Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Косовски Хидрометеоролошки завод: Очекују се нове падавине и погоршање ситуације

Услед обилних падавина више општина на Косову суочило се у претходна два дана са поплавама, док је најгора ситуација била у Метохији. Косовски хидрометеоролошки завод најавио је вечерас да се у наредним данима такође очекују обилне падавине.

Више од 48 сати на Косову су падале јаке кише што је довело до пораста нивоа и изливања река. Како је данас раније потврђено из Агенције за управљање ванредним ситуацијама, ситуација је почела полако да се стабилизује услед престанка или делимичног престанка падавина.

Из Хидрометеоролошког завода наводе вечерас да је најлошија ситуација на Белом Дриму, Дреници као и на Ибру, где је ниво воде достигао максималне квоте, а што је довело до поплава.

Додају да је на погоршање ситуације у Метохији, осим кише, утицало и топљење снега.

Проблематични су и потоци који теку из планинских подручја, поручују.

Иако је Агенција за управљање ванредним ситуацијама најавила да се данас ситуација побољшава, Хидрометеоролошки завод прогнозира да ће у наредним данима такође падати киша на целој територији Косова, а највише у Метохији.

„То ће додатно погоршати ситуацију, посебно позитивним температурама које утичу на топљење недавно палог снега“, додали су.

Медији на српском језику известили су данас да су услед обилних падавина и изливања река поплавама захваћена и домаћинства у селима Кузмин и Племетина, као и у Метохији.

Вечерас се огласила и Канцеларија за КиМ наводећи да прате ситуацију и да ће помоћи породицама погођеним поплавама.

 

Извор: Коссев

Фото: Јована Цветковић

Став