Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Завршени избори на КиМ, Курти не може сам да формира власт

(AP Photo/Visar Kryeziu)
Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија освојио је највише гласова, али ће му за формирање будуће приштинске владе бити потребна нека коалиција
 

У српским срединама на Косову и Метохији Српска листа, која је освојила 10 мандата на ванредним парламентарним изборима, остварила је апсолутну победу и стабилно присуство у новом скупштинском сазиву. Покрет Самоопредељење Аљбина Куртија освојио је највише гласова, али ће му за формирање будуће косовске владе бити потребна нека коалиција.

Српска листа је потврдила резултат са претходних избора. Током предизборне кампање представници Српске листе су грађанима обећали да ће бранити националне интересе Срба, кроз пуну сарадњу са Београдом и председником Александром Вучићем.

Поручивали су да је сарадња са Београдом потреба како због Срба који живе на Косову и Метохији и њихових интереса, тако и због тога да би председнику Вучићу омогућили да у будућности може да одбрани оно што се на том подручју одбранити може – то је право на живот.

Српска листа ће након потврђивања резултата и у новом сазиву косовске скупштине имати стабилно присуство и може равноправно са странкама Албанаца да учествује у формирању будуће владе у Приштини.

Без обзира на то да ли ће бити формално или не део будуће коалиције, Срби ће преко Српске листе управљати најмање једним министарством у будућој косовској влади.

Обистиниле су се прогнозе да ће покрет Самоопредељење Аљбина Куртија освојити највише гласова. На основу добијених 48 одсто гласова имаће у косовској скупштини 55 мандата од 120, али то је ипак недовољно да самостално формира владу у Приштини.

Нека коалиција је неопходна, а с ким то је већ питање, јер ће Аљбин Курти имати могућност и да са посланицима мањинских партија формира нову косовску владу.

Може и без других албанских партија да има просту већину од 61 посланика, али за двотрећинску подршку потребно је да успостави ширу сарадњу са најмање две или три странке.

Без обзира на то што је победа Самоопредељења најубедљивија у послератном периоду, биће му јако тешко да формира нову косовску владу и стабилну већину, јер су они који себе виде у будућој влади, попут Рамуша Харадинаја, већ јасно назначили да желе крупан залогај, а то може да буде место будућег косовског председника.

Аљбин Курти био је косовски премијер прошле године два месеца, али је смењен због односа према дијалогу са Београдом. Сада када је ојачао своју позицију, може више него раније да компликује напоре Запада да обнови дијалог Београда и Приштине.

Извор РТС, 15. фебруар 2021.

ЕУ: Нове власти да наставе дијалог са Београдом

ЕУ очекује од нових власти у Приштини да се ангажују конструктивно у наставку дијалога са Београдом и искористе прилику за постизањем свеобухватног споразума, поручили су шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел и европски комесар за проширење Оливер Вархеји.

У заједничком саопштењу, након јучерашњих избора на Косову и Метохији, Жозеп Борел и Оливер Вархеји наводе да ће “ЕУ наставити да пружа подршку европском путу Косова”, али и подсетили на обавезе које стоје пред будућим властима у Приштини.

“Од Косова се захтева напредак у реформама, кроз споразум о Стабилизацији и придруживању и Европска реформска агенда, као и регионална сарадња. Европски пут Косова води кроз свеобухватну нормализацију односа са Србијом и ЕУ очекује од нових власти конструктивни ангажман на наставку дијалога коме посредује ЕУ”, поручили су Борел и Вархеји.

У саопштењу се додаје да ће ЕУ наставити да прати постизборне процесе на Косову и Метохији где се очекује формирање парламента, владе и избор новог председника.

Извор Танјуг/РТС, 15. фебруар 2021.

Курти: Приоритет су правда и запошљавање

“Пут који је пред нама је дуг, имаћемо препреке и направићемо неке грешке, али имамо племенит циљ”, поручио је Аљбин Курти лидер Покрета Самоопредељење – косовске политичке опције која је, према прелиминарним резултатима Централне изборне комисије, освојила највећи број мандата на ванредним парламентарним изборима.

Покрет који предводи, на основу 90 одсто пребројаних листића, освојио је 47,75 одсто гласова. За Демократску партију Косова гласало је 17,34 процената, Демократски савез Косова 13,41 посто, док је Алијанса за будућност Косова освојила 7,60 процената гласова грађана који су изашли на биралишта.

Према подацима Централне изборне комисије Косова на изборе је изашло 47 одсто грађана са правом гласа.

“Нећемо се никоме светити, али ћемо тражити правду. Свако од нас мора преузети одговорност која нам припада како бисмо учинили своју земљу могућом за живот“, рекао је Курти, објавила је Радио-телевизија Косова.

Курти, бивши премијер коме је марта 2020. изгласано неповерење, поручио је да дијалог који Косово и Србија воде посредством Европске уније, неће бити приоритет власти коју евентуално буде предводио.

“Дијалог са Србијом је на шестом или седмом месту. Наш приоритет су правда и запошљавање”, рекао је Аљбин Курти.

За формирање владајуће већине потребно је обезбедити сагласност 61 посланика. Вероватно је Самоопредељењу за то потребан један постизборни партнер.

Хоти: Преузећу одговорност

Авдулах Хоти, досадашњи косовски премијер из Демократског савеза Косова (ДСК), изјавио је да изборни резултати нису испунили очекивања партије коју је представљао на изборима.

“Преузимам пуну одговорност за резултате и разговараћу са партијским органима. Очекујем да Централна изборна комисија што пре заврши процес пребројавања гласова. Увек сам захвалан на прилици коју ми је пружио ДСК и желим да кажем да ћемо бити браниоци интереса државе као конструктивна опозиције“, објавио је Хоти на друштвеној мрежи Фејсбук.

Како је оценио Косово је завршило демократски процес.

Хоџај: Нећемо са Самоопредељењем

Енвер Хоџај, лидер Демократске партије Косова (ДПК), изјавио је да су се грађани Косова изјаснили и да се њихова воља мора поштовати.

“Честитам Самоопредељењу на резултату и позивам их да раде на јачању државе Косово. ДПК неће бити део владе са Покретом Самоопредељење, јер смо далеко од наших политичких усмерења”, рекао је Хоџај – преноси Радио-телевизија Косова.

Хоџај је додао да је Косову потребна стабилност, а како је рекао, странка коју предводи се обавезује да ће бити фактор стабилности.

Харадинај: Самоопредељење је победник

Рамуш Харадинај, лидер политичке партије Алијанса за будућност Косова, изјавио је да ће Покрет Самоопредељење бити победник избора на Косову.

“Све указује на Самоопредељење. Констатујемо њихову победу”, рекао је Харадинај обраћању новинарима.

Харадинај је проценио да је странка коју предводи освојила око 10 процената гласова.

Вучић: Честитам нашем народу

Александар Вучић, председник Србије, честитао је Српској листи – политичкој странци на Косову која ужива подршку званичног Београда, изборни резултат на ванредним косовским парламентарним изборима.

„Да честитам нашем народу ако су освојили десет мандата“, рекао је Вучић у емисији “Хит Твит” на телевизији Пинк – медију блиском актуелним властима у Србији које предводи Вучићева Српска напредна странка.

“Надао сам се победи Српске листе и то је важна ствар и добра вест”, рекао је председник Србије.

Претходно је Горан Ракић, председник Српске листе, изјавио је да је према прелиминарним резултатима – партија коју предводи освојила десет мандата у Скупштини Косова резервисаних за српску заједницу.

Ракић је рекао да је 99 одсто грађана Косова припадника српске заједнице гласало за Српску листу. Навео је и да је учинак те партије бољи него на претходним изборима.

ЦИК: Гласање по плану и без проблема

Централна изборна комисија Косова објавила је да је излазност на изборима од 47 одсто била већа од одзива грађана на претходним – одржаним 2019. године.

“Косово је показало како треба организовати изборе, упркос многим изазовима. Хвала грађанима који су били пример демократског друштва”, изјавила је Ваљдете Дака током обраћања новинарима.

Грађани су бирали 120 посланика осмог сазива Скупштине Косова. Централна изборна комисија је током дана објавила да се гласање одвијало по плану и без проблема.

Надметало се 28 политичких субјеката, од којих 21 политичка странка, две коалиције и 5 грађанских иницијатива. Од српских политичких субјеката на изборима учествују „Српска листа“ и две Грађанске иницијативе – „За слободу правду и опстанак“ и „Српски демократски савез“.

Ток изборног дана

У срединама са већинским српским становништвом грађани су организовано и масовно излазили на гласање. У Северној Митровици стотинак грађана предводио је председник Српске листе Горан Ракић, а у Грачаници нешто мање људи градоначелник Грачанице и члан председништва Српске листе Срђан Поповић.

„Сваки избори на Косову и Метохији су за нас историјски тако ће бити и убудуће. Драго ми је да наш народ на овим просторима има свест да брани овај простор и избори су данас једини легитимни начин да то ураде“, казао је након гласања Срђан Поповић.

И представници Ромске иницијативе предводили су у Грачаници већу групу људи, међу којима је било Рома, али и Срба, углавном запослених у Јавно комуналном предузећу „Екологија“.

„Надам се да ће ови превремени парламентарни избори донети бољитак превасходно за ромску заједницу, али и за све остале заједнице. Да ће доласком пролећа доћи бољи дани за све заједнице и да ће живот свих нас бити бољи. То је једина порука од стране мене и стране Ромске иницијативе“, рекао је кандидат за посланика „Ромске иницијативе“ Газмен Салијевић.

Кандидаткиња за посланицу испред грађанске иницијативе „За слободу, правду и опстанак“ Рада Трајковић, на гласање је дошла сама.

„Наша жеља је у ствари да изласком на изборе покушамо да анимирамо грађане српске националности да гласају за умањење гласа и моћи господина Вучића с обзиром нажалост да овај простор по доласком њега на власт се суочава са нечим што је отежавање живота Срба кроз исељавање и повлачење свих српских институција са овог простора“, рекла је новинарима након гласања Рада Трајковић.

Бирачка места у Грачаници обишао је и амбасадор САД на Косову Филип Коснет.

„Сједињене Државе не преферирају ниједног кандидата или исход, неки ће вам то рећи, али они нису у праву. Наша жеља је да избори буду слободни и фер за све грађане Косова. Ако грађани имају информације о нерегуларностима на изборима и криминалним активностима или притисцима у изборном процесу, било какве информације, идите до тужиоца, до изборних власти ако не желите да идете тамо, ако се не осећате комфорно онда идите до новинара који ће бити у стању да испричају вашу причу, али је важно да грађани ураде све што могу да обезбеде да ови избори буду сигурни, слободни и фер“, рекао је Коснет.

У Приштини су гласали и лидери највећих албанских партија који су поручили да реч имају грађани.

“Данас је дан када говоре грађани, а не ми политичари. Мислимо да су грађани пред опцијом економског опоравка или пред маглом и међународном изолацијом. Радујем се пресуди коју ће данас донети током дана. То је најважнија пресуда“, рекао је лидер Демократске партије Косова Енвер Хоџај након гласања.

“Грађанима је потребна демократија, институцијама легитимитет. Ово је прилика и шанса која мора да се искористи, Косово се као независна држава враћа људима, са љубављу према земљи изађите да гласате. Кампања је прекјуче завршена, данас реч имају грађани”, рекао је лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти.

Право гласа на овим осмим по реду парламентарним изборима од 1999. године имало је 1 794 862 гласача. Учествовало је 28 политичких субјеката, од којих 21 политичка странка, две коалиције и 5 грађанских иницијатива. Од српских политичких субјеката на изборима су учествовали Српска листа и две Грађанске иницијативе – За слободу правду и опстанак и Српски демократски савез.

Амбасада САД: Охрабрује излазност на изборе

Амбасада Сједињених Држава у Приштини саопштила је да је, како је наведено, охрабрујућа бројност грађана која је у миру гласала – упркос лошем времену и пандемији коронавируса.

“Важно је Централној изборној комисији и другим институцијама Косова пружити време и простор за бројање гласова и обављање посла”, саопштено је на Фејсбук страници америчке амбасаде у Приштини.

Извор: Глас Америке, 14. фебруар 2021./Нови стандард

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...