Покрет за одбрану Косова и Метохије

Косово онлајн: Ристово Косово

Фото: Косово онлајн

Није лако Албанцима на Косову. Отета земља, страна историја, туђи споменици. И што их је више и што су бахатији све је већа туга и немоћ оних најекстремнијих међу њима. Најбоље су то показали овим хапшењем и суђењем Ристу Јовановићу, на Видовдан. Нису могли боље.

Јер који то дан за Србе на Косову, од Лазара и Милоша наовамо, није Видовдан. А шта су мука и страдање Ристово на Косову, него само нови доказ његове величанствене победе. И оне некадашње на Газиместану, као и сваке будуће, чији су ожиљци и трнов венац тамо већ урезани за све будуће векове. Ристо је дошао на место где је одавно распет и васкрсао. И какав то суд у данашњој Приштини може да промени било шта. Осим да забије још један ексер у његов длан, дајући му тако само нови орден.

Али не схватају то моћници у Приштини. Они мисле да ће, овом новом демонстрацијом силе и унапред написаним пресудама лажних судова, Риста да отерају с његовог Косова. Ћорава су то посла, алли ко ће то да објасни Аљбину, Вјоси, Вљори, Рамушу и осталима. Џабе је све. На лажима и отимачини може да се сања држава, али не може да се сагради срећа. Ту не помажу ни НАТО бомбе ни Велики брат.

Газиместан, Дечани, Грачаница, Богородица Љевишка, Девич, Пећка патријаршија, сва Метохија, Косовско Поморавље, Звечан, Митровица, Ново Брдо, Немањићи, Мрњавчевићи, Обилић, Хребељановићи, Бранковићи, Југовићи… Косовска битка.

Какве све то везе има с Куртијем и Тачијем? Исто као и пре сто година с Исом Бољетинцем. Баш никакве.

Ђурађ Кастриот Скендербег, као најчвршћи ослонац албанске историје на овим просторима, и човек који на леп начин спаја две стране, албанску и српску, сасвим сигурно не би данас брутално хапсио Риста Јовановића на Газиместану. На правди бога, без икаквог разлога, зато што је бираним речима ставио у заштиту монахињу опкољену бесном приштинском полицијом. Нажалост, велики број Албанаца који данас баштине Скендербегово наслеђе планинама и морима су далеко од њега.

И да не буде забуне. Сасвим сигурно има међу косовским Албанцима данас оних који се не слажу са оваквим поступањем њихових представника. Оних које је стид због бесмислене демонстрације силе, чији смо сведоци на Косову сваког дана. Они су сигурно ту и остаје нада да ће једном бити у прилици да се њихов глас боље чује.

А што се тиче утамниченог Риста Јовановића, он ни за шта не треба да брине. Нема већег признања и прилике да оправда своје име, од ове коју је он добио.

(Косово онлајн, 01. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print