Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Коњуфца у Тирани: ЗСО не сме да буде формирана, треба нам координација с Албанијом

Фото: Репортери

Председник Скупштине Косова Гљаук Коњуфца борави у посети Албанији, где је са колегом Грамозом Ручијем разговарао и о дијалогу Косова и Србије, прноси Репортери.

“Позабавили смо се изазовима који чекају нашу земљу. Суочићемо се са тешким дијалогом са Србијом, пошто су га међународни фактори дефинисали као завршну фазу, која би требало да доведе до закључења коначног споразума. Потребна нам је дубока и блиска координација са Албанијом, да такав споразум не би оштетио Косово. За Косово би био губитак да се створи било какав српски територијални ентитет унутар Косова који би био под контролом Београда. Ово је наша заједничка битка. Ми имамо заједничке интересе, јер смо један народ. Мислим да би требало да имамо и такву политику“, рекао је Коњуфца.

Он је подвукао да Заједница српских општина не сме никако да се формира и да би око завршног споразума са Србијом требала дубља координација између Косова и Албаније.

Коњуфца је нагласио да се Косово суочава и са правосудним системом Специјалног суда, где се бивши лидери ОВК терете за ратне злочине.

“Чак и по овом питању морамо координирати своје акције са Албанијом како бисмо са мање штете превазишли тај изазов. Наш рат није био само за Косово већ и за целу албанску нацију“, рекао је Коњуфца.

(Косово онлајн, 07. 06. 2021/Репортери)

Став