Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коха: Лашет је “стао у одбрану НАТО интервенције на Косову”

Хришћанско-демократска унија (CDU) немачке канцеларке Ангеле Меркел добила је данас новог шефа – Армина Лашета, а како пише приштинска Коха, Лашет је неко ко је својевремено износио “позитивне ставове по питању Косова”.

Како пише тај медиј, Лашет се једном приликом оштро успротивио ставу немачког политичара Тила Сарацина који је рекао да “Турци нападају Немачку са високим наталитетом као што то раде косовски Албанци на Косову”.

“Историја Косова је мало компликованија. Оно о чему Сарацин прича је само менталитет диктатора Милошевића, који је тиме оправдао своју агресивну српску политику. Косовски сукоб није избио због наталитета, већ́ потиче из Милошевићевог говора у Косову Пољу 1989. године. Тим говором довео је рат на Балкан”, одговорио је Лашет својевремено свом колеги Сарацину.

Лашет је такође “стао у одбрану НАТО интервенције на Косову”.

Коха напомиње и случај када је Лашет одликовао Харалда Меурера за оснивање организације која је 1999. године прикупљала и новац за жртве рата на Косову.

Иначе, Лашет је био премијер најмногољудније покрајине у Немачкој, Северне Рајне-Вестфалије.

 

Он важи за умереног кандидата блиског канцеларки Ангели Меркел.

Наследник Меркел неће имати пресудан утицај на питање Косова

Политиколог Димитрије Милић у изјави за Косово онлајн је истакао да је Лашет политичар који је више за статус кво.

“Релативно је умерних ставова, без веће националне препознатљивости и популарности, а и доста спољнополитички мекши према Кини и Русији. Иако није омиљен у ширем бирачком телу, поседује афинитет од страначких делегата који бирају новог лидера ЦДУ”, рекао је Милић.

Када је реч о косовском питању, Милић сматра да ће Лашет бити конзервативан.

“То подразумева противљење свакој потенцијалној корекцији граница или било ком иоле ризичном потезу. Да су победила друга два кандидата, могло је да се очекује више подршке ка обједињеном приступу Европске уније и Америке по овом питању. Победа Лашета то мање подразумева”, рекао је Милић.

Како је додао, Немачка ће имати велики изазов да ли ће наследник Ангеле Меркел бити достојна замена на унутрашњем и међународном пољу, а када је у питању наш регион, ту неће бити већих промена.

“Што се тиче косовског питање, фокус анализе би требало у наредне четири године усмерити на Вашингтон, више него на Берлин. Одлучније иницијативе око решавања косовског питања је тешко могуће очекивати од Немачке. Захваљујући победи Џоа Бајдена, тешко је и очекивати различите и некоординисане иницијативе САД и ЕУ. Уколико до решења дође, наследник Ангеле Меркел на њега неће имати пресудан утицај”, закључио је Димитрије Милић.

 

Извор: Косово онлајн

Фото: EPA

Налсов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

 

Став