Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коссев: Оливер Ивановић, хронологија догађаја на трогодишњицу убиства

На данашњи дан, пре три године убијен је лидер грађанске иницијативе СДП, Оливер Ивановић – са 6 хитаца у леђа док је улазио у двориште куће седишта своје грађанске иницијативе коју је предводио. Грађани, јавне личности и представници опозиционих странака, окупиће се испред цркве Светог Марка у Београду у 17 сати и запалити свеће, породица ујутру на Новом гробљу, а представници власти заједно са невенчаном супругом Миленом Поповић у храму Св. Саве. У Косовској Митровици у 8:15 на месту атентата такође ће се упалити свеће, а позив грађанима је стигао од бившег члана Ивановићеве странке, Марка Јакшића. Засебно саопштење издала је и Грађанска иницијатива СДП, која ће трогодишњи помен обележити на истом месту, али у 10:00.

Трећа годишњица убиства најпознатијег политичара косовских Срба дочекује се са исто толико подигнутих оптужница приштинског тужилаштва, уз суђење које је практично на почетку и са утиском јавности да упркос званичним изјавама не постоји политичка воља да се случај реши.

Хронологија једног злочина још увек без епилога

Нешто после 8 часова у уторак, 16. јануара 2018. лидер ГИ СДП, Оливер Ивановић, убијен је са шест хитаца у леђа испред страначких просторија у улици Сутјеска у северном делу Косовске Митровице. Да је Ивановић убијен са шест хитаца од којих су четири ране биле прострелне, а два метка остала у телу, саопштио је на дан убиства, директор КБЦ, Милан Ивановић. Међутим, обдукцијски налаз косовског Института за судску медицину наводне оптужнице коју су ексклузивно објавили косовски медији децембра 2019, наводи да је Ивановић устрељен са 5 метака.

На дан убиства, у улици Војводе Путника у Косовској Митровици, пронађено је запаљено путничко возило за које Косовска полиција верује да има везе са убиством Ивановића. Возило није имало регистарске ознаке, али су из КП саопштили да има довољно информација како би се утврдило порекло и власништво возила.

Основно тужилаштво у Митровици саопштило је да су два тужиоца задужена за случај убиства Ивановића, Нијази Реџа и Јова Радовић.

Дан након убиства, косовско Министарство правде примило је званичан захтев српске министарке правде, Неле Кубуровић, за укључивање Србије у истрагу, међутим њен косовски колега, Абељард Тахири, одбацио је могућност да власти у Београду буду део истраге.

Прве детаље истраге Косовска полиција је саопштила 17. јануара – на Ивановића је пуцано оружјем калибра 9X19 милиметара са, верује се, пригушивачем. Тада је саопштено и да је „испитано више сведока“ као и да су преузети снимци надзорних камера.

Ивановић је сахрањен 18. јануара у Алеји заслужних грађана у Београду.

Паралелно са истрагом косовских истражних органа, покренут је и предистражни поступак Тужилаштва за организовани криминал у Београду. Српска полиција је и прва саопштила информације о власнику аутомобила који је пронађен запаљен у близини места убиства Ивановића – радило се о возилу које је припадало преминулом Србину из Аустрије а које је више пута продавано.

Касније истог дана, 18. јануара, Косовска полиција саопштава да је идентификовала број шасије запаљеног аутомобила и додаје да је дошла до података коме је аутомобил продат 2017. године.

Неколико дана након убиства, 20. јануара, председник Србије, Александар Вучић, посетио је Косово и положио венац на место убиства Ивановића. Том приликом најавио је „борбу против криминала и корупције у сопственим редовима“.

Почетком фебруара размењена је прва документација по замолници Министарства правде Србије између митровичког Основног тужилаштва и београдског Тужилаштва за организовани криминал. Документација је садржала обдукциони налаз и записник са увиђаја, саопштило је српско министарство, док је из косовског пристигла информација да је поред наведеног, документација садржала и балистички налаз и извештај и фотографије с лица места.

До првог хапшења у вези са случајем дошло је 11. фебруара, када су у Северној Митровици ухапшена два полицајца Косовске полиције – Д. М. (1970) и Ж. Ј. (1970). Они су били осумњичени да су на дан убиства Оливера Ивановића манипулисали доказима тиме што су са лица места узели чауру. Основно тужилаштво у Митровици је тражило њихов притвор, али је Основни суд у Митровици тај захтев одбио. На ову одлуку суда, тужилаштво је уложило жалбу, али су из суда навели да снимак са сигурносних камера не доказује да су полицајци који су се први нашли на лицу места манипулисали доказима и да истрагу треба наставити, али да осумњичени имају право да се бране са слободе. Тужилац Основног тужилаштва у Митровици, Шућури Суља с друге стране, тврдио је да снимак показује да су полицајци узели чауру са лица места и „све време били на телефону с неким“. Двојица полицајаца међутим, која су након хапшења суспендована, на посао су враћена у јулу, али ће Д. М. поново бити ухапшен новембра 2018, да би се потом, годину дана након тога, обојица осумњичених нашли на оптужници Специјалног тужилаштва Косова.

Прву документацију у вези са истрагом Ивановића, српско Тужилаштво за организовани криминал и Министарство правде проследили су канцеларији EULEXа 14. фебруара. Информације о прослеђеним документима биле су штуре, српско министарство је приштинским органима проследило „податке и обавештења која се односе на истрагу убиства Ивановића, а које је то тужилаштво прикупило у сарадњи са надлежним органима у Србији, у цилју откривања починиоца“.

Марта 2018. истрагу о убиству Ивановића од Основног тужилаштва у Митровици је преузело приштинско Специјално тужилаштво због „сложености случаја“. Случај је преузео тужилац Суљ Хоџа.

Упркос обостраним оптужбама због несарадње и недостављања тражене документације од стране српских и косовских истражних органа, Косовска полиција и Полиција Србије састали су се почетком јула 2018. посредством EULEX-а са намером да дође до повећања „размене информација и сарадње између полицијских служби у истрази убиства Оливера Ивановић́а“.

Крајем септембра 2018. косовско Специјално тужилаштво је испитало црногорског држављанина, Мариа Милошевића, у вези са убиством Ивановића. Како је појаснио тужилац Суљ Хоџа, „Милошевић је саслушан у склопу прикупљања доказа, а не као окривљени“. Како су косовски и црногорски медији навели, Милошевић је признао да је познавао Ивановића, али је негирао да је имао било шта са његовим убиством. Милошевић је иначе средином 2018. ухапшен у Приштини по потерници подгоричког INTERPOL-а због сумње да је заједно са Игором Машановићем и Вуканом Вујачићем учествовао у убиству Цетињанина, Радомира Ђуричковића, пре две године.

Специјалне јединице Косовске полиције рано ујутру, 23. новембра 2018. у северном делу Косовске Митровице спровеле су акцију хапшења осумњичених у случају убиства Оливера Ивановића. Ухапшени су припадници Косовске полиције Драгиша Марковић (1970) и Недељко Спасојевић (1976), као и Марко Рошић (1993). Четврти осумњичени, Милан Радоичић, потпредседник Српске листе, избегао је хапшење тог јутра.

Специјални тужилац Суљ Хоџа тада је најавио да постоје докази за хапшење још две особе у вези са овим случајем.

Хоџа је тог дана такође открио да је Специјално тужилаштво “саслушало преко 40 сведока углавном са Севера” у истрази овог случаја.

Косовска полиција истог дана се огласила са детаљима и фотографијама заплењеног материјала током акције хапшења осумњичених: Аутоматска пушка АК47 са четири шаржера и 106 метака, ручна бомба, три метка калибра 7,62 мм, гумена палица, 76 грама супстанце за коју се сумња да је наркотик, без прецизирања која супстанца је у питању, документа.

Истог дана, тада опозициони лидер Саша Јанковић открио је да је дан раније у просторијама српског Тужилаштва за организовани криминал, по замолници суда у Приштини дао изјаву у својству сведока у истрази убиства Оливера Ивановића.

Према његовим речима, приштинско правосуђе тражило је да сведочи зато што је дошло у посед његових разговора с Ивановићем, у којима је лидер ПСГ-а разговоре више пута завршавао речима да је живот Ивановића у опасности, и да треба да „пази на себе и своју породицу“.

Основни суд у Приштини 24. новембра 2018. одредио је једномесечни притвор тројици ухапшених Срба, Марковићу ће притвор бити укинут фебруара 2019. док ће Рошић и Спасојевић и даље у притвору (којима се прикључио касније и Раде Басара).

Спасојевића, истражитеља у полицији на Северу Косова, тужилаштво сумњичи да је помогао извршиоцу пре али и после учињеног кривичног дела, тако што му је олакшао да побегне са лица места службеним возилом полиције. По објављивању вести о оптужници, саопштено је да се Спасојевићу на терет стављају дела „злоупотреба службеног положаја или овлашћења“ и „помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства“.

Рошић је био под истрагом због парчета папира пронађеног у Ивановићем џепу у ком је написан регистарски број џипа у власништву Рошићеве породице, сведочења Ивановићевог брата да га је Рошић након убиства наводно пратио, као и фотографија возила у телефону покојног Ивановића. Према детаљима оптужнице подигнуте годину дана касније, Рошић се сумњичи за пружање „помоћ́и у извршењу кривичног дела тешког убиства“

Фото: Gazeta Express

За Марковића, такође полицајца са Севера Косова, верује се да је са лица места преносио податке једном полицијском службенику у Србији. Оптужница га терети да је одавао службену тајну и да није вршио службену дужност и да је манипулисао доказима на месту убиства.

„Нисам био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али нисам убица и никакве везе са убиством немам“, огласио се потпредседник Српске листе, Милан Радоичић, 25. новембра 2018. и поручио да се неће предати косовским органима, те да је акција хапшења за циљ имала његову ликвидацију.

Секретарица убијеног Ивановића, Силвана Арсовић, приведена је 26. новембра и по трећи пут испитана у вези са надзорним камерама „осумњичена да је помагала у извршењу убиства“. Одређен јој је 48- часовни притвор, међутим већ сутрадан је пуштена на слободу.

Саслушан је и Милан Радоичић истог дана али у Београду, на налог српског тужилаштва.

Председник Србије, Александар Вучић, касније тог дана саопштио је да је Радоичић сам хтео да иде на полиграфско тестирање, да је прошао полиграф, те да Радоичић „не само да није убио Ивановића, него није учествовао ни у организацији, логистици, помагању, подстрекивању“.

Вучић је открио и да је Радоичић испитан неформално од стране Косовске полиције још 21. фебруара прошле године у Косовској Митровици.

Сутрадан, 27. новембра, огласила се и министарка правде Србије, Нела Кубуровић, која је изјавила да су приштински органи одбили да заједнички са Београдом спроводе истражне радње али и EULEX. Додала је и то да Приштина није одговорила на све замолнице које су, према њеним речима, још у фебруару месецу упућене.

С друге стране, 4. децембра косовско тужилаштво оптужило је Србију да није пружила одговоре у вези са IMEI (International Mobile Equipment Identity), SMS, картографији и уласцима и изласцима из бројева телефона које је користио покојни Ивановић.

Косовско тужилаштво је негирало наводе министарке правде Србије да су институције Косова одбиле да изврше истражне радње заједно с Београдом.

Српска страна је од Косова затражила и добила чауре с лица места, али косовско тужилаштво још није добило извештај о њиховом вештачењу, тврде.

Додали су и то да је полиција Србије испитивала осумњиченог Милана Радоичића без захтева косовског тужилаштва и поред чињенице да су на састанцима представника Полиције Косова и Србије, представници Србије казали да не познају Радоичића са образложењем да је држављанин Косова.

Крајем децембра, Тужилаштво за организовани криминал Србије, по чијем је налогу саслушан Милан Радоичић, одбило је да новинарима КРИК-а достави записник о саслушању наводећи да је полиција на документ ставила ознаку тајности.

Министарка правде, Нела Кубуровић саопштила је 9. јануара да је ово министарство проследило Приштини на њихов захтев, детаљан извештај и записнике са саслушања у вези са убиством Оливера Ивановића.

Косовски специјални тужилац, Суљ Хоџа, демантовао је Кубуровић истог дана, навевши да су српске власти косовским проследиле записник само једног саслушања супруге Ивановића, Милене Поповић који је, како је навео, достављен још децембра.

Фото: N1

Хоџа је изјавио и да Србија није пружила Косову друге податке о овом питању, иако је косовска страна поднела такав захтев.

Супруга Ивановића Милена Поповић сутрадан је позвала Хоџу да дође у Београд са “читавом својом екипом” и да је заједно са српским истражним органима поново “по, ето, четврти пут испитају”.

Србија је 9. јануара одговорила на осам захтева за правну сарадњу Специјалног тужилаштва у Приштини, док су Београду достављени само „клонови пластичних чаура“ са лица места убиства Оливера Ивановића који су „недовољно добри“ како би српско Тужилаштво за организовани криминал могло да потврди или отклони сумње о врсти оружја које је коришћено при убиству Оливера Ивановића, два дана касније речено је на конференцији за новинаре у Београду.

У међувремену, 15. јануара у јавности су се појавиле фотографије са надзорних камера за које се већ годину дана тврди да су у време убиства биле искључене. Специјални косовски тужилац, објаснио је да су фотографије аутентичне, да су настале након убиства, али да не зна како су се нашле у новинама.

Косовско тужилаштво саопштило је 18. јануара да су добили неколико одговора на питања која су била упућена надлежним органима Србије у вези са истрагом убиства Ивановића, али и да није достављен листинг са Ивановићевог телефона.

На захтев косовског тужилаштва, 21. јануара издат је налог за хапшење Радоичића, а како је још тада изјавио тужилац Хоџа, издавање међународне потернице требало је да уследи убрзо.

Осим што се сумњичи да је укључен у убиство Ивановића, против потпредседника Српске листе Милана Радоичића поднета је и кривична пријава за организовани криминал и трговину наркотицима, саопштио је 15. фебруара специјални косовски тужилац Хоџа.

Само недељу дана након тога, 22. фебруара саопштено је да је против тројице осумњичених, Радоичића, Спасојевића и Рошића истрага проширена на још осам кривичних дела међу којима су организовани криминал, кријумчарење дроге, тешко убиство, напад на особље УН и наношење тешких телесних повреда.

У предлогу за одређивање притвора стоји и да су њих тројица деловали као организована криминална група од 2011, да су под контролом држали фирме на северном делу Косова и да су вршили контролу над политичким субјектима у том делу, рекли су адвокати Рошића и Спасојевића.

Истог дана, укинут је притвор Драгиши Марковићу, једном од осумњичених за учествовање у убиству Ивановића, уз обавезу да се редовно јавља полицијској станици.

Замену мере кућног притвора са обавезним редовним јављањем полицијској станици за осумњиченог Марковића, како су приштински медији пренели, затражило је тужилаштво због недостатака нових доказа.

У интервјуу за недељник НИН, објављеном почетком априла, специјални тужилац Хоџа је саопштио нови детаљ у истрази. Поред познатих осумњичених, актери негативне медијске кампање против Ивановића, која је претходила косовским локалним изборима на јесен 2017, такође су део истраге косовских правосудних органа, открио је Хоџа.

Тужилаштво Косова је 12. априла донело решење о проширењу истраге против Звонка Веселиновића и Милана Михаиловића, а они се сумњиче за учешће у организовању криминалне групе, угрожавање особља Уједињених нација и помоћног особља, изазивање опште опасности и тешко убиство, открио је КРИК 19. априла.

Крајем априла Рошић и Спасојевић су ступили у штрајк глађу зато што им није одговорено на захтев за премештај у затворску јединицу у Косовској Митровици. Након две недеље, услед изнемоглости, како је речено, прекинули су штрајк. Рошић ће у притворну јединицу у Северној Митровици бити пребачен тек након подизања оптужнице, децембра 2019.

Адвокат Рошића, Махмут Хаљими, 26. априла је навео да постоји заштићени сведок у случају убиства Ивановића, али да он није повезан са случајем његовог брањеника.

Тужилац Хоџа је 1. јула за приштинску Коху изјавио да је Основни суд у Приштини расписао међународну потерницу за Радоичићем. Међутим, како Косово није чланица INTERPOL-а, косовско Министарство правде захтев за расписивање потернице може проследити само посредством УНМИК-а и даље није познато да ли је то и учињено.

Српски истражни органи имају име убице Ивановића

Председник Србије, Александар Вучић 3. јула изјавио је да српски истражни органи мисле да имају име убице Оливера Ивановића. Као умешане у овај случај, именовао је Неџмедина Зекаја и Фљорима Ејупија.

Оптужбе председника Вучића коментарисао је и бивши адвокат Фљорима Ејупија, Махмут Хаљими који је адвокат једног од Срба које косовске власти терете за учешће у убиству Ивановића – Марка Рошића.

Он је рекао да Ејупи нема никакве везе са убиством Ивановића и да такве тврдње назива измишљотинама.

Дан касније, а након бурних реакција косовске јавности и демантовања оваквих навода, Ејупи се обратио правосудним органима у Немачкој и пријавио српског председника, пренели су косовски медији.

Ивановићева секретарица, Силвана Арсовић, саслушана је поново 7. августа. Како је навео њен адвокат Добрица Лазић, Арсовић је саслушавана истим поводом као и у новембру прошле године, када је приведена.

„Предочили су нам да имају доказе против ње за помагање у убиству Оливера Ивановића. Речено нам је да је експертиза показала да је укључила камере после убиства. Ти докази нису међутим довољни да би се неко оптужио за тако озбиљно кривично дело. Потребни су материјални докази“, рекао је Лазић за Инсајдер.

Основни суд у Приштини издао је 16. августа налог за расписивање „домаће“ потернице за Миланом Радоичићем, осумњиченим за умешаност у убиство лидера СДП Оливера Ивановића, пренели су косовски медији. Истог дана огласио се и косовски министар правде, Абељард Тахири, саопштивши да је документација комплетирана и процесуирана даље како би за Радоичићем била расписана и међународна потерница, пренела је приштинска Коха. Расписивање међународне потернице за Радоичићем унело је забуну у јавности, више о томе читајте у: Расписана домаћа потерница за Радоичићем, међународна прослеђена УНМИК-у?

Припадници Косовске полиције ухапсили су 27. августа мушкарца М. М. из Лепосавића због тешке крађе. У међувремену су се појавиле спекулације да је у питању хапшење лица које косовско Специјално тужилаштво наводно тражи у вези са случајем убиства Оливера Ивановића, да би касније из Косовске полиције то демантовали.

Ксенија Божовић, потпредседница ГИ СДП и блиска сарадница Оливера Ивановића 4. септембра по трећи пут је саслушана у својству сведока у овом случају. Сутрадан, из ове иницијативе је саопштено да ће на предстојећим парламентарним изборима на Косову, 6. октобра, ГИ СДП наступити заједно са Српском листом.

Крајем септембра, предметни тужилац, Суљ Хоџа (Sylë Hoxha), саопштио је да се кључни сведоци који су могли да дају информације о случају Ивановић налазе у Северној Митровици, али да се плаше да дају информације о томе. Истовремено, Хоџа је саопштио и да тужилаштво тражи још две младе особе из Северне Митровице које сумњичи за умешаност у убиство Ивановића али и за умешаност у организовани криминал.

Почетком октобра Специјално тужилаштво у Приштини поново је испитало Раду Трајковић након што је јавно саопштила да јој је нуђен снимак убиства Оливера Ивановића. По давању исказа Трајковић, предметни тужилац, Суљ Хоџа, изјавио је да би особа која је нудила наводни снимак Трајковић, „могла бити у Митровици“.

На 21-месечницу убиства Ивановића, извршена је најновија акција хапшења особа осумњичених да су умешани у убиство Ивановића. Полиција је, по налогу Специјалног тужиоца Суља Хоџе, трагала за две особе, радило се о припадницима Косовске полиције, али је ухапсила само полицајца Радета Басару, док је Ж.Б., за кога се наводи да се ради о једном највиших званичника Косовске полиције за регион север – шефу оперативе Жељку Бојићу, избегао хапшење.

Почетком новембра, специјални тужилац Суљ Хоџа у изјави за КоССев најавио је подизање оптужнице за 15 дана, да би 19. новембра адвокати одбране такође за КоССев рекли да је завршен процес писања оптужнице, те да ће она убрзо бити подигнута.

Међутим, 21. новембра, уместо оптужнице, Специјално тужилаштво затражило је путем медија помоћ грађана у идентификовању двојице „осумњичених лица“ који су, како је саопштено, усликани у улици Иво Лола Рибар у Северној Митровици, у којој је Оливер Ивановић и живео, на дан његовог убиства.

Те исте вечери председник Србије помогао је косовском тужилаштву, саопштивши да су лица која потражује косовско тужилаштво заправо студенти из централне Србије који су тог јутра имали колоквијум у Митровици, где и студирају.

Почетком децембра, Основни суд у Приштини, потврдио је да су одобрили захтев косовског Специјалног тужилаштва да се за Звонком Веселиновићем распише међународна потерница због догађаја који су уследили након интервенције специјалних јединица у јулу 2011. године. Иако се Веселиновић не повезује директно са убиством Ивановића, иницијали З.В. начи ће се само дан касније у оптужници против шест лица која се сумњиче за убиство Ивановића, а у којој се З.В. наводи као особа која „делује унутар криминалне групе“ која је сарађивала са оптуженима и за којом је расписана међународна потерница.

Прва оптужница подигнута је 2. децембра против шест лица: Н.С., М.Р., С.А., Д.М., Ж.Ј. и Р.Б. за кривична дела – учешће у организовању организоване криминалне групе“, „злоупотреба службеног положаја“, „подршка у извршењу кривичног дела“, „тешко убиство“, „неовлашћено поседовање и употреба оружја“, „одавање службене тајне“, „злоупотреба званичне дужности у саизвршилаштву“ и „манипулација доказа“.

Такође, траже се још четири особе, од којих је једна и пети припадник Косовске полиције на Северу. Према и даље незваничној информацији ради се о једном од кључних полицијских руководиоца.

Против М.Р., З.В. и Ж.Б. издат је међународни налог за хапшење, с обзиром на то да се налазе у бекству, а за обе групе се наводи да делују као једна криминална група, организована са „структурном и групном хијерархијом, са формално дефинисаним улогама и коју воде оптужени М.Р. и З.В.“ Ова група, наводи се даље, „делује од 2011. године и није насумично формирана, а сви оптужени делују у континуитету и сарађују један са другим“.

Фото: Mondo

„Оптужени су активно учествовали у криминалним активностима групе знајући да ће такво учешће допринети спровођењу криминалних активности групе и директном или индиректном прибављању финансијске или друге материјалне користи, у циљу проширења економске и политичке контроле у северном делу Митровице“, наводи Тужилаштво.

Ова злочиначка група је према даљим наводима, починила кривична дела „Тешко убиство“, „Помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства“, „Злоупотреба службеног положаја“ и „Изазивање опште опасности на територији Републике Косово“.

„Такође, сваки од оптужених починио је криминалне радње за поменуту организовану криминалну групу које су довеле до убиства сада већ покојног Оливера Ивановића, као и паљења његовог аута пре убиства.

Међутим, српско Тужилаштво за организовани криминал које такође води истрагу о убиству Оливера Ивановића, потом је поручило за Инсајдер да приштински органи нису од овог тужилаштва тражили саслушање З. В. Како су из ТОК-а потврдили за Инсајдер 6. децембра, српска истрага о убиству Ивановића је и даље у предистражном поступку против неидентификованих починилаца.

Једна од осумњичених, Силвана Арсовић је следећег дана примљена у јединицу интензивне неге на Интерном одељењу митровачке болнице због, како је саопштено, погоршаног здравственог стања због повишеног крвног притиска, као и због других срчаних тегоба, док је део електронских медија у Приштини наредног дана објавио лажну вест да је преминула.

Иако је специјални тужилац подигао оптужницу, она није достављена одбрани ни до средине децембра, потврдили су адвокати оптужених, Недељка Спасојевића и Марка Рошића за Коссев.

Међутим, само неколико сати након њихове прве потврде 10. децембра, приштински портал Газета Еxпресс, ексклузивно је објавио фотографије наводне оптужнице и њеног садржаја уз најаву да ће наредног дана „ексклузивно“ јавности предочити и изјаву заштићеног сведока. Специјални тужилац, Суљ Хоџа, није потврдио аутентичност објављене оптужнице, рекавши да „нема времена да прати медије“. Наредног дана исти портал објавио је делове наводних сведочења заштићених сведока које садржи наводна оптужница у тексту под насловом „Група из подземља ‘Брадоње’ осумњичене за егзекуцију Ивановића“. У следећем наставку, издвојени су и детаљи обдукцијског налаза који је спровео косовски Институт за судску медицину. У Ивановића је према овим наводима, пуцано са 5 метака, док је до сада у јавности било устаљено уверење да је на Ивановића пуцано са шест метака, што је на дан убиства потврдио директор КБЦ у Косовској Митровици, Милан Ивановић.

Једном од притворених, Марку Рошићу, 9. децембра, одобрен је премештај у притворну јединицу у Северној Митровици, а премештај је затражио и Недељко Спасојевић, док је предметни тужилац, Суљ Хоџа, предложио меру кућног притвора за Драгишу Марковића, Силвану Арсовић и Жарка Јовановића, да би се, према плану о тим захтевима одлучивало на првом саслушању.

Прво саслушање шесторице оптужених заказано је за 30. децембар 2020., али је уместо тога, било одложено за 11. фебруар, због, како је објаснио председавајући судског већа Ваљон Куртај (Valon Kurtaj), промена у оптужници која је непосредно пре тога као промењена достављена адвокатима одбране, а није преведена на српски језик. Тада нису били познати детаљи ни на шта се односи измењени део оптужнице.

Оптужница против шесторо осумњичених измењена је два дана пре него ће они 30. децембра бити саслушани по први пут. Ово саслушање, међутим, одложено је за 11. фебруар управо због измена у оптужници која притом окривљенима није достављена на српском језику. Према накнадним изјавама адвоката, „једина конкретна измена“ у новој оптужници била је то што је Силвана Арсовић оптужена је за саизвршилаштво у делу убиства.

На двогодишњицу убиства у Косовској Митровици и Београду одржана су по два помена – ГИ СДП и Ксенија Божовић уз Српску листу, која се пред косовске изборе у октобру прикључила Српској листи, а потом и део породице и пријатеља Ивановића, као и део чланова ГИ СДП који нису одобрили одлуку Ксеније Божовић да наступи заједно са Српском листом, уз чланове породице. У Београду, такође део породице Ивановић, с једне стране, а са друге, његова партнерка са најмлађим сином и члановима владе. Организоване су и шетње, прво у Новом Саду 16. јануара, а онда, два дана касније, „1 од 5 милиона“ у Београду.

Тог 11. фебруара, прочитана је и оптужница у којој се наводило да су шесторо оптужених Н.С., М.Р., Д.М., Ж.Ј. и Р.Б и С. А. део организоване криминалне групе коју воде Милан Радоичић и Звонко Веселиновић, а који се налазе у бекству. Према новој оптужници, некадашња сарадница Ивановића, Силвана Арсовић, оптужена је за саизвршилаштво у делу убиства. Сви оптужени су се тада изјаснили да нису криви након чега је нова расправа заказана за 16. март.

Са доласком коронавируса, али и епидемиолошких мера, друго припремно рочиште је одложено до даљњег. У међувремену су и у српским медијима почели да се појављују детаљи из списа Специјалног тужилаштва Косова, попут интервјуа са једним од адвоката оптужених (тада Недељка Спасојевића) Фарука Коренице, који је за Нова.рс испричао и да је Раде Радосављевић, некадашњи шеф пограничне полиције КПС, који је и даље у бекству, убице наводно довезао са Мердара у Митровицу, те да је Силвана Арсовић, наводно била у сазнању да су камере у канцеларији ГИ СДП биле насилно искључене из струје, да би их активирала одмах након убиства.

Радоичић тужио Раду Трајковић због „повреде угледа и части“

Председник Српске листе Горан Ракић и Милена Поповић, невенчана супруга убијеног Оливера Ивановића, предложени су за сведоке на суђењу за повреду части и угледа Милана Радоичића, потпредседника Српске листе, а по његовој тужби из септембра 2019., Вишем суду у Београду против Раде Трајковић, председнице Европског покрета Срба са Косова и Метохије – због повреде угледа и части. Трајковић, која је потврдила ту вест је након убиства Ивановића у медијима јавно означавала Радоичића као особу која наводно предводи мафију на Северу, односно да је наводно умешан и у убиство Оливера Ивановића.

Милан Радоичић се 4. децембра 2020. појавио на суђењу у Палати правде у Београду, по сопственој тужби против Раде Трајковић, а новинарима није било дозвољено да прате.

Адвокати одбране који су од самог почетка критиковали другу оптужницу Специјалног тужилаштва, наводећи да је контрадикторна, те да није у складу са доказима, у међувремену су упутили жалбу Апелационом суду.

Апелациони суд у међувремену је уважио жалбу адвоката, чиме оптужница септембра месеца враћена тужилаштву на уређење како би се „утврдило време, место и начин извршења кривичног дела и потврдило да ли има основање сумње да су лица којима се стављају на терет кривична дела заиста то и учинила“. Адвокати одбране медије су обавестили 25. септембра да је Апелациони суд прихватио жалбе одбране окривљених и донео одлуку да предмет врати на почетак

Удружена опозиција Србије (УОПС) организовала је 12. октобра 2020 обележавање 1000 дана од убиства Оливера Ивановића. Окупљање, а потом и паљање 1000 свећа испред Цркве Светог Марка у Београду, пратило је организовање окупљања грађана и у Косовској Митровици сат времена раније на месту где је извршен атентат.

У међувремену, гласови за укључивање међународне истраге, односно међународног суда за ово убиство постали су гласнији . Такође, у српским медијима се појавио и први интервју Ивановићеве прве супруге, за разлику од последње животне партнерке која је, од Ивановићевог одласка у затвор, а потом и убиства била експонирана, да би након убиства прво била запослена у кабинету српске премијерке, а потом у лето 2020., и постала народна посланица СНС у српском парламенту.

Почетком новембра јавност је упозната са тим да је подигнута нова – трећа оптужница. Она је такође наишла на критике адвоката одбране који су тврдили да недостаци нису отклоњени, те да осим козметичких, нема других битних измена.

Међутим, како је неколико дана затим потврдила за Коссев адвокатица Силване Арсовић, Јована Филиповић, новом оптужницом се четворо од укупно шест оптужених терете за само извршене кривичног дела убиства. Међу њима су  Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Силвана Арсовић и Раде Басара.

Међу другим изменама у оптужници је и то да се сада помињу нова два лица, која су наводно била учесници организоване криминалне групе, док се оптуженом полицијацу Недељку Спасојевићу сада ставља на терет то да је службеним возилом превезао починиоце убиства.

Ново припремно рочиште по новој оптужници заказано је потом за 4. децембар, а исто је још једном и прекинуто због захтева једног од брањеника за изузећем из случаја другог брањеника.

Како се потом испоставило адвокат Радета Басаре, Том Гаши, упутио је захтев суду да се из случаја изузме бивши Басарин бранилац, а потом бранилац Недељка Спасојевића, Фарук Кореница.

Суд је потом и донео потврдну одлуку, те је оптуженом Недељку Спасојевићу наложено да именује другог браниоца. Суд је у образложењу навео да је Кореница, осим Недељка Спасојевића, претходно бранио и оптуженог Басару, али у периоду када су се водили одвојени поступци за исто кривично дело против обојице осумњичених.

Суд је подсетио на то да су потом два предмета спојена у један када су сви оптужени обухваћени једном оптужницом, али и закључио да „постоји трајна опасност да се током конституисања одбране оптуженог Спасојевића од стране Фарука Коренице доведе у опасност кршење начела правде према оптуженом Радету Басари“.

Крајем године адвокат Предраг Миљковић именован је за новог брањеника Недељка Спасојевића.

У сусрет трогодишњици од убиства Ивановића, недељник НИН је 14. јануара објавио књигу о убиству Ивановића „Оливер као брат за брата“, коју је написао новинар овог листа, Милан Радоњић, који је такође један од заговорника међународне истраге.

 

Извор: Коссев

Фото: Тањуг

Став