Покрет за одбрану Косова и Метохије

ИСИС борци са фамилијама враћени на КиМ

Фото: Коссев/Илустрација

У априлу 2019. на Косово је враћено 110 грађана Косова, жене, деца и четири наводна борца из милитантне групе такозване Исламске државе.

Косовске власти саопштиле су да је 11 грађана, укључујући жене и децу, враћено из ратне зоне из Сирије 17. јула.

„Они који су починили злочине, овде или у иностранству, биће процесуирани“, написао је косовски министар унутрашњих послова, Џељаљ Свечља (Xхелал Свецла), на свом Фацебоок налогу.

„Жене и деца, које смо вратили данас, требају нашу помоћ и подршку“, написао је он и затражио да се испоштује њихова приватност у наредним данима и месецима.

„Они су заслужили време и простор како би се адаптирали. Наша влада им помаже да се врате породицама како би поново могли да се интегришу “, додао је Свечља.

„Тако што смо вратили ове особе, ми смо извршили своју одговорност, не само према нашим грађанима, већ и као чланови Глобалне коалиције у борби против ИСИС-а“, рекао је он.

Повратак косовских грађана из Сирије раније није објављиван у јавности, а ово је други пут да Косово враћа своје грађане.

КоССев: САД поздравиле акцију повратка 11 грађана Косова из Сирије

Уз честитке косовском министарству унутрашњих послова у саопштењу из амбасаде САД на Косову, наводи се да је Косово „лидер у борби против тероризма и екстремизма“.

„Сједињене Америчке Државе похваљују јучерашњу репатријацију косовских грађана из зоне сукоба у Сирији. Ови повратци показују спремност Косова да преузме одговорност за своје грађане и даје пример другима. Косово је лидер у борби против тероризма и екстремизма“, наводи се у објави на Твитеру Амбасаде САД у Приштини.

У априлу 2019. враћено је 110 грађана Косова: жене, деца и четири наводна борца из милитантне групе такозване Исламске државе.

Од 2012. године, око 400 грађана Косова, где живи већинско муслиманско становништво, отишло је да се бори у Сирију и Ирак на страни такозване Исламске државе.

Радио Слободна Европа је 28. јуна објавио да се око 100 грађана Косова и даље налази у Сирији и Ираку. На основу података косовске полиције, у наведеним земљама налазе се углавном деца.

У писаном одговору за овај медиј, косовска полиција навела је да се у ратној зони налази још 96 грађана Косова, 43 мушкараца, девет жена и 44 деце.

Фото: Радио Слободна Европа

 

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Радио Слободна Европа/Коссев, 18. 07. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print