Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коссев: У Приштини се нижу критике на рачун Вјосе Османи

„Она није позвана да заступа интерес странке“, поручила је председавајућој CIK-а Ваљдети Даки вршитељка дужности косовског председника Вјоса Османи.

Поруку је послала из кабинета председника, окружена симболима те косовске институције претећи да употреби своје уставне и законске надлежности како би сачувала интегритет CIK-а.

Одлука којом је косовска председница, међутим, била незадовољна, односила се на одбијање CIK-а да овери оне листе политичких странака које су и након обавештења да на њима има кандидата који су правоснажно осуђени због извршења кривичног дела у последње три године те да због тога њихова кандидатура не може бити потврђена, одбили да те кандидате уклоне са листе или их замене другим кандидатима.

На једној од тих листа, на листи Самоопредељења управо је и Османи.

Овакав наступ Османи у име институције косовског председника, изазвао је низ негативних реакција у Приштини.

Као Трамп напада институције

„Вршитељка дужности председника, Вјоса Османи се понаша као Доналд Трамп и наставља да напада Централну изборну комисију“, поручио је портпарол PDK (Avni Bytyçi) на Фејсбуку.

„Природно је да она не може да брани институцију када је и сама део оркестрираног напада,“ рекао је он.

Огласио се и њен бивши лидер, Иса Мустафа.

„Она под маском вршиоца дужности председника врши злостављање и буни се ради својих партијских интереса у LVV. Недопустиво је и срамотно да вршилац дужности председника прети независним институцијама. Овакво понашање вршитељке дужности косовског председника данас, треба да алармира на понашање Самоопредељења и изазове бригу за демократију и државу Косово. Оваквим понашањем она не заслужује ни сат времена да буде у Председништву“, изјавио је лидер LDK, јавља Koha.

Угрозила интегритет Канцеларије председника

Османи је критиковао и бивши саветник Хашима Тачија, Адиљ Бехрамај.

У објави на Фејсбуку је критиковао Османи да сама нема интегритет.

„Да је знала шта је интегритет, уопште се не би као в.д. председника мешала у унутрашње послове Централне изборне комисије, јер је то отворени сукоб интереса, јер је она део непотврђене листе Покрета Самоопредељење“.

Додаје своју оцену да она, међутим, није могла да „одбије свог тутора“.

„В.д. председника би у том обраћању требало да позове политичке субјекте да следе институционалне путеве, а не да прети отказом челнику независне институције,“ написао је он оптужујући је да је угрозила интегритет Канцеларије председника.

Њена борба за женска права ружна обмана

Критике је добила и од људи ван политичких странака. У изјави за Газету Еxпресс, аналитичар Фитим Саљиху понашање Османи је описао као понашање „Куртијевог милитанта, а не в.д. председника“.

„То је опасан стандард. Никада у историји Косова председник или в.д. председника није отворено претио CIK-у“, рекао је додајући да је њено обраћање „ауторитативна претња CIK-у“.

„Вјоса Османи је показала да је њена борба за женска права само мехур и ружна обмана. Користила је родну виктимизацију да би водила своју политичку борбу против LDK. А у тренутку када су њене колеге из LVV напале жену, она је ћутала до вечерас. Вечерас је задала нови ударац жени која води независну институцију. То значи да су и идеал поделе власти и немешање у рад независне институције и идеал заштите жена активних у јавном животу, пали у воду суочени са фасцинацијом и обожавањем њеног новог лидера Аљбина Куртија“.

В.д. председника да се не меша у политичке расправе

Забринутост због дешавања у вези са потврђивањем листа данас је, по други пут, исказала и коалиција невладиних организација за посматрање избора Демократија на делу.

„Демократија на делу понавља да је неопходно да в.д. председника Косова врши своје уставне функције, упркос чињеници да је уједно и део изборне трке, да се не меша у политичке расправе и да одржава дух ове институције као представника јединства грађана. Очекујемо од в.д. председника да расправу усмери ка постизању политичког јединства и проналажењу заједничког језика, гарантујући уставно функционисање институција. DND наглашава да је пут права онај који би свака институција требало да следи у решавању својих притужби“, наводи се даље.

Експерт за уставно право, Мазлим Бараљиу (Mazllim Barliu), с друге стране за телевизију Т7 је рекао да постојећим актима није експлицитно објашњено да ли уопште в.д. председника може да смени председавајућу CIK-а, иако то јесте надлежност председника, али оног изабраног регуларним путем.

 

Изор: Коссев

Фото: Facebook

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...