Покрет за одбрану Косова и Метохије

Квинта се у Београду састала са Вучићем, Петковић и Бисљими лете за Брисел

Фото: Коссев

Амбасадори земаља Квинте затражили су „деескалацију кризе“ на Северу Косова на састанку са председником Србије Александром Вучићем у Београду, саопштио је његов кабинет. Вучић је објавио и слику са састанка на којем је и директор Канцеларије за КиМ. У среду се у Бриселу састају Петар Петковић и Бесник Бисљими, потврђено је за КоССев из ЕУ.

На састанку са амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, и шефом Делегације ЕУ у Србији, Вучић је „објаснио позицију Србије“, наводи се у саопштењу.

„Посвећени смо очувању мира и поштовању Бриселског споразума, али никако нећемо да дозволимо понижење ни Србије, нити њених грађана“, рекао је Вучић.

Ово је иначе други састанак Вучића са амбасадорима земаља Квинте од почетка кризе на Северу.

Након првог састанка прошле недеље он је медијима саопштио да је одбио предлог представника земаља Квинте и да у њему не жели да учествује, али није прецизирао шта је предлог подразумевао, осим што је то упоредио са понудом за куповину једног килограма поморанџи.

У међувремену председништво је саопштило и да ће се Вучић сутра састати и са амбасадорима Русије и Кине.

Председник Александар Вучић најавио је синоћ у емисији Хит твит за данас посету војних изасланика земаља Квинте на Јариње, што нисмо успели да у КФОР-у потврдимо до објављивања вести.

У току је осми дан блокаде путева код Јариња и Брњака због одлуке косовске владе о увођењу пробних таблица РКС за возила са српским регистарским ознакама, коју је пратило распоређивање специјалних јединица Косовске полиције на два прелаза.

Пре два дана су изгореле две канцеларије у општини Зубин Поток у којој се налазио центар за регистрацију возила – односно место за издавање пробних РКС таблица, а у исти такав центар у Звечану у истој ноћи су (у)бачене две бомбе које нису експлодирале.

На Северу Косова, као и на целом Косову, повећан је број рутинских патрола КФОР-а, потврдио је данас КФОР за КоССев.

Претходно су се четири градоначелника са Севера састала са командантом КФОР-а генерал-мајором Франком Федерићијем.

„Командант КФОР-а је рекао да се КФОР неће мешати у политичка питања нити насилно уклањати блокаде са путева“, навели су у заједничком саопштењу раније данас.

Војска Србије је у стању повишене борбене готовости. Претходних дана главни наслови у косовским медијима и делу прорежимских српских медија су подизање српских авиона над Јарињем, српске трупе с друге стране Јариња, као и јучерашњи долазак руског амбасадора и српског министра одбране на само Јариње.

Данас поподне портпарол ЕУ, Петер Стано, потврдио је за КоССев да ће се у среду у Бриселу састати главни преговарачи у тзв. техничком дијалогу – Петар Петковић и Бесник Бисљими. За сада, као и претходног пута након састанка ове двојице почетком септембра, изостаје потврда да ће се састати и Александар Вучић и Аљбин Курти.

(Коссев, 27. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print