Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Израелски амбасадор: Одлука о признању Косова донета под присилом Америке

Фото: Видео принт

Одлука Израела да призна Косово је донета, верујем, под америчким притиском. У овом тренутку не видим могућност да ће Израел повући то признање, казао је јутрос у студију ТВ Прва израелски амбасадор Јахел Вилан. У истој емисији амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан изјаснио се против премештања амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим.

Каже да је Израел ту одлуку донео после много година у којима није признавао Косово и да је то „дефинитивно против израелских интереса у Србији“, као и против интереса самог амбасадора.

Ипак, амбасадор Вилан „не би желео да остави било какав простор за оптимизам за публику у Србији без неког доброг разлога“, одговорио је на питање да ли је могуће да Израел ревидира ову одлуку.

„Ја у овом тренутку то не видим. Споразум је постигнут, Израел је признао Косово а Косово ће преместити амбасаду у Јерусалим. То је испуњено и не видим ниједан разлог да ће Израел у овом тренутку повући признање Косова све док су обе стране испуниле своје обавезе из споразума“, казао је.

„Немојмо заборавити да је то урађено у оквиру споразума између Србије и Косова са Америком а не са нама“, нагласио је амбасадор истовремено.

На питање, односно тврдњу новинара у студију да ли је „баш сигуран да је то потписано“, те да су српски државни званичници наводно казали „да то није потписано“, Вилан је овако одговорио:

„Зашто бих ја видео тај споразум?! То није мој споразум. Нисам видео ниједан демантиј ни од стране Америке, ни од стране Србије. Србија није никада демантовала. Нисам видео да је ико у Србији демантовао да није потписао. Документ постоји, колико ја знам“.

Иначе, пропратни текст уз видео на порталу Б92 у којем је амбасадор пре свега говорио о тренутним сукобима Јевреја и Хамаса, насловљен је „Амбасадор Израела оптужио Србију“, и то без икаквих објашњења.

Реаговао је одмах српски министар Селаковић који тврди да је Вучић потписао „потпуно другачији папир од оног који је дат приштинској страни“.

„Изјава амбасадора је својеврсни безобразлук и она апсолутно није тачна“, преноси исти медиј Селаковићеве речи.

Шта пише у споразумима и шта су српски званичници говорили

Српски председник је дан по потписивању вашингтонског споразума, 5. септембра, казао да је у питању „изврстан споразум“, те да „ми овакав споразум дуго нећемо добити, са било ким, о било чему“, док је тадашњи министар спољних послова Ивица Дачић истог дана констатовао да је „за Израел и САД битно да Косово као прва муслиманска земља отвори амбасаду у Јерусалиму“.

Обојица су наводила прошле године да треба сачекати и видети да ли ће Израел да призна Косово, што је Израел ипак учинио нешто више од шест месеци од потписивања споразума.

Подсећамо, тачка која уређује односе Израела и Србије, односно Израела и Косова једина је која се разликује у документима које су 4. септембра прошле године појединачно потписали Александар Вучић и Авдулах Хоти са САД, и ови текстови били су доступни јавности у истом дану када су и потписани.

Текст споразума који је у Вашингтону потписао Александар Вучић

Текст споразума који је у Вашингтону потписао Авдулах Хоти

„Србија [Београд] пристала је да отвори канцеларију за трговину и државне канцеларије у Јерусалиму 20. септембра 2020. и да до 1. јула 2021. премести своју амбасаду у Јерусалим”, стоји на папиру који је потписао Вучић.

С друге стране, Хоти се обавезао на следеће:

„Косово (Приштина) и Израел су се усагласили на узајамно признање”.

Палестински амбасадор поштује 1244 и очекује поштовање 478

У истој емисији говорио је и амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан. Осим што је изнео потпуно другачији поглед у вези са ситуацијом у Гази, он се изјаснио и против премештања било које амбасаде, укључујући и амбасаду Србије из Тел Авива у Јерусалим.

„Јер је Јерусалим окупиран град. Источни Јерусалим је окупиран град. Молим вас, како ви гледате на то да неко дође и отвори амбасаду у Приштини?! Је ли вама то ОК?! Је ли вама то у реду?!“, казао је Набхан, који се у емисију укључио уживо из Газе.

„Ми не признајемо то и због резолуције 1244 и због става Србије према томе“, додао је у вези са питањем Косова.

Истовремено, наглашава да то исто очекују и од својих пријатеља:

„Зато тражимо од свих наших пријатеља да поштују наш став и да поштују резолуцију Уједињених Нација. У вези Јерусалима постоји резолуција 478 која тражи од свих земаља света да не премештају и не признају Јерусалим за главни град Израела. То је јасно и наравно, ко год то учини, да ће то утицати на наше односе са њим“.

(Коссев, 12. 05. 2021)

 

 

Став