Покрет за одбрану Косова и Метохије

Коссев пренeo саопштење Покрета за одбрану КиМ: Срби да бојкотују изборе

Фото: КоССев

Јучерашња акција Косовске полиције на Северу Косова, као и интервенција Специјалних јединца током које је дошло до нереда у Косовској Митровици и Звечану наишла је на реакције Покрета Ослобођење, ССП и Покрета за одбрану КиМ који су осудили потезе Приштине, али и Београда.

Док Ослобођење позива председника Србије да „испуни своје претње и пошаље војску на Косово“, ССП тражи од Српске листе да напусти косовску владу, а од међународне заједнице – да заштити Србе на Косову „од насиља и репресије коју је спровела Куртијева власт“. Покрет за одбрану КиМ позива Србе да бојкотују предстојеће локалне изборе и уједно оцењује да Србима са Севера преостаје само могућност тоталне грађанске непослушности – „да би се коначно престало с легитимисањем и лажне државе и Вучићеве привидне подршке“.

 

Ђорђевић поручио Вучићу: Испуни претњу и пошаљи војску

 

Председник покрета Ослобођење, Млађан Ђорђевић, упутио је критику на рачун председника Србије, Александра Вучића, наводећи да је управо Вучић пре само две недеље обећао да ће послати војску на КиМ да заштити Србе, уколико дође до новог насиља.

„Прозивам директно Александра Вучића, јуче је РОСУ цео дан пуцао на Србе. Шта треба да се деси да би ова власт реаговала и испунила сопствене најаве?“ упитао је Ђорђевић.

Он је додао да је свакоме јасно да Вучићеве „празне речи“ немају никакву тежину.

„Он је велики и снажан само у својим таблоидним емисијама. У њима прети, звецка оружјем, прича ловачке приче о томе како се у младости тукао по трибинама, како је сретао хрватске хулигане по Италији итд. А у стварности, увек подвије реп“, каже лидер Ослобођења.

Ђорђевић је јучерашњи наступ Вучића у Рашкој, где се састао са Србима са Севера Косова, назвао „патетичним“.

„Док он води своје таблоидне ратове, Срби на Косову и Метохији су гурнути у прави рат, захваљујући СНС политици попуштања. Дали су све Албанцима, сада остаје само голи живот Срба“, додаје Ђорђевић.

Он је указао на то да је управо Вучићева влада 2016. године расформирала цивилну заштиту Србије на Косову и да од тада Србе у покрајини „нема ко да штити“.

Ђорђевић оцењује да би државнички потез Србије било то да затражи повратак 999 припадника безбедносних снага Србије на Косово и Метохију, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.

„На то Србија свакако има право. Те јединице се према Резолуцији могу распоредити на спољне границе, као и на места где живе Срби и где је српска културна баштина“, објашњава Ђорђевић.

Међутим, додаје да тако нешто Вучић неће да уради „јер је марионета и кукавица“.

Ђорђевић је поновио да због свега овога покрет Ослобођење „још једном захтева неопозиву оставку Александра Вучића на све узурпиране државне функције“.

Овај покрет је уједно најавио да ће у петак увече да организује трибину на којој ће говорити др Марко Јакшић, из покрета „Отаџбина“ а на којој ће се говорити о ситуацији на Косову.

„У овом тешком тренутку за српски народ у покрајини, када их Курти напада, а када се Вучић прави луд и пушта Косово и Метохију низ воду, морамо да разговарамо шта можемо да учинимо и како да се одбранимо“, рекао је овим поводом Ђорђевић.

 

Јакшић: Срби у Рашки тражили да се напусте институције, али то Вучићу не иде у прилог; Покушао да направи маркетинг

 

Марко Јакшић, који је и некадашњи високи функционер Демократске странке Србије казао је данас за ФоНет да је председник Србије, јучерашњим доласком у Рашку покушао да направи маркетинг, али и да је састанак имао нежељени епилог, имајући у виду да су сви говорници тражили да Срби бојкотују локалне изборе.

Како је прецизирао, “сви говорници су тражили да Срби напусте институције самопроглашене Републике Косово, али то председнику не иде у прилог, јер ће на тај начин да се замери ЕУ и Америци“.

Он те захтеве једноставно није могао да избегне и зато је кренуо да прича да Србија мора да поштује међународне споразуме, предочио је Јакшић.

Тврди и да је Аљбин Курти претерао јучерашњом акцијом, „имајући у виду да је остварио победу око регистарских таблица“.

Казао је и да су Срби бурно и бесно реаговали „штитећи пре свега своју имовину и своју слободу”, јер се „10 година скупља бес због инсталације још једне албанске државе на Балкану“.

Јакшић је додао да сматра да је лоше што је Курти, „без икаквог разлога, почео да плени лекове по апотекама, прехрамбену робу, шећер и уље, што је на неки начин рак рана свих људи”.

 

Борко Стефановић: Вучићева Српска листа да напусти Куртијеву владу

 

И док Ђорђевић тражи од Вучића да пошаље војску на Косово, али и да да оставку, заменик председника Странке слободе и правде (ССП), Борко Стефановић, позива „чланове Вучићеве Српске листе“ да напусте косовску владу.

Стефановић је позвао и међународну заједницу и КФОР да заштите Србе на Косову „од насиља и репресије коју је спровела Куртијева власт“.

„С обзиром на то да у Куртијевој Влади седе и представници Српске листе, најмање што могу да учине након данашњег напада на Србе, јесте да ту Владу моментално напусте и тим чином покажу да не пристају да седе у власти која пуца бојевим мецима у леђа на сопствени народ“, рекао је Стефановић јуче.

Стефановић је нагласио да „Александар Вучић добро зна да се ова ситуација не решава његовим конференцијама за медије у Рашки, већ директним поступањем према Влади Косова у којој и даље седе његови представници Српске листе, као и према међународној заједници“.

„Дивљачким нападом на Србе на Косову, Аљбин Курти је отворено показао колико је Косово далеко од владавине права и заштите Срба“, нагласио је Стефановић.

 

Покрет за одбрану КиМ: Срби са КиМ да бојкотују изборе

 

У међувремену је реаговало и председништво Покрета за одбрану КиМ.

Поручили су да је јуче по ко зна који пут извршено „албанско оружано насиље над Србима“, а овога пута под „провидним изговором“ да се сузбије нелегална трговина,

„Поново се показало да српски народ нема никакву заштиту, ни од стране међународног безбедносног присуства нити од сопствене државе, Србије. Зато се поново голорук бранио, протестним изласком на улице северне Косовске Митровице и Звечана. Велики број био је физички нападнут уз употребу ватреног оружја и са исходом тешког рањавања“, поручили су.

Наводе и да су на основу Првог бриселског споразума из 2013. из северног дела Косова, потписом највиших државних представника Србије, повучене српска полиција и цивилна заштита, те уклоњене све физичке баријере на мостовима.

Кажу да је на овај начин омогућено несметано кретање „албанских екстремиста“ по северу и припреме „разразних злодела“, а да пре тога оружане формације из Приштине „нису смеле ни да помисле да пређу реку Ибар“.

„Они који су потписали поменути ‘споразум’ у оваквим приликама ‘деловали’ су само речима, најчешће врло крупним“, поручили су, те оценили да се тако нешто догодило и јуче у Рашки када се председник Србије састао са грађанима са Севера Косова.

„Они су тражили јасну и делатну реч, а добили су двосмислене поруке: да се сами заштите, а „ми ћемо бити уз вас“; да при томе размишљају о цени сопственог отпора и необећане интервенције Србије, чиме су одговорност за заштиту својих нападнутих грађана скинули са себе и пребацили на њих. Не мање је лицемерна и недавна изјава председника да ће, у случају наредног оружаног јуриша на Србе, држава реаговати након што сачека реакцију КФОР-а пуних 24 сата. Поставља се питање шта ће то чекати 24 сата, када и сам зна (или би требало да зна) да, у случају новог погрома, КФОР, тј. НАТО јединице не само што неће заштитити Србе него ће, као логистичка подршка, директно суделовати у њему“, наводе из председништва овог покрета.

 

Још једном су подцртали да су Срби на Северу Косову без заштите своје државе, те да им преостаје само могућност тоталне грађанске непослушности – „да би се коначно престало с легитимисањем и лажне државе и Вучићеве привидне подршке“.

Управо због тога Покрет за одбрану КиМ позива Србе са Косова да бојкутују предстојеће локалне изборе и тиме не допусте ни привид свог представљања у крајње непријатељском окружењу.

„То је једини корак ка алармирању Савета безбедности да једном крајње озбиљно размотри како се спроводи његова Резолуција 1244“, додали су.

Подсетимо, Полицијске јединице из Приштине извеле су јуче координисану акцију, како су потврдили, спречавања шверца, али је у северном делу Косовске Митровице и Звечана дошло до немира.

Јуче ујутру је у овим местима дошло до сукоба грађана, пре свега мушкараца – са специјалним јединицама полиције, а које су стигле као асистенција полицији и инспекцији која је радила претрес у појединим објектима широм Митровице и Звечана. Најжешћи окршаји догодили су се у самом центру града, приликом претреса апотеке, чији је власник Албанац Бесим Зећири, један од 10 лица тренутно за којим трага Косовска полиција. Бачене су каменице и шок бомбе, запаљено је најмање једно службено возило са РКС таблицама, док је на више цивилних возила причињена материјална штета.

Новинари КоССев портала спречени су да извештавају са терена и нападнути су током обављања свог задатка, али се на терену слично догодило и другим медијским екипама, укључујући и оне које нису ове нападе пријављивали.

У општини Звечан дошло је и до пуцњаве, о чему су информације за сада контрадикторне, али су све стране потврдиле да је ватреним оружјем рањен један Србин, који је у међувремену и оперисан, и налази се тренутно ван животне опасности у КБЦ Косовска Митровица. Из полиције су након завршетка акције навели да је повређено шест полицајаца на Северу од којих је један Србин, те да је уједно ухапшено осам особа од којих су три са Севера, а што се тиче националности, ухапшено је шест Албанаца, један Бошњак и један Србин. Трага се за укупно 10 лица, од којих је двоје Срба, сви остали су Албанци.

Министар унутрашњих послова Косова одржао је јуче и конференцију за медије, наглашавајући да је акција била планирана на укупно 26 локација широм Косова, од чега је 9 требало да се спроведе на Северу, али да је успела само једна, те да се сумња у цурење безбедносних података. Такође, казао је да је акција спроведена уз међународну коородинацију, али и да је акцију покренула једна савезничка служба.

Нагласио је да акција није усмерена према националној припадности, већ против криминала, да су судија и тужилац у поступку Срби, а да се у  апотеци у северној Косовској Митровици, чији је власник Албанац Бесим Зећири, за којим се иначе трага, обављао висок шверц. Јуче је у поподневним сатима одржан и хитан састанак у Рашки – државног, војног и полицијског врха Србије са челницима Српске листе и групом грађана које су повели са собом.

За разлику од Приштине, али и Британске амбасаде, званични Београд и представници Срба са Косова, другачије гладају на јучерашњу акцију Приштине.

Председник Србије је и јуче и данас казао да је лаж да је акција на Северу била усмерена против шверца, већ оцењује да је Приштина имала за циљ „искључиво провокације и нападе на Србе“. Казао је уједно да је Приштина имала подршку барем једне државе и да није реч о земљи данашње Еврпске уније.

Сличне поруке послали су јуче из Рашке и највиши представници Српске листе, као и грађани са Севера Косова који су се обратили председнику. Рекли су да Приштина спроводи терор, да су уморни и да не могу више да трпе, те су од председника Србије затражили да их одбрани.

Вучић им је потом казао да уколико Приштина крене поново да спроводи насиље да „заштите народ“, а да ће Београд бити уз њих. „Што се мене тиче, колико год да је тешко, ја знам шта ћемо чинити – ми ћемо заштитити наш народ. Како? Надам се да никада нећете морати да видите“, поручио је и данас председник Србије.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 14. 10. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print