Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Кристијан Каш: ЦИА умешана у напад на аутобус “Ниш експреса”, још се сећам мириса изгорелих тела

(Фото: Косово онлајн)

Бивши официр Кфора и новинар Кристијан Каш рекао је за Косово Онлајн да се и данас јасно сећа догађаја када је у терористичком нападу на аутобус “Ниш експреса“ у Ливадицама код Подујева, на данашњи дан 2001. године, убијено 12, а рањено 43 Срба, додајући да се нада да ће одговорни за тај злочин бити изведени пред суд.

“Најважније је да се на данашњи дан сетимо малог Данила и осталих 11 жртава које је Фљорим Ејупи убио. Време је да позовемо Владу Србије да сваки пут када њени представници иду на међународне конференције помену и ове жртве, да они знају да нисмо заборавили овај злочин. Албански терористи су чекали са импровизованом експлозивном направом ван Подујева, на прелазу Мердаре. Бомба је убила 12 људи, укључујући и малог Данила који је имао две године и његовог оца и мајку. Ја сам стигао на место напада сат и по после експлозије. И данас се сећам мириса изгорелих тела. Тог дана сам радио као новинар. Било је то страшно искуство за мене“, каже Каш.

Он је поновио своје раније тврдње, које је добио потврду од главног истражитеља Унмика Џоа Мекалистера, да је  ЦИА саботирала истрагу терористичког напада на аутобус “Ниш експреса” 2001.

Kristian Kaš
Кристиан Каш Косово Онлајн

Каш је додао да је члана ОВК Фљорима Ејупија, оптуженог за напад на тај аутобус ЦИА пустила из базе Бондстил.

“Страшно је што је Фљорим Ејупи на слободи. Био је осуђен на 40 година, али је ослобођен. Кад човек ради са ЦИА онда правни систем не вреди ништа“, рекао је Каш.

Према његовим речима, постоје поуздани докази који указују да је Ејупи био одговоран за тај напад. Такође, постоје докази, како је навео, да је Ејупи био средство ЦИА да се дестабилизује Србја.

Он каже да је генерал-потпуковника Торстена Скиакера, који је у то време био командант Кфора, питао да ли је знао за улогу коју је ЦИА имала у овом случају.

У норвешком дневном листу “Афтенпостен” Каш је исте године када се напад догодио, објавио текст о улози Кфора, припадника ОВК и америчке ЦИА  у овом случају.

У то време, критичари су се усредсредили на везе између западних обавештајних служби и бивших припадника ОВК, каже Каш истичући да су у питању високи криминалци који су имали посебан третман јер су били доушници ЦИА и других обавештајних служби.

Он подсећа да је полиција УН недуго после извршеног напада на аутобус “Ниш експреса”, ухапсила четворицу осумњичених, од којих су двојица била из ОВК.

Каш наводи да је, кључни осумњичени био смештен у затвор у америчкој војној бази Бондсил. Одатле је нестао, а Кфор је тврдио да је побегао.

Полицајац који је водио истрагу за полицију УН имао другачије мишљење.

Napad na autobus Niš ekspresa
Напад на аутобус Ниш експреса Кристиан Каш

“Моје мишљење је да није побегао. Не мислим да затвореник може тек тако да нестане из Бондстила. Мислим да је одведен негде другде на испитивање или нешто слично“, рекао је канадски полицајац Стју Килок за Сандеј Тајмс.

Према изворима с којима је британски лист разговарао у систему УН на Косову, човек који је побегао био је обавештајац ЦИА.

Имајучи у виду да му је бивиши главни истражитељ Унмика Џо Мекалистер потврдио улогу коју је ЦИА имала у овом случају, и да је спреман да сведочи, Каш сматра да уколико буде политичке воље, овај случај би могао да има и судски епилог, како би одговорни били изведени пред лице правде.

“Српски народ би требало да добије тачне информације. Да нађемо правду за жртве. Ако је Мекалистер вољан да дође и да  сведочи, нека га позову у Србију. Можда на неку конференцију. Надам се да ће одговорни у овом случају бити процесуирани. Али да би се то покренуло мора да постоји политичка воља, и Влада Србије мора да стане иза тога“, рекао је Каш.

Извор: Косово онлајн

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...