Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Кнежевић: Напад на српске светиње по истом сценарију на Косову и у Црној Гори

Председник Демократске народне партије Црне Горе и један од лидера црногорске опозиције Милан Кнежевић у интервјуу за Косово Онлајн упозорио је да мржња према Србима и СПЦ, притисци на свештенике и сатанизација свега православног у Црној Гори води ка пројекту који је спроведен на Косову и Метохији.

Како коментаришете актуелни спор око изградње магистралног пута од Дечана ка северу Црне Горе, којим косовске власти директно угрожавају манастир Високи Дечани?

Територија на којој се налазе Дечани има статус специјалне заштићене зоне у којој су и судски забрањене овакве радње. Чињеница да, упркос томе, тзв. косовске власти настављају са угрожавањем једног од најзначајнијих манастира, као дио културно-историјског српског наслеђа, говори о јасној интенцији уношења немира и константног осјећаја угрожености православних свештеника и српског народа на Косову и Метохији. Ово је само континуитет ужасних сцена које смо гледали протекле двије деценије, када су паљене и уништаване српске светиње, али и показатељ колико је та лажна творевина заснована на правном насиљу, неспособна да успостави правни поредак и поштовање закона.
С друге стране, овакви насртаји служе и да се скрене пажња са политичко-економске кризе са којом се суочава режим тзв. Косова, чији високи функционери на дневном нивоу добијају позиве у Хаг због ратних злочина, док се врши све већи притисак на Приштину да испуни преузете обавезе из преговарачког процеса са Београдом.
Важно је нагласити и да су на тероторији Косова и Метохије присутне међународне снаге, као и да су Високи Дечани под заштитом Унеска. Брутално гажење међународних норми и насилно спровођење воље тзв. косовских власти руши углед међународне заједнице, која је врло критички настројена према Србима и несхватљиво болећива према косовским Албанцима.

Како видите најављено повезивање Албанаца са Косова са деловима Црне Горе за које имају интересовање?

Док режим Мила Ђукановића пласира измишљену причу о великосрпским претензијама ка држави Црној Гори и док српски народ доживљава прогоне и пријетње да ће бити протјеран и истријебљен, лидери албанских странака увелико раде на промовисању идеје Велике Албаније, у чему очигледно уживају подршку одређених међународних елемената, али и овдашњих власти. Зато је могуће да, на примјер, група Албанаца годинама неометано упада у манастире Бешка на Скадарском језеру и Свач код Улциња, узмемиравајући свештенике и православни народ, јер сматрају да је то њихова територија, као што је дозвољено и наоружаним албанским полицијским партолама да слободно упадају у Црну Гору у пограничном дијелу, а да то не изазове било какав отпор црногорских званичника. С друге стране, свако истицање српских застава и симбола православља редовно се заврши хапшењима, скрнављењима и осудама са највишег државног нивоа.
Позадина оваквог стања, поред националних претензија и обрачуна са српским народом, несумњиво лежи у пословима који везују тзв. косовски и режим у Црној Гори, на шта Демократски фронт годинама указује и упозорава на угроженост виталних националних интереса због инвестиција иза којих стоје неки екстремни великоалбански покрети и новца сумњивог поријекла који пристиже са Косова*.

Актуелна црногорска власт има интензивну сарадњу са Приштином, да ли мислите да су на неки начин повезани актуелни проблеми које СПЦ има у Црној Гори и ово што се дешава на Косову, где су све приметнији покушаји присвајања и насртаја на српску културну и духовну баштину?

Системски и систематски прогон Српске православне цркве у Црној Гори и покушај отимања њене имовине дешава се готово по истом сценарију као и на Косову и Метохији. И овај насртај на Високе Дечане да би се изградио пут ка Црној Гори дешава се у сусрет изборима 30. августа, као подршка напорима црногорских власти да затру све што је православно и српско, како би несметано могли да владају на свим нивоима, и оном световном и духовном.
Подсјетићу, у Дечанима данас не живи ниједна српска породица, а српска имовина је углавном отета, православна гробља уништена. Зар се исто не дешава и у Црној Гори? Мржња према Србима и СПЦ, протјеривање свештеника и сатанизација свега православног у Црној Гори води ка пројекту који је спроведен на Косову и Метохији. Отуда се на скуповима подршке Цркви и вјерницима увијек потенцира да се у Црној Гори брани јужна српска покрајина. Јер уколико би успио пројекат декларисаног атеисте Мила Ђукановића да отме црквену имовину и васпостави партијску цркву на челу са рашчињеним Мирашом Дедеићем, јасно је да ће се исти сценарио десити и на КиМ. Тога је свјестан и народ Црне Горе али и региона, који се сабрао око јединственог циља одбране светиња и очувања сопственог духовног исходишта.

Уколико ваша политичка опција преузме власт у Црној Гори на престојећим изборима на који начин ће се то одразити на односе са Косовом?

Наш став поводом признања тзв. Косова је јасан и утемељен не само на историјском и духовном исходишту Црне Горе, већ и на међународном праву и принципима. После наше побједе сматрамо неопходним да се преиспитају вишемилионски пројекти иза којих стоји сумњиви капитал и личности које су од стране међународних институција оцијењене као симболи политичко-криминалне хоботнице у овом дијелу Европе. Нама није циљ да стварамо међунационалне сукобе ни у Црној Гори нити са државама региона. Напротив. Желимо успостављање трајног мира и сарадње, али уз јасно одређење према политички релевантним питањима, које мора бити у складу са историјски утемељеним идентитетом и националним интересима.

Извор: Kosovo-online

Фото: Vijesti.me

Став