Покрет за одбрану Косова и Метохије

Коха: Албанија започела да споразуме са ”Косовом” претвара у одлуке

Извор: Коха (Тест је изворно преведен са албанског; јучерашње издање)

Први споразум претворен у одлуку је онај који се односи на формирање Међувладиног координационог секретаријата. Овај секретаријат ц́е координисати владе Албаније и Косова у функцији свих споразума и свих обавеза, као новог функционалног механизма, који извештава и који је истовремено оријентисан од стране кабинета два премијера.

Влада Албаније почела је да претвара у одлуке споразуме потписане на заједничком састанку са Владом Косова, одржаном у Елбасану 26. новембра. Први споразум претворен у одлуку је онај који се односи на формирање Међувладиног координационог секретаријата.

На основу члана 100. Устава и члана 19. Закона бр. 43/2016 „О међународним уговорима у Републици Албанији“, на предлог министра за Европу и спољне послове, Савет министара Републике Албанија је одлучио:

Усвајање протокола о сарадњи између Савета министара Републике Албаније и Владе Републике Косово за формирање Међувладиног координационог секретаријата, према тексту који је приложен овој одлуци“, наводи се у саопштењу Савета министара, након састанка у петак.

Међувладин координациони секретаријат за координацију две владе основан је на заједничком састанку влада одржаном 26. новембра у Елбасану. Овај секретаријат ц́е координисати владе Албаније и Косова у функцији свих споразума и свих обавеза, као нови функционални механизам, који извештава и истовремено је орјентисан од стране кабинета два премијера.

„Оснивање Секретаријата је корак у којем заједно чврсто верујемо да ц́е нам донети убрзање свих других корака. Немојте мислити да је Секретаријат механизам који смо ми данас измислили. То је одавно захтев самог дела, са различитим називима, али никада није постављен. Данас имамо Секретаријат и данас имамо формализован секретаријат, али у међувремену имамо секретара, координатора овог Секретаријата при раду на састанку који смо имали у Приштини, након што смо се начелно договорили да ц́емо формирати овај Секретаријат и ово је особа, ви познајете особу. То је конкретан и значајан случај појединца, личности која ужива пуно поштовање обе стране и која је почела конкретно да ради“, изјавио је после заједничког састанка премијер Албаније Еди Рама.

Координатор Међувладиног координационог секретаријата биц́е Гентијан Саља, бивши шеф Управе за аудиовизуелне медије (АМА) у Албанији, познат као активиста покрета Самоопредељење у Албанији и особа блиска премијеру Косова Аљбину Куртију.

Осим што је био активиста ЛВВ, оно што Гентијан Саљу повезује са Косовом је чињеница да је током рата, 1999. године, био део групе за утврђивање чињеница српских масакра над албанским становништвом.

Саља је предводио пројекат „Купуј албанско“, непрофитне организације која је у периоду 2009-2014 промовисала кампању подизања свести албанских потрошача да бирају вец́у потрошњу производа „Маде ин Албаниа“ или „Маде ин Косово“.

(Коха/КоССев, 04. 12. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print