Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Косовска влада под лупом коалиционих партнера

Коалициони партнери у косовској влади поручили су премијеру Авдулаху Хотију да више не може доносити одлуке без консултација са њима, а као замерка се наводи начин на који је он наставио дијалог са Србијом, преноси Кљан Косова.
Посланици Алијансе за будућност Косова кажу да њихова странка подржава дијалог, али наглашавају да дијалог у Бриселу никада није произвео ништа добро за Косово, без присуства Сједињених Америчких Држава.

Став посланице Тиме Кадријај је да Косово не сме да склизне у технички дијалог, јер технички дијалог одговара Србији.

“Ми смо коалициони партнери и морамо се консултовати у вези било које одлуке. Видели сте да се и господин Харадинај успротивио, као и посланици и Хотију је јасно да не може да настави са дијалогом без консултација са коалиционим партнерима, без часне речи и опозицијом“, рекла је Кадријај.

Неслагање међу коалиционим партнерима унело је и прошлонедељено именовања Скендера Хисенија за координатора за дијалог са Србијом од стране премијера Хотија.

Генерални секретар НИСМЕ Биљал Шерифи рекао је за Радио Слободна Европа да тренутна неслагања ове странке с премијером Хотијем се односе само на то како је започео дијалог са Србијом.

“Иницијатива изражава забринутост да ће се, уколико се разговара о одређеним темама, процес одвијати у недоглед и могао би кренути према техничком дијалогу који смо имали”, рекао је Шерифи.

Он сматра да у коалицији нема неслагања по другим темама и како истиче, ради се шта треба.

“По осталим темама се ради, свакодневно, понекад постоје питања са којима се слажемо, али и она са којима се не слажемо. Ипак, у влади се одлуке доносе вец́ином гласова и има напретка”, рекао је Шерифи.

У стабилност владајуће коалиције у суботу је уверавао и косовски премијер који је рекао да влада, институције и њихови руководиоци раде посао који им је у надлежности.

“Влада је стабилна и на основу коалиционих споразума које имамо, настављамо да радимо свој посао. Скупштина ради свој посао, Председништво ради свој посао. Наш рад се нормално одвија и нема промене ситуације и политичких аранжмана”, рекао је Хоти.

Насупрот томе, политолог Рамуш Тахири сматра да је коалиција Хотијеве владе крхка јер, како каже, функционисање или став владе зависи од гласова сваког коалиционог партнера.

Према његовим речима, када су подељена министарстава између странака у коалицији, направљени су компромиси и ти компромиси се сада испољавају.

“Чини се да ова влада нема стабилност и да је ушла у спиралу силаска са власти, јер је неслагање са премијором изнела Алијанса за будуц́ност Косова која је врло важан партнер. Не може Влада Косова да буде стабилна са сукобом коалиционих партнера. Решење су или нови избори или улазак Демократске партије Косова у коалицију која би надокнадила гласове и обезбедила парламентарну већину”, рекао је Тахири.

Аналитичари кажу да актуелна власт изгледа немоц́на да се суочи са дијалогом са Србијом.

Партнери у владајућој коалицији, АБК и Социјалдемократска иницијатива затражили су да Демократска партија Косова буде укључена у владу Хотија.

Званичници ДПК обавестили су Хотија да он нема подршку ДПК за дијалог, све док га не буду водиле САД.

Лидер Алијенсе за будућност Косова и бивши премијер Рамуш Харадинај рекао је недавно да ц́е прекинути подршку премијеру Хотију, уколико настави политички дијалог са Србијом у оном облику у којем га је започео, док је Фатмир Љимај из Социјалдемократске иницијативе поручио да је влади потребна ДПК.

Председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа рекао је да је разговарао са координатором за дијалог Скендером Хисенијем наглашавајући да је дијалог у потпуности политички и да ће, како је рекао, резултирати међудржавним политичким споразумом о обостраном признавању.

“Изразио сам своју и подршку ДСК ставу да не постоји посебан споразум, ван свеобухватног споразума који би резултирао међусобним признавањем. Тај дијалог је у потпуности политички и резултираће међудржавним политичким споразум за узајамно признавање”, рекао је Мустафа.

Он је истакао да је за овај процес неопходна међуинституционална сарадња, као и сарадња свих политичких актера.

“У овом процесу мора се пружити снажна подршка премијеру Хотију, влади, председнику и свим државним механизмима који унапређују овај политички дијалог. Одговорност за дијалог је на владајућој коалицији, док дијалогом припада парламентарној уставној вец́ини, а не нити једном посебном ентитету”, закључио је Мустафа.

www.kosovo-online.com

Фото:  Ekonomia Online

Став