Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Кер-Линдзи: Ангажовање Медлин Олбрајт у дијалогу би била апсолутно ужасна одлука

Џејмс Кер-Линдзи са Лондонске школе економије и политичких наука у интервју за Косово Онлајн наводи да има велика очекивања од Бајденове администрације, али и да би политички повратак Медлин Олбрајт на ове просторе, тачније њена умешаност у дијалог Београда и Приштине представљало велику грешку.

“Што се тиче могућности ангажовања Медлин Олбрајт, то би била апсолутно ужасна одлука. Искрено, последње што региону треба сада су људи оптерећени теретом прошлости. Пре свега, на њу се не може гледати као на непристрасан глас ни у једном поступку. Као што сам много пута рекао, Балкану више нису потребни људи који су просрпски или проалбански. Потребни су људи који су фокусирани на помагање региону као целини, да крене напред и који ће бити фокусирани на проналажење праведних, одрживих и конструктивних решења за текуће проблеме на Балкану”, наводи професор Џејмс Кер-Линдзи.

У 2021. нас очекују превремени збори на Косову. Упркос најавама из ЕУ, да ли ови избори стављају дијалог на паузу и када узмемо у обзир да ће избори уследити 2022. године у Србији, да ли то значи да су изгубљене наредне две године када је у питању дијалог Београда и Приштине?

Свако ко је радио на мировним процесима лако ће признати да су избори уобичајена потешкоћа. Али то је саставни део демократског процеса и њиме треба управљати у том светлу. Оно што је заиста важно је колико брзо се нова влада може формирати након избора и хоће ли нова администрација бити вољна да се укључи у смислени процес.

Да ли је питање размене територија у оквиру коначног споразума дефинитивно стављено са стране или га је могуће вратити за сто?

Питање територијалних промена очигледно је врло емоционално питање. Али иако многи могу веровати да оно сада није више део агенде, постоје и они који и даље верују да би то могло бити део било ког будућег решења. Као што је један старији амерички дипломата рекао не тако давно, није да територијална подела представља идеју чије је време прошло, већ идеју која још није дошла. Заправо, Косово и Србија треба да постигну коначни споразум који ће решити њихове разлике. Тренутно је мало назнака да је било која страна спремна озбиљно размислити о уступцима које би могле учинити да се ствар једном заувек реши. Све док је то случај, остајаће могућности радикалније опције. Најбољи начин да се питање територијалних промена трајно скине са дневног реда јесте постизање коначног решења које га чини небитним.

Шта очекујете од Бајдена и колико ће се уопште бавити Балканом?

Иако сам на толико начина изузетно позитиван у вези са Бајденовом администрацијом, Балкан је једно подручје за које имам својих брига. Упркос свим негативним аспектима Трампове администрације, ипак сам стекао осећај да је желела да постигне коначни договор између Београда и Приштине. Не кријем скептицизам према ЕУ и њеном полако-полако приступу ка нормализацији. То је лепо као идеја, али видео сам како ово делује другде. Ретко постиже много. Договори се постигну, али никада и спроведу. А онда се троши време покушавајући да ти споразуми профункционишу. Мислим да би требало да тежимо коначном договору између Србије и Косова. Ово би решило толико ових проблема. Међутим, бринем се да ће се администрација Бајдена једноставно вратити европском приступу и да ће се мало постићи.

Ову годину обележиће и одлазак немачке канцеларке Ангеле Меркел. Колико ће ово утицати на немачку политику према Балкану, односно на дијалог између Косова и Србије?

Одлазак Меркелове са функције у Немачкој потеже толико питања. Сада нема сумње да је Немачка најважнија земља када је Балкан у питању. У том смислу, ко год замени Меркелову, могао би да одигра виталну улогу у будућности региона. Али можда је најважније питање колико ће било која замена потакнути агенду проширења. Ово је пре свега важно. Без реалних изгледа за чланство у ЕУ, заједно са паметним ангажовањем, регион ће постати све подложнији утицају других спољних сила. Стога сваки нови лидер мора свим срцем да верује у вредност проширења ЕУ у региону и да буде решен да учини све што је потребно да се то догоди.

Да ли ће се Метју Палмер ове године вратити у пуном замаху на сцену када је у питању дијалог Београда и Приштине, сада када је Гренел изашао из игре?

Могли бисмо се надати и очекивати да ће Метју Палмер наставити са својом улогом – ако не и са неке више функције. Он познаје регион боље од било кога другог у хијерархији Стејт департмента. Са добрим тимом негде другде у администрацији, могла би постојати стварна шанса да се нешто уради. Међутим, и опет, то ће такође захтевати неко иновативно размишљање и рад на коначном решавању главних отворених питања у региону – не само између Косова и Србије већ и Босне.

 

Извор: Косово онлајн

Фото: GazzetaExpress

Став