Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Камбери: Променити цео Устав, проблематична и преамбула о Косову

Фото: Време

Посланик Шаип Камбери изјавио је данас у парламенту Србије, да се противи, како каже, парцијалној измени Устава Србије, сматрајући да тај акт треба променити у целости, а навео као проблематичну и преамбула Устава, “која Косово и Метохију дефинише као део Србије”, преноси Танјуг.

Камбери се у обраћају, током расправе у парламенту на чијем је дневном реду Предлог за промену Устава, рекао да нема сумње да би Устав требало да буде промењен, и да постоје бројни аргументи за промену целог Устава, а један од њих је и тај, што се каже, у члану 1 Србија дефинише као држава српског народа, а то је према његовој оцени проблематично са аспекта мањина.

По његовим речима мањине у Србији чине више од 20 одсто становништва, а таква дефиниција, каже, шири уверење да су чланови заједица другачијег порекла “грађани другог реда”.

У том смислу као боље примере навео је Црну Гору, у чијем се Уставу, тврди, наводи да је носилац суверености грађанин који има црногорско држављансто, али и Косово, наводећи да у члану 1 стоји да је “Република Косово држава својих држављана”.

Камбери је изнео критике на рачун власти, наводећи да “у овој држави власт одавно није јавна и транспарентна, правно ограничена, ни посвећена слободи и једнакости грађана”.

Он је оценио и да садашња иницијатива за промену дела Устава, којим се усаглашава домаће законодавство са законодавством ЕУ, недовољна, јер обухвата само питања из поглавња 23 и 24.

Навео је и да су у Србији потребне децентрализација и регионализација, како би, каже, постала боље место за живот, али и додао да у таквим захтевима власт “неаргументовано види страх од сецесије”.

За Камберија је проблематична и преамбула Устава, “која Косово и Метохију дефинише као део Србије, јер, како каже, представља препреку бржем напретку на ЕУ путу”.

У том смислу, навео је да је, у складу са преговарачким оквиром за Србију поглавље 35 има исту тежину као поглавља 23 и 24, текст преамбуле препрека било какве тежње “за нормализацијом односа са Косовом”.

Додао је и да, ако је реформа правосуђа 2009. године урађена “наврат-нанос” то не треба да буде алиби за парцијалну измену Устава.

“Наша посланичка група неће учестовати у парцијалној промени, јер се тиме губи драгоцено време, а то је оно чега најмање имамо”, рекао је Камбери.

(Косово онлајн, 07. 06. 2021/Танјуг)

Став