Покрет за одбрану Косова и Метохије

Из Велике Хоче у Санкт Петербург: Светска премијера филма „Чекајући Хандкеа“

© Фото : NAMA FILM
У такмичарском програму 31. издања филмског фестивала „Порука човеку“ у Санкт Петербургу, који ће се одржати од 29. октобра до 4. новембра, премијерно ће бити приказан дугометражни документарни филм аутора Горана Радовановића „Чекајући Хандкеа“.
 
Филм говори о винару Срђану Петровићу из Велике Хоче који је, сазнавши да је Петар Хандке добио Нобелову награду за књижевност, одлучио да постави плочу са рељефним ликом писца на својој винарији где је славни писац више пута боравио.
 
Срђан Петровић, домаћин из Велике Хоче код ког је одседао Петар Хандке - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
Срђан Петровић, домаћин из Велике Хоче код ког је одседао Петар Хандке
 
Постављање плоче захвалности славном писцу у изопштеној, изолованој и гетоизираној енклави окруженој албанском већином каква је Велика Хоча, постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији.
 
Чекајући Хандкеа - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
 
Аутор филма, Горан Радовановић рекао је да је боравак Петера Хандкеа код нашег народа на Косову, у Ораховцу и Великој Хочи, имао велики утицај и на његово опредељење да пре седам година сними филм „Енклава“.
 
„Овим филмом желео сам и да искажем и захвалност Хадкеу за сва добра дела која је учинио према нашем народу, од свог неупитниог моралног става спрам ратова на простору бивше Југославије до искрене дарежљивости која се још увек препричава међу Ораховчанима и становницима Велике Хоче“ рекао је Радовановић.
У филму учествују Срђан Петровић, Лука Петровић, Љубомир Филијовић, Свештеник Веља Стојковић, Гаврило Кујунџић, Живана Павловић.
 
Документарни филм „Чекајући Хандкеа“ је сниман током ове и претходне године у Великој Хочи у Метохији, а подржао га је Филмски центар Србије (ФЦС), преноси Танјуг.
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print