Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Игуман дечански Сава за Нова.рс: Забринути смо за манастире на КиМ

„Озбиљно смо забринути за манастире Српске православне цркве на Косову и Метохији, јер је у последњих 20 година мира и поред међународног присуства на Косову и Метохији, уништено 150 наших цркава и манастира. Покушаји да се наша баштина представи као део албанске историје стално се настављају и приметни су у медијима, у образовном систему, на друштвеним мрежама”, наводи за Нова.рс Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани.

Радови на магистрали Дечане–Плав кроз заштићену зону манастира с обустављени. Како видите покушај да се тај пут изгради?

Градња магистралног пута кроз заштићену зону манастира је тренутно заустављена и амбасадори водећих западних земаља су након посете општини и манастиру пре пар дана врло јасно поручили да се закон мора поштовати. Градња оваквог пута у специјалној заштићеној зони је забрањена и таква саобраћајница нанела би велику штету околини манастира и самом манастиру због повећаног саобраћаја, проласка тешких возила, буке и загађења.

Верујете ли да је прича о градњи пута кроз заштићену зону Манастира Дечане заиста окончана, односно да више неће бити таквих покушаја?

Видећемо да ли ће локална општина поштовати сопствени закон и став западних дипломата. До сада су радови два пута прекидани на иницијативу међународних представника, али би се опет настављали и поред тога што је реч о отвореном кршењу закона.

Радови су обустављени након разговора косовског премијера Авдулаха Хотија и градоначелника Дечана Башкима Рамосаја. Какви су ваши односи са представницима владе у Приштини? Колико су чести ваши контакти?

До ове посете је дошло уз посредовање међународних представника, па је састанку присуствовао командант КФОР-а генерал Микеле Ризи. Сматрам да је добро што је господин Хоти изнео став да решење мора наћи у оквирима постојећег закона. Али речима увек треба да следују и дела, а то ће се показати у наредном периоду, јер је косовска влада мењала свој став о магистрали два пута до сада. Иначе, немамо сусрете са представницима институција у Приштини, осим у међународном присуству у оквиру међународне мешовите Комисије за спровођење заштићених зона манастира у којој епископ Теодосије са мном или неким од службеника Епархије учествује од 2008. године, у складу са одлуком Св. Архијерејског Синода. Последња седница је одржана још у јесен прошле године.

Да ли сте забринути за манастире Српске православне цркве на Косову, будући да је било покушаја да се представе као део косовског историјског наслеђа?

Да, озбиљно смо забринути, јер је у последњих 20 година “мира” и поред међународног присуства на Косову и Метохији уништено 150 наших цркава и манастира. Истовремено наставља се игнорисање закона који су донесени под међународним притиском ради заштите наших светиња и права. Покушаји да се наша баштина представи као део албанске историје стално се настављају и приметни су у медијима, у образовном систему, на друштвеним мрежама. Увек постављам питање, ако су ово албанске цркве зашто сте их нападали и спаљивали последњих 20 година. Наравно, историја се не пише по лепим жељама него на основу чињеница, а толико је много докумената и сведочанстава не само домаћих, већ и међународних историчара и путописаца, као и средњовековних и османских извора из прве руке који јасно говоре чији су ово манастири и цркве.

Наравно, увек напомињемо да наша баштина на КиМ има свог правног власника – СПЦ, што тренутно стоји и у косовским законима, али као културна баштина целог света има велики значај и за све који живе на КиМ и у целом свету, те треба да буде у функцији зближавања људи, а не њиховог сукобљавања. Наша Црква је на овим просторима имала континуирано конструктиван став против сваког насиља и зато је толико много међународних посетилаца и званичника који долазе у наше светиње и разговарају са нама. Посетиоце покушавамо да упознамо са историјом нашег народа и светиња и верујемо да то може да допринесе бољем решавању постојећих проблема.

Нова.рс КоССев

Став