Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Живојин Ракочевић: “Митрополит Амфилохије највећи следбеник Косовског завета”

“На Косову и Метохији митрополит Амфилохије је препознат као патријарх Павле, као човек који је у свакој нашој кући, као човек чију љубав нећемо моћи да заборавимо и она ће бити наша нада у опстанак”, казао је књижевник и новинар Живојин Ракочевић.

“Митрополит је увек био у срцу проблема Косова, никада га није издао, нити је могао помислити да га може издати”, казао је поводом смрти митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића, новинар и књижевник Живојин Ракочевић.

По његовим речима, митрополит Амфилохије је препознат као најоданиији и највећи следбеник Косовског завета и косовских вредности.

“Све што је радио је засновано на Косовском и Новом завету, и тај модел је довео до тога да се Црна Гора ослободи. Он је човек који је победио комунизам, победио је клептомонтенегрине и није га могла заобићи корона. Потпуно је јасно да је и са короном поделио све муке, све страхове и сва надања свога народа”, рекао је Ракочевић, овогодишњи добитник награде Печат херцега Шћепана.

Говорећи о његовом односу према Косову, Ракочевић је истакао да је “митрополит на Косову и Метохији препознат као патријарх Павле”. Он је, каже био “ослободилац од страха”, човек чија се љубав неће заборавити.

“Он је на Косову певао песме свадбарске, он је на Косову певао песме о повратку, он је био тај човек који се у сваком тренутку наших великих проблема нашао да буде, како са онима који деле одговорност, тако и са најпростијим сељацима и људима нашег доба”.

Казао је да је митрополит Амфилохије “завршио све велике послове у свом животу”, те да својим животом и народу поручује: ”Урадите и ви онолико колико можете у својим животима, завршите своје послове”.

“Он је таман, у неку руку, у највећој могућој мери ослободио Црну Гору и поздравио се са њом и свима нама Србима било где, оставио тај модел да бранимо веру, нацију, слободу и демократију”, закључио је Ракочевић.

Управни одбор културне манифестације „Трг од ћирилице“, чији је један од чланова био и митрополит Амфилохије, наградио је средином августа Живојина Ракочевића наградом “Печат херцега Шћепана”.

Извор: Радиоким

Фото: Митрополија Црногорско – приморска

Став