Покрет за одбрану Косова и Метохије

Квинта: Забрињавајуће – Уставни суд приморан да подсећа да није спроведена одлука о В.Дечанима

Манастир Високи Дечани (Фото: Косово онлајн)

Са подсећањем Уставног суда Косова – да још увек није спроведена пресуда из 2016. године, којом се потврђује власништво манастира Високи Дечани над 24 хектара земље, данас су шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и САД-а упутили још један апел косовским институцијама.

Амбасадори ових земаља сваке године 19. маја, на дан када је Уставни суд изрекао пресуду још 2016. године, апелују и позивају косовске власти да исту спроведу у дело, тј. 24 хектара земље у катастру заведе као манастирску.

Исти апел упутили су и данас.

„Шефови мисија Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава примили су к знању и поздрављају једногласну изјаву Уставног суда Косова од 24. септембра у вези са неспровођењем његових ранијих одлука, укључујући и одлуку о упису земљишта манастира Високи Дечани из 2016. године“, поручили су.

Кажу да је забрињавајуће то што је косовски Уставни суд приморан да подсећа институције извршне власти да гарантују и спроводе владавину права у овим већ, наводе, предуго одлаганим случајевима.

„Као што је наведено у нашој изјави Квинте од 19. маја, поштовање владавине права је обавеза свих влада. Снажно подстичемо Владу Косова да без даљег одлагања поступи са правним уписом земљишта манастира Високи Дечани у складу са одлуком Уставног суда“, прецизирали су.

За крај поручују да је подршка Косова владавини права и независном судству заснована на потпуном и једнаком спровођењу свих судских одлука без обзира на политичка неслагања.

(Коссев, 24. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print