Покрет за одбрану Косова и Метохије

Живадин Јовановић: Приштина никада није имала намеру да спроведе потписано

Фото: Вечерње новости

Бивши шеф дипломатије СР Југославије Живадин Јовановић рекао је за Политику, да када се узму у обзир време, услови, садржина и разлике у правном субјективитету потписника Првог споразума о принципима нормализације односа Београда и Приштине, питање је, да ли је то уопште споразум као израз слободно изражених воља или је документ политичког карактера.

Истиче да је Србија брзо извршила све, а Приштина и ЕУ – ништа од потписаног.

„Са дистанце од осам протеклих година може се оценити да Приштина и Брисел ни у часу потписивања документа нити касније нису ни имале намеру да изврше оно што су формално прихватиле. Одредбе о ЗСО са извршним надлежностима послужиле су само као замка за Србију да одустане од ’реалности на терену’ тако што ће повући све своје институције са севера КиМ и омогућити проширење сепаратистичких институција и на том делу покрајине”, каже Јовановић.

У међувремену, Србија је улазила у нове обавезе по техничким споразумима проистеклим из неизвршеног Првог споразума. Тако се у пракси све претворило “у једностране уступке у интересу приштинске илегалне сецесије и геополитике водећих чланица ЕУ и НАТО-а. Став да не може бити нових договора док се претходни не изврше није поштован”.

“Низали су се дрски једнострани потези и политика свршених чинова, нови затрпавали претходне испаде, а легитимизација сецесије напредовала. Истовремено, ЕУ је обећала да ће у дијалогу бити статусно непристрасна, Србија је поверовала у то, а у пракси Брисел је повлађивао неодговорном понашању Приштине, интензивно радио на конституисању институција и система илегалне творевине”, каже Јовановић.

Према његовим речима, поједине чланице ЕУ су “опремале, наоружавале и обучавале паравојне илегалне снаге”. Све је то чињено непоштовањем и кршењем резолуције СБ 1244.

„Све указује на то да није реч о неразумним амбицијама, непромишљеним потезима и агресивним подухватима појединаца из Приштине, већ о сценаријима експанзије и ’асиметричне дипломатије’ западних центара моћи који циљају суштину независности и целовитости Србије”, закључује Живадин Јовановић.

 

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Косово онлајн, 27.9.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print