Покрет за одбрану Косова и Метохије

Иде ли непризнато Косово ка чланству у Европолу

© AP Photo / Bojan Slavkovic
Чињеница да ће Косово и Европол имати официре за везу не значи да je Приштина близу пријема ни у Интерпол ни у ову организацију. Честа убиства, шверц дроге и раст криминала били су главни разлог за успостављање ове врсте комуникације, оцењује за Спутњик бивши оперативац ДБ Божидар Спасић.
 
Такозвани Министар унутрашњих послова Косова објавио је да је постигнут договор са Европолом да је непризнато Косово завршило потписивање споразума са извршном директорком ове организације Катрин Де Бол, којим је Приштини омогућено именовање званичног официра за везу у Европолу. Речено је да је успостављена сигурна линија комуникације и размене информација у борби против међународног криминала и корупције.
 

Размена информација или контрола

Спасић каже да је успостављање оваквих Канцеларија, у разним сегментима, од економских па до безбедносних, уобичајено у неким случајевима.
 
„Постављање официра за везу није нешто што је екстра-специфично само за Приштину или да значи пут ка немом чланству или признању. Официр за везу је лице које може бити и дипломата – обавештајац који не може да утиче оператитвно или да наређује безбедносним групацијама. Његов посао је да прикупља информације или да оне достављене на оговарајући начин координише са полицијом која делује на Косову,“ објашњава Спасић.

Официр за везу је чиновник без надлежности

То је у ствари чиновник, додаје наш саговорник, који представља само везу са Европолом и то никако не значи да ова организација спрема пријем Приштине.
 
„Чињеница је да се на Косову дешавају разне ствари и да напросто ЕУ реагује на такав начин разменом официра за везу који је више, рекао бих, надзорник када је у питању безбедност на КиМ,“ каже Спасић.
По његовом мишљењу, ова комуникација се може посматрати и на другачији начин:
 

„Мислим да је ово више знак опреза Европола, дакле, удружених полиција ЕУ, која има сегменте од граничне, па до криминалистичке полиције. Европол јесте пандам Интерполу и мислим да су дешавања на Косову, учесталих убистава, шверца дроге и тога што је непризнато Косово „црна рупа“ Европе, разлог што се успоставља ова врста комуникације,“ сматра Спасић.

Спремају се за Интерпол

До сада су везе косовске полиције са Европолом прво ишле кроз мисију УНМИК-а на Косову, а након успостављања мисије Еулекса, преко ње. Ово је први пут да се обезбеђује директна веза полиције Косова са Европолом.
 
Косово у два покушаја није успело да се учлани у Интерпол, а тамошњи министра полиције је пре неколико дана најавио да ће се поново током следеће године кандидовати за пријем у тој организацији.
 
Бранкица Ристић
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print