Покрет за одбрану Косова и Метохије

Кирби: Вучић је дао одређена обећања у Белој кући, можда је време да их испуни

Фото: Н1

Дугогодишњи амерички дипломата Кристофер Хил, којег је председник Џозеф Бајден номиновао за новог амбасадора у Србији, у Београд ће донети вишегодишње искуство, везе са највишим политичким структурама у Вашингтону и отвореност за решавање проблема на нови начин, рекао је у интервјуу за Глас Америке Мајкл Кирби, амбасадор у Србији од 2012. до 2016. године.

Кирби, који је током дугогодишње дипломатске каријере са Бајденовим кандидатом радио у америчким амбасадама у Пољској и Јужној Кореји, сматра да су одлуком о номинацији веома искусног дипломате – Сједињене Државе показале да им је стало до Србије.

Како коментаришете одлуку председника Бајдена да номинује дугогодишњег дипломату Кристофера Хила за амбасадора у Србији? Зашто Хил?

Мислим да је то изванредна идеја која јасно показује да Сједињене Државе заиста желе да постигну напредак у том делу света за који је Србија кључна. Шаљемо много искуснијег дипломату, него што смо послали претходних више година. Он је повезан широм Вашингтона и у Европи и то ће помоћи ако Србија жели да напредује.

Какву поруку Вашингтон шаље Београду овом номинацијом? Шта администрација жели да постигне у Србији слањем дипломате који има тако широко искуство?

Порука је: председник Бајден је много година слушао како Срби говоре да ће урадити одређене ствари. Међутим, нису урадили то што су обећали. Ово је прилика да се то постигне. Администрација је озбиљна, и ви се уозбиљите или смо завршили. Можда то треба узети у обзир. Ствари не могу бесконачно да трају.

А ви сматрате да амбасадор Хил може да то постигне конкретне резултате?

Мислим да може. Радио је са председником Бајденом када је он био на положају потпредседника САД, радио је са свим људима у овој администрацији, са Сенатом. Када је био амбасадор у Ираку радио је са више сенатора. Радио је са актуелним државним секретаром, има приступ адресама у Вашингтону што му помаже да погура ствари. Такође има кредибилитет у региону.

Амбасадор Хил има веома широко преговарачко искуство када је реч о низу глобалних питања: од Балкана где је учествовао у преговорима о БиХ и Косову до Северне Кореје. Ви сте радили са њим у амбасадама у Пољској и Јужној Кореји. Шта је то што Хил може да донесе на положају амбасадора у Србији? Зашто би био успешнији од својих претходника? Наравно, то није критика вашег мандата…

Искрено, има више искуства и дубље везе широм дипломатске заједнице, па чак и војне, зато што је са војском служио на различитим местима. Похађао је Ратни колеџ. Има и то искуство. Има председникову пажњу. Има и више искуства у региону него готово било ко. Говори српски. Значи, доноси цели пакет, а не само 83 одсто или тако нешто.

А које су то области у којима амбасадор Хил може да постигне највише напретка – у дијалогу Београда и Приштине, напретку Србије ка Европској унији? Где може да има највише утицаја?

Када сам радио са Хилом, једна од ствари коју сам видео је да има одличне идеје како да приступи одређеном питању и како да га реши. Рецимо, као што је био случај са Дејтонским споразумом или слично. Када је дошао у Јужну Кореју, био је наш први амбасадор који је посетио место где је претходна влада и дикатура убила групу студената. Нико се тога није сетио. Он доноси искуство, али и отвореност за решавање ствари на нове начине, уз намеру да та питања коначно и реши. Поменули сте дијалог. Дијалог се не води само да би сте разговарали, већ да би сте тај разговор и завршили. Значи, предузимамо кораке до одређеног циља. А то су по мом мишљењу Србија у Европској унији и независно Косово. Тренутно, дијалог не тече добро из низа разлога. И није важно који су то разлози ако желимо да постигнемо напредак. Ми то можемо да урадимо, и Србија може са Крисом Хилом и са Сједињеним Државама.

Да ли се номинацијом Кристофера Хила може очекивати оштрији приступ Сједињених Држава према Влади Србије и председнику Александру Вучићу, у односу на тренутног амбасадора Ентонија Годфрија и претходне америчке администрације? Ту мислим на оштрији приступ када је реч о стању владавине права у Србији, њеним спољнополитичким одлукама и наравно дијалогу са Косовом.

Ова администрација има другачији став о Русији од претходне. Тако да је логично очекивати да ће се озбиљније разговарати о томе где је будућност Србије: Да буде Путинов пријатељ или истинска европска нација што у суштини јесте. То не значи да не можете да будете истовремено пријатељ са Русијом и европска земља. Србија мора да решава питања као што је владавина права. Бившој администрацији, како се чини, није било стало до тога у Србији, а понекад ни у САД. Затим имате слободу медија. Србија не иде у исправном смеру у тој области, а бивша администрација није много била заинтересована за питање слободе медија. Због тога бих очекивао да ова администрација, свакако са Крисом Хилом, али и другима које би тамо имали, заузме снажнији став о неким од тих питања. И просечни грађани у Србији желе да буду просперитетни. И Срби по менталитету јесу Европљани. Ово им даје шансу. На Влади Србије је да одлучи да ли ће је прихватити. Такође, годинама имамо посла са председником Вучићем. Ја сам тамо дошао пре него што је постао премијер. Затим је постао премијер, а потом председник. Он је дао одређена обећања у Белој кући тадашњем потпредседнику Бајдену која није испунио. Можда је време да их испуни.

О којим обећањима је реч?

У вези са убиством браће Битићи, између осталог.

Колико амбасадор Хил може да буде успешан у комуникацији са српским властима и српском јавношћу, имајући у виду да већ има коментара у Београду да је био део, у Србији, непопуларне Клинтонове администрације, да је коначан резултат његових преговора о Косову било бомбардовање…

Да, он јесте био део Клинтонове администрације, али као професионални дипломата. Ми као дипломате и професионалци радимо за све администрације. Када је почео, радио је много година у Регановој администрацији, затим Џорџа Буша старијег. Био је високи званичник у администрацији Џорџа Буша млађег. Да, радио је у Клинтоновој администрацији, али је то случај и са актуелним амбасадором. Свако ко је био дипломата одређен број година би радио у тој администрацији.

Али имајући у виду те коментаре и ставове дела српске јавности о Хилу, како би његова номинација могла да утиче на америчку репутацију у Србији, где јачају утицаји Русије и Кине?

Мислим да би требало да буде позитиван. Сједињеним Државама је довољно стало за Србију да пошаљу веома искусну, озбиљну особу. Срби су понекад имали утисак да их не схватамо довољно озбиљно. Порука овде је: Схватамо вас веома озбљно. Међутим, будите озбиљан играч, какав желите да будете у нашим очима. За Русе и Кинезе је све повезано са новцем, а не са напретком Србије у свету. Ја сматрам да је будућност Србије у Европској унији, зато што то омогућава развој појединаца и обезбеђује вам ствари које желите – будућност за децу. Економска ситуација и будућност коју људи виде морају да се промене. Сједињене Државе овим поручују да су сагласне са тим и да заједно можемо нешто да урадимо тим поводом.

Да ли се скраћење мандата амбасадора Годфрија може сматрати преседаном с обзиром на то да је реч о каријерном дипломати, а не политичком постављењу?

То се догађа. Служимо на предлог председника. Мислим да то не би требало схватити као критику амбасадора Годрфија. На пример, ја сам био амбасадор у Молдавији само две године и отишао сам у Вашингтон где сам имао веома добар посао. Тражили су од мене да дођем у Вашингтон. Не знам шта се догађа у случају амбасадора Годфрија, али ово није критика на његов рачун. У мом случају, имао сам већ други посао пре него што се било шта догодило. Нисам питао амбасадора Годфрија, нити би он било шта рекао зато што би то подрило његов кредибилитет. Мислим да он има светлу будућност у Стејт департменту. Крис Хил је шанса и чекање још годину дана није добро ни за кога.

Знам да је тешко спекулисати, али да ли се тиме шаље порука да амбасадор Годфри није довео да промена које Вашингтон жели, због чега је номинован Хил?

Не. Мислим да је порука да имамо неког другог за кога сигурно знамо да ће приграбити пажњу и ако будемо чекали шест месеци или годину, нећемо више имати ту особу.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(ВОА/Косово онлајн, 16. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print