Покрет за одбрану Косова и Метохије

Коха: Албанска, босанска и црногорска дијаспора у САД писале Блинкену о милитантности Србије

Фото: Стеј департмент

“Панбалканска дијаспора” упутила је апел албанске, босанске и црногорске заједнице у Сједињеним Америчким Државама са заједничком забринутошћу у вези са “повећањем милитантности српске владе према Косову, али и према Босни и Херцеговини и Црној Гори“, преноси Коха.

Писмом упућеним државном секретару Ентонију Блинкену позвали су на оживљавање проширења НАТО, “посебно у Босни и на Косову”.

“Панбалкански апел албанске, босанске и црногорске дијаспоре изражава забринутост и узнемиреност заједница у вези са повећањем милитантности српске владе према Косову, али и, све више, према Босни и Херцеговини и Црној Гори“, наводи се у писму.

Оцењују да је ово забрињавајуће питање за САД јер “директно угрожава мир и стабилност региона Западног Балкана, а са њим и мир у Европи у целини“.

Организације и заједнице су предузеле овај историјски заједнички позив оцењујући да је, како се наводи у писму, “природа претње толико велика да смо прихватили да само наша колективна акција може спречити Вучићев режим да изврши своје најзлобније махинације“.

“Такође, позивамо америчке лидере да оживе проширење НАТО као приоритет за регион, посебно у погледу Босне и Херцеговине и Косова. Укључивање ове две политике у атлантски савез на крају би искључило претњу српске (или руске) агресије и на крају би омогућило да се јаве друштвено-економске предности“, стоји у писму које је упућено члановима Одбора за спољне послове Сената, члановима Одбора за спољне послове Представничког дома, државном секретару Ентонију Блинкена и Џеку Саливену, помоћнику америчког председника Џоа Бајдена за питања националне безбедности.

(Kosovo Online, 11.10.2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print