Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Загреб: Помоћи ћемо Приштини да формира војску

Фото: Снимак екрана/Јутјуб/ МОРХ, Министарство одбране Републике Хрватске

Баножић је као „јако добру” оценио сарадњу Хрватске војске са Косовским безбедносним снагама и додао да Хрватска преноси своја „искуства и знања”

Хрватска је спремна да помогне властима у Приштини да трансформише безбедносне снаге у регуларну војску, изјавио је данас министар одбране Марио Баножић након састанка са министром косовских привремених институција Армендом Мехајом.

„Ово је била прилика да нагласимо важност трансформације Косовских безбедносних снага у регуларну војску. Хрватска је спремна да подржи тај процес”, рекао је Баножић новинарима у Загребу.

Баножић је рекао и да ће „та сарадња додатно повезати наше земље у политичком, војном и економском смислу”. Најавио је да ће, како је казао, „хрватско и косовско министарство одбране ускоро потписати нови меморандум о разумевању”.

Баножић је као „јако добру” оценио сарадњу Хрватске војске са Косовским безбедносним снагама и додао да Хрватска преноси своја „искуства и знања”.

Рекао је и да је до сада 60 припадника КБС завршило школовање у Хрватској.

Тренутно се два хеликоптера и 34 војника ХВ-а налазе на Косову у оквиру КФОР-а, мировне операције НАТО-а, а Баножић је најавио да ће овог месеца хрватски контингент бити повећан за једну јединицу и имаће 150 војника.

Мехај је казао да је „Хрватска регионални савезник и партнер Косова”.

Захваливши на подршци, рекао је да „види Хрватску као будућег ментора” који ће помоћи Приштини на путу према НАТО-у.

„Регионална сигурност и стабилност могу се постићи само ако сарађујемо”, рекао је косовски министар, пренео је Индекс.

 

(Политика/ Нови стандард, 30.4.2021)

Став