Покрет за одбрану Косова и Метохије

Истрага масовног тровања водом за пиће у Дечанима без епилога

Фото: Економија онлајн

Након тровања пијаћом водом 1.500 грађана у више села у општини Дечане, Институт за јавно здравље и Министарство здравља су саопштили да је узрок тровања бактерија ’ешерихија коли’, каже Шкумбин Љушај из села Шаптељ, који још увек има здравствених проблема због последица тровања, пише Економија онлајн.

 

Додаје да је бактерија пронађена само у једном селу, а тровање се, према његовим речима догодило и у другим селима и да мештани села из страха и даље не конзумирају воду из водовода.

Због сумње да је дошло до намерног тровања, Основно тужилаштво у Пећи отворило је истрагу, али од тада истрага је без резултата.

“До сада су многе истражне радње предузете уз овлашћење државног тужиоца. Очекују се и друге истражне радње за потпуну покривеност тог случаја, стога морамо бити резервисани у пружању информација, до окончања истражних радњи“, навело је тужилаштво у одговору за Радио Слободну Европу.

По налогу Основног тужилаштва у Пећи, 16. јула ове године, ухапшено је лице запослено у Косовској шумарској агенцији у Дечанима, због сумње да је од маја зауставило сигурносне камере и саслушано је 48 лица.

Извршни директор НВО “Сири и Визионит” Ветон Мујај изјавио је да институције нису дале јасан одговор шта се догодило у случају тровања у Дечанима.

Општина је предузела неке безнедносне мере, попут затварања отворених бунара и цеви, али према Мујају то није довољно.

“Забрињавајуће је зашто грађанима јоп увек није речена истина, 14. јула, министар здравља, Арбен Витиа, рекао је да ће неки узорци бити послати у иностранство”, рекао је Муја, али још увек нема одговора да ли су резултати узорака стигли.

Радио Слободна Европа је овим поводом контактирао и градоначелника Башкима Рамосаја, који је у кратком одговору рекао да ће анализа узорака бити објављена ускоро. е очекује да ће анализа послата у иностранство бити објављена врло брзо.

РСЕ је покушао да добије одговор и од предузећа задуженог за водоснабдевање у општини Дечане „Хидродрини“, али званичници те институције нису одговорили.

Након тровања општина Дечане је покренула поступак за оснивање новог предузећа за водоснабдевање, јер је „Хидродрини“ оптужен за лоше и неодговорно управљање водоводном мрежом у овој општини, како се наводи у одлуци од 19. јула 2021. године, по питању „грађевинске технике од приступа извору, нестандардизације резервоара воде, бунара, водоводне мреже до илегалних прикључака и недостатак бројила за евидентирање потрошње воде”.

Предузеће “Хидродрини“, поред Дечана водом снабдева Пећ, Исток, Клину и Јуник.

(Економија онлајн/Косово онлајн, 03. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print