансијску подршку”, кажу у Европској комисији.

Према најави из Брисела, макрофинансијска подршка од три милијарде евра биће расподељена на партнере који су се обратили ММФ за хитну помоћ због проблема у платном билансу.

Предвиђено је да ће Албанија добити 180 милиона, БиХ 250 милиона, Грузија 150 милиона, Јордан 200 милиона, Молдавија 100 милиона, Црна Гора 60 милиона, Северна Македонија 160 милиона, Тунис 600 милиона, Украјина 1,2 милијаре евра, док је за Косово предвиђено 100 милиона.

Извор: Kosovo Online

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print