Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коссев: Ситуација у Прилужју тренутно под контролом, али пада ледена киша, мештани забринути

Вест је ажурирана

Како је и најављено, на Косову после ноћашњег снега и претходних обилних падавина, тренутно пада ледена киша. Вода се у коритима река повећава, чак у појединим тачкама и до максималних квота. Под ризиком су низијска насеља поред Ситнице, Лаба, Ибра, Белог Дрима, Дренице, док у метохијским местима опасност представља и топљење снега с планина преко бујичних вода. Поплављени су делови неких села, као што су Кузмин, Племетина, у метохијском крају – Призрену, Ђаковици, Ораховцу, Сувој Реци и Малишеву.

Косовски хидрометеоролошки завод најавио је синоћ нове обилне падавине у наредним данима. Упозорење је издао и Хидрометеоролошки завод Србије да се обилне падавине очекују већ данас, као и повећање висине снежног покривача, а понегде и ледена киша.

Нашем порталу јавио се читалац Ветон Шаћири из Ромске махале из Прилужја, чије се домаћинство налази на око 500 метара од Ситнице. Он је забринут да не дође до поплаве његовог дома.

Уз видео запис са лица места, каже да у овим тренуцима пада киша, те да се ниво воде повећава.

 

У разговору за КоССев, Велибор Савић, члан Одбора села Прилужје потврдио је да киша и данас пада у овом делу лабског и ситничког краја, али да је ситуација до сада била под контролом.

„Ја сам изашао јутрос да обиђем терен покрај Ситнице и Лаба. У Лабу је вода у опадању, и у кориту је. У Племетини је она јуче пробила, излило се корито Ситнице у делу и поплавило имање, у Прилужју је вода још увек у кориту“, казао је Савић.

Савић је ипак изразио забринутост од могућег изливања речних корита услед тренутних падавина, упозоравајући на то да уколико ледена киша настави да пада, постоји опасност од поплава.

Наводи да су све службе у селу у приправности, те да су и у редовном контакту са Црвеним Крстом.

У Прилужју има око 500 домаћинстава, и заједно са Племетином, кућа и имања се налазе у плодној равници поред Лаба и Ситнице, које често набујају услед киша и других падавина.

Претходних дана више домаћинстава у Кузмину у општини Косово Поље је поплављено, а ватрогасци су пре две ноћи евакуисали неколико породица, јавио је РТВ Ким.

У Ораховачком крају неколико села било је блокирано још од прекјуче.

Канцеларија за КиМ се такође огласила потврђујући да је неколико српских домаћинстава погођено поплавама, а посебно на простору Метохије, обећавши помоћ. А преко косовских медија огласио се и Рамуш Харадинај.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао је данас са Небојшом и Миљаном Начићем из села Племетина код Обилића, којима је због поплава претходних дана оштећена имовина. Такође је разговарао и са породицом Јолић из Кузмина у Косову Пољу, која се такође нашла на удару ове природне непогоде.

Изливањем реке Ситнице Начићима је поплављено двориште, помоћни објекат и подрум. Вода је уништила моторне косачице за траву, зимницу, замрзивач са храном. Јолићима је вода поплавила део домаћинства, на месту где се излила река Дреница.

„Ситуација у српским срединама је под контролом, имамо неколико изолованих случајева у којима је поплава направила проблеме и то већ решавамо. Помоћи ћемо да се штета санира и то обећање сам дао и породицама с којима сам разговарао. Пратимо ситуацију на терену, наши људи су у контакту са грађанима за случај да је потребно да реагујемо. Разговарао сам и са председницима општина на северу покрајине, да буду у приправности у случају изливања Ибра“, пренео је Петковић, саопштила Канцеларија за КиМ.

Лидер ААК посетио је пут оштећен поплавама у Малишеву, чије су слике јуче обишле друштвене мреже. Он је овом приликом позвао косовску владу, која је практично распуштена у очеквању нових избора, да донесе одлуку о додељивању хитног фонда за непосредну подршку свим породицама које су претрпеле штету, али је и упозорио на то да је потребно да неко сноси одговорност за лош квалитет путне инфраструктуре

ФОТО: Косово24сата, Пут у Малишеву јуче

Извор: Коссев

Фото: Прилужје данас/Ветон Шаћири

Став