Покрет за одбрану Косова и Метохије

Захарова: УНМИК и Кфор да осигурају безбедност дипломата

Фото: МСП Русије

Протеривање двоје руских дипломата из непризнате државе Косово неће имати последице по њихов правни статус, нагласила је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова у саопштењу објављеном данас на сајту Министарства.

“Полазимо од чињенице да овај корак приштинске администрације неће имати никакве последице по правни статус поменутих руских дипломата”, саопштила је руска званичница, преноси ТАС.

Русија позива Привремену цивилну администрацију Мисије Уједињених нација на Косову (УНМИК) и међународне мировне снаге под вођством НАТО савеза, односно Кфор, да обезбеде безбедне услове за особље руског представништва у Приштини, поручила је портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова у саопштењу.

„Позивамо УНМИК и међународне снаге на Косову да у оквиру својих овлашћења у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 осигурају безбедност и неопходне услове за нормалан рад персонала руске канцеларије у Приштини. Очекујемо од администрације УН одговарајуће писане гаранције“, истакла је Захарова.

Протеране дипломате, према речима Захарове, немају везе ни са једним органом самопроглашене државе, јер су у складу с међународним правом и Резолуцијом СБ УН 1244, која је основ за нормализацију ситуације на Косову, они акредитовани при Мисији УН (УНМИК).

Портпаролка руског Министарства спољних послова оценила је објаву косовских власти о томе да су двојица руских дипломата у покрајини непожељне особе, као намерну грубу антируску провокацију.

Реч је двојици дипломата који раде у приштинском одељењу руске амбасаде у Србији, а Приштина је као аргумент навела „опасност по националну безбедност“ и „уставни поредак“ који, како истиче Захарова, у “покрајини фактички не постоји”.

Председница Вјоса Османи изјавила је јуче да су два званичника Канцеларије за везу Руске Федерације у Приштини проглашена персонама нон грата због, како је навела, њихове штетне активности “које су нарушиле националну безбедност и уставни поредак Косова”.

Убрзо након овог потеза Приштине реаговала је амбасада Русије у Србији саопштењем у којем се истиче да Русија не признаје ни Косово ни одлуке „владе“.

“Ми не признајемо независност Косова, дакле не признајемо ни њихову владу као ни друге структуре. Ниједна одлука Приштине нема за нас правну снагу. Ми сарађујемо са мисијом УНМИК, укључујући и ова питања, а на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН “, саопштено је из амбасаде.

(Танјуг/Косово онлајн, 3. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print