Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Изборне калкулације на Косову: Курти фаворит за премијера, с ким ће Српска листа

Ванредни парламентарни избори на Косову биће одржани 14. фебруара. Припреме за кампању увелико трају, а истраживања предност дају покрету Самоопредељење Аљбина Куртија. Када је у питању учешће Срба у косовској политици аналитичари кажу – све по старом.

Анкете показују да покрет Самоопредељење Аљбина Куртија има 45 одсто подршке, док је са око 20 одсто другопласирана Демократска партија Косова, каже аналитичар из Приштине Рон Ђиновци. Додаје да је Куртијева победа сигурна али је питање да ли ће бити довољно да сам формира владу.

„Људи на Косову мисле да уколико они (Самоопредељење) немају већину могући партнер је Рамуш Харадинај, који хоће да постане председник Косова, то је јасно ставио до знања. У сваком случају, уколико они направе коалицију, то значи да ће Рамуш Харадинај бити следећи председник Косова“, каже Ђиновци.

Како ће се поставити Српска листа. Вељко Самарџић из Центра за социјалне иницијативе не очекује промене. Каже да од српских посланика у Скупштини Косова до сада није било предлога закона или амандмана, па такав тренд види и убудуће.

„Имамо ситуацију да када она питања која нису директно прописана као мањинска питања, а итекако утичу на живот Срба на Косову. Као што је, на пример, питање приватизације Трепче, као што је питање сарадње са судом за ратне злочине. Некако остајемо или по страни или једини политички маневар – одлазак демонстративни, односно повратак у парламент од стране наших политичких представника“, напоменуо је Самарџић.

Да ли ће са победником међу албанским партијама Срби правити коалицију није познато, оно што је извесно су два министарска места која гарантује устав Косова.

„Имамо ситуацију у којој су представници српске заједнице у власти Косова – да су то опозиција која је на власти. Ми немамо никакву промену у политици према српској заједници већ је она и у тој власти изолована и метафорички речено мислим да личи на ону белу бојицу у перници која ничему не случи а учитељица је тражи“, рекао је Самарџић.

А да ли условна казна из 2018-те године, због бацања сузавца у парламенту, може спречити Куртијеву кандидатуру? Ђиновци каже тумачења су да може бити премијер али не и посланик. Чак и ако би се неке странке жалиле, то му каже, неће наштетити.

„Докле год људи виде да институције и друге партије покушавају да га зауставе, они ће осећати да морају још више гласати за њега. Уколико то ураде ми ћемо поново имати изборе и Аљбин Курти ће поново бити премијер са још више гласова. То је као зачарани круг, шта год ураде иде у корист Аљбина Куртија“, сматра Ђиновци.

Избори на Косову уследиће након што је уставни суд донео одлуку којом је пресудни глас за владу Авдулаха Хотија неважећи јер је реч о правоснажно осуђеном посланику у последње три године.

Извор: KoSSev

Став