Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коссев: У Грачаници одржана литургија

Данашњи празник даје нам поруку мира – да прво имамо мир у себи, не било какав мир већ Христов – трајни мир, који нико не може да нам узме, порука је Владике Теодосије верницима који данас прослављају најрадоснији хришћански празник. Теодосије је овог јутра у манастиру Грачаница служио традиционалну Божићну литургију. Служби је присуствовао мањи број верника, као и директор Канцеларије за Ким, Петар Петковић.

Након јучерашње прославе Бадњег дана, данас се Христово рођење прославља јутарњим литургијама у црквама и манастирима широм Косова и Метохије.

Божићна литургија у Манастиру Грачаница служена је овог јутра од 07:00. Владика Теодосије је акценат у свом обраћању верницима ставио на душевни – трајни мир, али и додао да је осим тога потребно имати мир у свом дому, породици, са комшијама и суседима.

„То једино можемо имати уколико имамо Христа у себи, ако смо се помирили са собом и са Богом“, поручио је Теодосије.

Захвалио се грађанима који су упркос пандемији присуствовали јутрошњој литургији и због тога што су се причестили.

За све нас православне хришћане Божић је велико окрепљење у овим данима када народ страда на разне начине, а највише због ове опаке болести која хара целим светом. Овакви празници као што је Божић нама додатно дају снагу, веру, наду и љубав. Потребно је да све то имамо у себи, да би могли да одолимо свим искушењима – и оним споља али и оним изнутра који су у нама

Захвалио се и директору Канцеларије за КиМ, Петру Петковићу, који је, како каже, показао велику и жртвену љубав доласком на КиМ за Божић и присуствовањем јутрошњој литургији.

Данашњи празник представља јачање наде и вере и снажење духа да опстанемо и останемо на КиМ-у, поручио је потом директор Канцеларије за КиМ, из манастира Грачаница.

„Нека би данашњи празник дао да из прошле године изазова уђемо у годину победе, јер свака нова кућа коју изградимо, свака нова болница, зграда, црква коју подигнемо јесте победа и корак ка миру и благостању“, додао је Петковић.

Казао је и да је српски државни врх увек уз свој народ на КиМ-у и да ће чинити све како би Срби овде остали.

Јутрос је од 05:00 литургија служена и у цркви Светог Николе у Приштини. У храму се окупио мањи број верника из околних села, као и пар њих који и даље живе у Приштини. Литургију су служили Станиша Арсић и Зоран Гођевац.

 

Извор: Коссев 

Фото: РТВ Грачаница

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став