Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Косово онлајн: Срби у селима Новог брда без воде и пута

(Фото: Косово онлајн)

У Јасеновику код Новог Брда, у засеоку Филиповац, у тешким условима живи неколико српских породица чије се куће налазе на једном од брда испод Велике планине, која је подарила природну лепоту за живот, али није било одговорности надлежних да тим породицама омогући пристојне услове живота, чак ни пут. 

До засеока Филиповац може се једино пешке. 

Кроз шибље, прескачући планинске потоке и корачајући узбрдо зеленим пашњаком наша екипа долази до куће породице Трајковић. Миодраг Трајковић, самохрани отац који живи са три сина, све време нас је посматрао са врха брда како отежано савладавамо успон како би до њих стигли.

,,Молио сам Бога да дође новинарска екипа и да камером забележи наш живот“, прво је што нам је Миодраг казао.

,,Кућа прокишњава, немамо пут, ни воду. Намирнице када купимо на леђима носимо. До нас аутомобилом нико не може да дође, и запрежним колима са воловима или коњима то није могуће. Нико нам не долази. Не памтим када сам добио рачун за струју јер не могу до нас да дођу“, јада се Миодраг.

Пре неколико година умрла му је супруга. Са синовима живи од социјалане помоћи и његове пензије. Један од синова је болестан и неопходна му је додатна нега и пажња.  

Пре нашег доласка припремио је брашно да умеси тесто за хлеб.

,,Морам и то да радим. Спремио сам тесто да печемо хлеб како би имали шта да једемо“, казао је Миодраг. 

Поред имања Трајковића у својој кући, сама, живи старица Стојанка Петровић. Са кофама у рукама кренула је до оближњег бунара.

,,Купатило имам, а воду немам, живимо овде као мученици. Оперисана сам и не смем ништа тешко да носим. Сналазим се како знам и умем“, јада се Стојанка.

Поред проблема са путем и водом, мештани овог засеока имају проблем и са снабдевањем електричном енергијом.

,,Ево погледајте бандере су нам попадале. Сама  везујем бандеру да ми не падне на кућу. Нема ко да поведе ред“, кроз плач наставља Стојанка. 

Она и породица Трајковић су само неки од случајева тешког живота у општини Ново Брдо. Брдскопланински положај отежава, али не би требало и да спречава локалну самоуправу да изведе инфраструктурне радове, да овим породицама омогући нормалан живот.

 

Извор: Kosovo Online

 

 

Став