Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коссев: 28 политичких субјеката пријављено за изборе, три из српске заједнице

За учешће на ванредним косовским изборима 14. фебруара, 28 политичких субјеката пријавило се за сертификацију, потврђено је из CIK-а синоћ након што је истекао рок за пријаву и предају листе кандидата.  У трци за посланичка места наћи ће се и три српска политичка субјекта.

У периоду од 8. јануара до 16. јануара, захтев за сертификацију листа кандидата за предстојеће изборе поднело је укупно 28 политичких субјеката, од којих 21 политичка странка, две коалиције и 5 грађанских иницијатива.

За једно од 120 места у косовском парламенту пријавило се укупно чак 1.079 кандидата. Независних кандидата није било.

Спискови са кандидатима за посланике ће до понедељка бити послати на адресу још шест институција с циљем верификације. Већ првог фебруара уследиће рангирање политичких субјеката на гласачким листићима.

Своје кандидате за предстојеће ванредне парламентарне изборе пријавила су три политичка субјекта из српске заједнице. Међу њима је једна политичка странка – Српска листа, са укупно 20 кандидата, а на чијој листи су и чланови ГИ СДП, као и две грађанске иницијативе – Грађанска иницијатива за слободу, правду и опстанак – са три и Српски демократски савез – са пет кандидата.

Са својом грађанском иницијативом – Уједињена заједница, бирачима ће се са укупно 13 кандидата представити и шефица администрације општине Северна Митровица, Адриана Хоџић.

Четири највеће већински албанске странке – Самоопредељење, LDK, PDK и AAK предале су листе са по 110 кандидата за посланике.

На листама већих политичких странака и оптужени за разна кривична дела

Ехат Мифтарај из Косовског института правде (KIP) огласио се након објављених листа кандидата за посланике на предстојећим изборима, наводећи да се на листама већих политичких странака налазе и они који су оптужени за корупцију и друга кривична дела.

„Ујутру као оптужени пред судом, поподне у скупштини одобравају законе. Штета! Тотална деградација“, поручио је Мифтарај.

На челу листе LVV је лидер странке, Аљбин Курти, који је уједно и кандидат за премијера, а за ког се у претходним данима спекулисало – о томе да ли ће моћи да буде кандидат, с обзиром на недавну пресуду Уставног суда којом је утврђено да кандидати не могу бити особе које су правоснажно осуђене за кривично дело у последње три године. Курти је, у другој половини 2018. заједно са још двоје чланова ЛВВ, осуђен на условну казну због бацања сузавца у просторијама скупштине.

Друга на листи ове странке је в. д. председница Косова, Вјоса Османи, која има амбицију да буде нова председница Косова. На овим изборима изаћи ће са 14 кандидата своје Грађанске иницијативе, а на заједничкој листи са Самоопредељењем.

На челу листе за сада владајуће странке – LDK је актуелни косовски премијер, Авдулах Хоти, који је такође и кандидат за премијера.

На листи ове странке наћи ће се и посланици AKR, док се на петом месту налази њен лидер, Беџет Пацоли.

Носилац листе Демократске партије Косова је и председник ове странке, Енвер Хоџај, који је уједно и кандидат за косовског премијера.

Листу Алијансе за будућност Косова предводи Рамуш Харадинај. ААК је претходно саопштила да неће имати кандидата за премијера, али и у више наврата да је њихов кандидат за председника лидер странке.

На челу листе NISMAје њен лидер, Фатмир Љимај.

Осим договора о заједничким листама, ниједна од већински албанских странака није формирала  предизборну коалицију.

То су учиниле само странке које представљају мањине.

Под именом VAKAT, заједно ће на изборима изаћи Демократска странка Бошњака (DSB) и Демократска странка Ватан (DSV). Другу коалицију чине политичке странке Покрет за Гору (PG) и Грађанска иницијатива Горе (GIG). Они ће изаћи са заједничком листом под називом „ЗАЈЕДНО“.

 

Извор: Коссев 

Фото: Коссев

Став