Покрет за одбрану Косова и Метохије

ЕУ предлаже састанак Вучића и Куртија у Бриселу, циљ смиривање тензија

Фото: Коха

Шеф дипломатије Европске уније Ђузеп Борељ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, су у телефонским котанктима са председником Србије, Александром Вучићем и косовским премијером Аљбином Куртијем, а циљ је хитно спуштање тензија на северу Косова и евентуално одржавање састанка Вучћа и Куртија у Бриселу, сазнаје Тан‌југ из ЕУ извора.

”Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак се вратио из Београда у Брисел и сви наши напори су усмерени на спуштање тензија и повратак дијалогу”, речено је Тан‌југ у дипломатским изворима у Бриселу.

У ЕУ напомињу да су спремни да посредују дијалогу два лидера који би се одржао у Бриселу, а чија би основна тема била решавање тренутне ситуације на Косову.

Када је реч о примени Бриселског споразума, у круговима блиским шефу дипломатије ЕУ за Тан‌југ наглашавају да су сви до сада постигнути договори у дијалогу Београда и Приштине ”на столу” и да их ”нико није повукао”.

Додаје се да су ЕУ, амбасадори Квинте и САД потпуно јединствени у својој поруци да је у интересу и Београда и Приштине да се ситуација на терену смири, а да су у супротном обе стране на губитку.

(Kosovo Online, 22.9.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print