Покрет за одбрану Косова и Метохије

Завршена нова рунда техничког дијалога у Бриселу, Петковић: Због Јеремића и Тадића спашавамо шта се спасти може

Фото: Printscreen, RSE

Вест је ажурирана

Нова рунда техничког дијалога Београда и Приштине у Бриселу је завршена, разговори ће бити настављени, написао је специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак на свом Твитер налогу.

„Управо су завршени дводневни обимни и дубински разговори са двојицом главних преговарача и њиховим тимовима о пуном спектру елемената дијалога, ранијих договора, садашњих питања и следећих корака у нормализацији односа Србије и Косова“, поручио је он.

Лајчак је такође додао да су се сви саговорници сложили да има још пуно тога да се уради и да ће разговори у том смеру бити настављени.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине је претходно одвојено разговарао са главним српским преговарачем и директором Канцеларије за КиМ, Петром Петковићем и након састанка изјавио да је имао „корисну дискусију“ са њим.

Петковић: Због претходне власти данас смо принуђени да спашавамо шта се спасти може

„Потребно је да разговарамо, да једни друге разумемо, и да схватимо позицију у којој се налазимо. Ми добро разумемо да наша позиција није лака и покушавамо на све могуће начине да извучемо максимално што можемо. Није лако“, казао је Петковић за Тањуг након састанка.

Међутим, исто обраћање искористио је за још једну серију истих оптужби на рачун претходне власти а данашње опозиције, о суженом маневарском простору за решавање питања Косова, који су претходници оставили, а данашња власт је принуђена да „спашава шта се спасти може“..

О томе шта је све Петковић казао након данашњег састанка у Бриселу, прочитајте у посебној вести.

Дан раније, Лајчак је у Бриселу одвојено разговарао и са главним косовским преговарачем, замеником косовског премијера задуженог за европске интеграције, Бесником Бисљимијем. После овог разговора, Лајчак је поручио да све у разговорима о нормализацији односа Београда и Приштине је изузетно политички усмерено, а не технички.

Раније данас, председник Србије, Александар Вучић, исказао је захвалност Метјуу Палмеру и другим америчким званичницима који су у претходним данима позивали на формирање Заједнице српских општина (ЗСО) и на спровођење свих других споразума закључених у Бриселу, иако, како је казао, није сигуран да то „неко жели да чује у Приштини.

„Напротив, готово сам уверен да то њих не занима, а онда бих ту могао да постављам друга питања“, поручио је Вучић.

А да је формирање ЗСО као и брзо испуњење свих осталих договора, онако како је споразумима у Бриселу предвиђено, за српску страну приоритетно и нужно, поновила је почетком ове недеље и Канцеларија за КиМ у свом последњем извештају о дијалогу који је у скупштини Србије усвојен 22. јуна.

У извештају је наведено, да је Београд са своје стране реализовао све обавезе предвиђене планом имплементације Првог споразума и пружио пуну подршку успостављању и раду Управљачког тима за израду Нацрта Статута ЗСО.

(Коссев, 07. 07. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print