Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Италијанска агенција АНСА: Курти ће освојити 41,1 одсто гласова

Италијанска новинска агенција АНСА обајвила је чланак о политичким догађајима на Косову у коме је навела анкету коју је спровео Институт ПиПОС, према којој ће Покрет Самоопредељење бившег премијера Аљбина Куртија освојити 41,1 одсто гласова на предстојећим ванредним изборима, преноси Бота сот.

Према анкети, Демократски савез Косова биће друга странка са освојених 20,8 одсто гласова, а Демократска партија Косова биће трећа.

АНСА у тексту описује Куртија као националисту и антисрбина.

“Аљбин Курти заступа националистичку и снажну антисрпску позицију, познат је по ексцентричним и спектакуларним иницијативама попут оне када је неколико пута бачен сузавац у сали парламента како би се спречило усвајање мера које се сматрају супротним националним интересима Косова“, наводи АНСА у чланку који су пренели регионални медији.

Додаје се да су ванредни избори на Косову уследили након пресуде Уставног суда, који је прихватио жалбу Самоопредељења и прогалсио неуставном владу Авдулаха Хотија изгласану у косовском парламенту 3. јуна.

“Судије су одлучиле да је одлучујући глас посланика Етема Арифија, осуђеног за корупцију, неважећи. Председница парламента Вјоса Османи, која је и вршилац дужности косовског председника после хапшења Хашима Тачија у новембру због ратних злочина ОВК, расписала је ванредне изборе 14. фебруара“, наводи АНСА.

 

Извор: Косово онлајн

Фото: Bota Sot

Став