Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Поплаве широм Косова и Метохије

Вест је ажурирана

Због обилних падавина, делови Косова се од викенда суочавају са поплавама, а нека места су и евакуисана. Поплаве јутрос блокирају део саобраћајница, угрожавају куће, а у Каменици је бујица однела и један мост.

15:38 – Разрушено више мостова
У улици Митхата Фрашерија (Мит’хат Фрасхëри) у Ђаковици, бујица је однела мост, а исто се десило и у селу Доброшевац, јавља Коха.

Мост је јутрос, како је потврђено за КоССев из Косовске полиције срушен и у Каменици.

15:37 – У Гњилану евакуисано 15 особа, једна српске националности
До првих евакуација због поплава дошло је синоћ када су евакуисана домаћинства у Ђаковици. Данас се са евакуацијом почело и у Гњилану где је поред 15 евакуисаних особа, још 87 затражило помоћ.

Евакуисано је 5 особа из Гњилана, две из Малишева, 3 из Угљара, 4 из Брасељца и једна особа српске националности из Шилова, потврдио је за косовске медије Сами Спахију вођа тима за заштиту и спасавање општине Гњилане.

Ова општина успоставила је бројеве за хитне случајеве – 193 и 112.

15:19 – Поплављен бар на обали Ибра у Лепосавићу
Како се може видети на објавама грађана на друштвеним мрежама, у Лепосавићу је Ибар поплавио „Кафе Малибу“.

Кафе Малибу, који функционисе само у летњем периоду, налази се на самој обали Ибра у близини села Кутња, непосредно поред Спортског центра.

15:11 – Смањена производња пијаће воде у Шипољу, обустављена у Вучитрну
Компанија за водоснабдевање у Региону Митровице саопштила је да је због великих падавина и мутне непрерађене воде смањена производња пијаће воде у Шипољу.

Опширније у посебној вести.

14:17 – Јањевка стигла и до домова у Липљану
Осим Доње Гуштерице где је река Јањевка већ поплавила поједине куће и саобраћајнице, ова река почела је да се излива и у Липљану, јављају нам читаоци са терена.

У овом месту је вода већ ушла у породичну кућу која је најближа реци.

У овом месту је у реку упао један мањи камион којег извлачи багер, а на терену су и службеници Косовске полиције.

13:49 – Призори из Доње Гуштерице

У селу Доња Гуштерица, у општини Грачаница излила се река Јањевка. Поплављене се и поједине куће, али и саобраћајнице које пролазе кроз ово место.

 

Фото: КоССев, Читаоци, река Јањевка у Доњој Гуштерици

13:36 – Излио се Лаб у Прилужју

Члан одбора села Прилужје, Велибор Савић, управо је потврдио за КоССев да се корито реке Лаб у овом месту излило, али да вода још увек није стигла до домаћинстава.

„Ја и остали мештани смо на терену, корито реке Ситнице је и даље под контролом, али је ситуација другачија код реке Лаб. Мало пре се вода излила, она иде према селу, али није стигла до домаћинстава. Пратимо, будни смо, шта је до нас радимо.“

13:20 – РТВ Ким: Поповић – Целе ноћи смо на терену, овакве поплаве се не памте последњих 50 година

Фото: РТВ Ким, Лапље Село

 

Ситуација у Лапљем Селу данас је нешто боља у односу на претходну ноћ, међутим и даље су под водом дворишта школе, вртића, цркве Свете Петке, те сеоско гробље и бројна домаћинства, јавља РТВ Ким.

Вода је продрла у „Маркет Митић“ који се налази преко пута Основне школе „Миладин Митић“. Власник Лазар Митић каже да тренутно не може да процени штету насталу након поплаве.

Ситуација је посебно лоша у делу Лапљег Села око зграда, као и у дворишту цркве „Свете Петке“. Под водом је и сеоско гробље. Велике количине воде има на путу између Лапљег Села и Чаглавице, па се саобраћај одвија успорено.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже да је ситуација у овој општини веома тешка и да су њихове службе покушавале да грађанима помогну. „Целе ноћи смо били на терену, доста нас је породица звало. Негде смо успели да заштитимо имања, негде нисмо“, каже Поповић додајући да се овакве поплаве на централном Косову не памте у последњих педесет година.

Како сазнајемо, ситуација је посебно тешка у Гуштерици. Поповић, који тренутно обилази ово село, рекао је да је тридесетак кућа „одсечено“.

„Синоћ сам обишао скоро сва места у општини Грачаница и стварно могу рећи да су призори били тешки и да је било много воде“.

Поповић каже да има довољно механизације којом може да се притекне у помоћ грађанима који се суочавају са поплавама. „Међутим, на неким местима механизација није могла да приђе већ су сами мештани заједно са радницима ЈКП „Екологија“ и Одељења јавних служби штитили своје домове“, казао је Поповић.

12:53 – Косовско Министарство инфраструктуре обавестило о стању на путевима услед поплава

Косовско Министарство за инфраструктуру објавило је јутрос информације о стању на путевима након обимних падавина због којих су током викенда, а посебно данас, поплављена бројна села и градови широм Косова.

Опширније у посебној вести.

10:52 – После ноћашњих падавина поплаве широм централног Косова, на Северу под водом Грабовац

Како Коха јавља, због ситуације са поплавама широм Косова, косовски премијер, Авдулах Хоти, рекао је да су све институције усредсређене на овај проблем, а контактирао је и команданта КФОР-а, Франка Федерићија, тражећи подршку уколико то буде било потребно.

Из косовског Хидрометеоролошког завода је саопштено да је најтежа ситуација у низијским насељима поред Ситнице, Лаба, Ибра, Белог Дрима, Дренице, док опасност представља и топљење снега с планина преко бујичних вода.

Нашем али и другим порталима јављали су се мештани Кузмина, Прилужја, Племетине, Лепине али и места у Метохији. Вода се у току јучерашњег дана из већине ових села била повукла, али ситуација се опет погоршала након ноћашњих обилних падавина са грмљавином.

Да су од јутрос под водом и делови Грачанице, Лапљег Села, Доње и Горње Гуштерице, Преоца, Лепине, Скуланева, Ливађа, Угљара, Кузмина, пише РТВ Ким.

У појединим местима вода је продрла у куће, летине, штале, оранице. Током ноћи у Скуланеву, мештани су евакуисали стоку и живину. Слична је ситуација и у Лепини и Угљару.

На неколико места у Грачаници и Лапљем Селу вода извире из канализације. Двориште школе „Миладин Митић“ у Лапљем Селу је такође под водом. Бујица је захватила и део у којем се налазе стамбене зграде у овом селу.

Фото: РТВ Ким, Лепина

Ситуација је посебно тешка у селу Кузмин у општини Косово Поље где се још пре два дана излила Дреница, јавља РТВ Ким.

Нашем порталу су се јавили и грађани Горњег Ливоча у општини Гњилане који такође јављају да је ситуација алармантна.

Како је за КоССев потврдио портпарол Косовске полиције за Регион Гњилана, Исмет Хашани, јединице за хитне случајеве су на терену и процењују ситуацију.

„Регионални путеви су проходни, али је у општини Каменица срушен мост услед великог прилива воде“, рекао је он за КоССев.

Додаје да за сада нема информација да је ико евакуисан, али потврђује да су подруми више кућа поплављени.

Из општине Каменица апелују на све грађане да за сваки проблем који имају у случају поплава, за помоћ позову на следећи број: 080011010

Како јавља Радио Гораждевац јутрос су поплављена и села у Метохији.

Река Кујавча која протиче кроз Осојане излила се из свог речног корита и нанела огромну штету једном делу домаћинстава које се налазе уз обалу.

Поплављене су оранице, усеви и пољопривредно добро.

Поплављено је и Велико Крушево код Клине где је дошло до изливања Белог Дрима и његових притока.

Фото: Радио Гораждевац

Поплављевна си у и места у Поморављу. РТВ Пулс јавља да су угрожене куће у рејону Ранилуга где је Биначка Морава поплавила поједине подруме.

У Шилову су поплављени и подруми Културно просветног центра и Дома здравља због чега је део лекова и медицинске опреме морао да се превезе у амбуланту у Горње Кусце.

Пролазак кроз главну шиловачку улицу за пешаке је немогућ, јер је на појединим местима вода виша од пола метра, даље јавља РТВ Пулс.

Слично је и у Горњем Кусцу где се услед обилних падавина формирала велика водена површина на скретању са магистралног, тзв. „кружног“ пута ка Кусцу, тако да се саобраћај тренутно одвија преко суседног села Станишор.

Фото: РТВ Пулс

На Северу поплављено земљиште у Грабовцу, у Лепосавићу повећан водостај, али за сада без опасности за куће и усеве

Под водом је и обрадиво земљиште на Северу, у општини Звечан, јавља Радио Косовска Митровица.

Како наводе, у Грабовцу се излио Ибар и поплавио приобална имања.

Ниво Ибра повећан је за сада и у општини Лепосавић, али за сада нема угрожених објеката и усева. Угрожени су једино мостови, јавља наш репортер са терена.

У Лешку су јуче надлежни чистили око моста, а због балвана угрожен је мост који повезује село Горњи Крњин са Лепосавићем. Екипе дирекције за градско-грађевинско земљиште су на терену. Управо сада раде на рашчишћавању наноса на том мосту. Планинске реке су надошле, али за сада, не праве велике проблеме, сазнајемо из ове дирекције.

Подвожњак у Урошевцу је блокиран, од саобраћајница су одсечена места Горња Коретница и Доброшевац у Глоговцу, а у Приштину је могуће ући само путем Магуре – Липљан, јавља Коха.

Вода је ушла у домове становника Горњег и Доњег Добрева, а Доње Добрево је такође одсечено од саобраћајница.

Поплавама је јуче највише била погођена општина Ђаковица, јавио је РТК2. Косовске безбедносне снаге су у суботу увече евакуисале грађане, чији су домови поплављени. Нехат Коћиањ из Агенције за управљање ванредним ситуацијама, рекао је за Индексонлине да се ситуација у општини Ђаковица погоршава, градске улице су под водом. У граду је евакуисано 9 породица које су привремено смештене на војном аеродрому. Такође је евакуисано 70 становника села Брекоч.

Регионална компанија за водоснабдвање у Ђаковици јутрос је упозорила мештане села Грћина, Дамјане, Оптеруша, Сеновац, Дреновац и Велика Хоча да не пију воду са чесме.

Општина Штимље је због поплава подигла први степен мобилизације за припрему за ванредну ситуацију, пише Коха. Најозбиљнија ситуација у овој општини је у местима Рашинце, Ђурковце и Војиновце.

На терену су у Штимљу полиција, ватрогасци и јавна предузећа, пише Коха.

 

Извор: Коссев

Фото: Коссев

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став