Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коссев: На Косову Албанци три дана славе “команданта” Адема Јашарија

(Фото: Каллхо)

На Косову Албанци данас и наредна два дана обележавају „епопеју ОВК“, или „ноћ пожара“, у знак сећања на тродневни отпор породице Јашари према српским снагама, догађај који на Косову виде као почетак рата, док Адема Јашарија виде као „оца ОВК“. Косовски лидери, пре свега Аљбин Курти и Вјоса Османи, бораве у Преказу, одакле косовски медији данас преносе бројне извештаје са „изложбе 59“ – фотографије периода од трагедије 59, односно 58, чланова породице Јашари које су убиле српске снаге 1998. до једнострано проглашене независности Косова деценију касније.

Уживо пренос боравка у Преказу, приказала је на својој званичној Фејсбук страници и Вјоса Османи.

„Пре 23 године, 5,6,и 7 марта, специјалне српске снаге стационирале су се у Преказу. Убили су и масакрирали децу, жене, старије и сваког ко је покушао да побегне. Педесетдевет чланова породице Јашари и још неколико других убијени су у тродневном нападу“, написао је Аљбин Курти на Твитеру, док је Османи одржала говор.

ФОТО: Вјоса Османи ФБ

„Сви они који су посетили Меморијални комплекс у Преказу, видели су да је тамо 59 гробова, јер је толико људи пало за слободу, током тродневне борбе, која данас с правом носи епитет епохе ОВК. Због тога се данашња изложба назива ‘Изложба 59’ у част 59 погинулих у бици 5., 6. и 7. марта у Преказу“, навела је Османи.

ФОТО: Вјоса Османи ФБ

„Свака слика је прича за себе, свака има поруку. Пут који смо прешли симболизовао је отпор команданта Адема Јашарија са породицом који је био завршен у фебруару 2008. године, када смо крунисали труд и крв оних који су се борили и пали, чинећи Косово државом! Овај пут није био ни лак ни кратак. Прво смо искусили протеривање из својих домова, убиства, силовања, етничко чишћење наше домовине, и даље настављамо да живимо са језивим болом од преко 1600 несталих због насиља, још увек неутемељених. Не смемо се зауставити док се судбина сваког од њих не изнесе на видело“, навела је даље.

Истакла је помоћ међународних партнера, пре свега НАТО-а, али и истакла подсећање на жртву деце у овој породици.

„А када погледамо ове слике, морамо гледати право у сузне очи малишана. Нека нам њихове сузе послуже као огледало у које гледамо сваки пут када треба да доносимо одлуке за своју земљу и бол у њиховим очима претварамо у мотив да добро и часно радимо за своју будућност. У данима попут ових, али и докле год можемо дисати, побринимо се да разговарамо са својом децом и са генерацијама које ћемо оставити о деци Јашари и о свој другој деци која су пала пред олтар слободе , за цвеће које није смело да цвета, за њихову жртву, тако да су данас косовска поља испуњена новим цвећем које цвета и шири најпријатније ароме, у слободи“, део је такође говора Османи.

ФОТО: Авдулах Хоти ФБ

И досадашњи косовски премијер Авдулах Хоти, био је у Преказу.

Каже да се ради о ванредном жртвовању породице Јашари, да су у питању „историјске размере које превазилазе било коју жртву коју неко може да учини за слободу и независност своје земље“.

 

За то време, поједини медији, као што је то у дужем чланку данас објавио Каллxо, доносе натписе како је „кула Јашари“ која заправо чини „меморијални комплекс у Преказу“ где је пре 23 године „извршен масакр над 59 чланова продоице Јашари“, сада место у којем су „куле у стању масакра и у опасности од урушавања због недостатка институционалне неге“.

Наводе да је буџет за одржавање Преказа 4, 555.381 евро, те да за ову годину средства нису опредељена осим 690.000 евра, што је наставак прошле године.

Истовремено, као опомену косовским властима за оно што виде као небригу, објавили су сведочења оних који обилазе Преказе и који га виде као албанску „Меку и Медину“.

„Сваке године долазим овде и поклањам се онима који су овде пали. Одавде је све почело за слободу Косова. Овде се осећам обавезним да је свето место Мека и Медина Албанаца где сви треба да дођемо и поклонимо се са највећим поштовањем. У част мученицима који су пали за слободу Косова“, рекао је Сабри Љуши из Липљана.

Према подацима ФХП, од 58 чланова породице Јашари који су сахрањени касније, било је 18 жена, и 10 деце од којих је настарије имало 16 година. Није убијена само 11-годишња девојчица.

„Српска полиција је негирала било какву незаконитост у нападима и тврдила да је прогонила ‘терористе’ који су напали полицију. Портпарол полиције негирао је ‘лажи и измишљотине’ о мучењу како су јавили неки локални и страни медији и рекао „да полиција никада није користила такве методе, нити ће икада“, навео је Фонд у једном од својих извештаја.

Званични српски полицијски извори, имају супротно тумачење у односу на тумачење са Косова:

Адем Јашари, са својим братом Хамезом Јашаријем био је вођа ОВК, коју је званична Србија видела као терористичку групу Јашари, који су страдали са члановима своје породице јер су одбили да се предају у дреничком селу Доњем Преказу, источно од Србице, где су живели.

Српске снаге безбедности (ПЈП и САЈ) су окружиле Јашаријеву породичну кућу и позвале на предају, дајући двосатни рок за предају. И док се више десетина цивила предало и удаљило са лица места, из Јашаријеве куће започело се са употребом тешког наоружања када су убијена два полицајца, а рањена три. Полиција је потом узвратила тешком артиљеријом и практично уништила и Јашаријеву кућу, уз 56 чланова Јашаријеве породице.

Извор: Коссев

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

Став