Покрет за одбрану Косова и Метохије

„Косовски преседан је страшан“: Кога је, када и како упозоравао Путин

© Sputnik / Сергей Гунеев
Док се сви кључни светски политичари у недоглед међусобно оптужују за кршење међународног права, није наодмет присетити се како су почели догађаји са чијим се последицама свет данас бори. Кога је, када и како упозоравао руски председник Владимир Путин? Телевизија “Русија 1” се подсетила неких историјских епизода.
 
„Не треба себе сматрати Богом и решавати за народе све њихове проблеме. Ви и ја можемо само да створимо услове и помогнемо људима да реше своје проблеме, да створимо услове, да будемо гаранти одређених договора“, говорио је руски лидер у Немачкој 2007. године на Минхенској конференцији.
 
Путин је тада више пута поновио – не треба погоршавати ситуацију у ионако распарчаној бившој Југославији, не треба допустити једнострано проглашење независности Косова.

„То би била нелегитимна и неморална одлука. Русија неће подржати такво решење питања“, говорио је Путин.

Током друге посете иностранству руски лидер питао је западне партнере: „Зашто и даље дрмати темеље међународног права, подстичући и развијајући сепаратизам у Европи, као и на пост совјетском простору?“.
 
Након тога Јужна Осетија и Абхазија објављују да желе признање своје независности.
 
Путин упозорава Запад: „Не видимо никакву разлику између једне и друге ситуације. И на једном и на другом месту то је резултат распада комунистичких влада. У оба случаја се ради о етничком сукобу који има дубоке историјске корене. У оба случаја обе стране су правиле правне прекршаје, а понекад и злочине“.
 
Међутим, како ће касније рећи руски председник, Запад је толико веровао у своју свемоћ и непогрешивост да ни на кога није обраћао пажњу. Такозвано Косово проглашава независност, колективни Запад га снажно подржава.
 
 

„Косовски преседан је страшан преседан. Он у суштини ломи систем међународних односа који су се развијали не деценијама, него током једног века. Он несумњиво може повући ланац најнепредвидљивијих последица“, поново је упозорио Путин.

 
Следи самит Заједнице независних држава – присуствовали су тадашњи председници Грузије и Украјине – Михаил Саакашвили и Виктор Јушченко. Након свега неколико месеци један је, поново уз подршку Запада, покренуо рат у Јужној Осетији, а други је тај рат подржао.
 
Русија је приморала Грузију да заустави агресију, признала је независност Јужне Осетије и Абхазије. Тад је Запад буквално вриштао на сав глас да Русија крши међународно право.
 
„Желимо да сви раде по истим правилима која се зову ‘међународно право’. Не желимо да неко манипулише тим појмовима“, поручио је Путин.
 
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print