Покрет за одбрану Косова и Метохије

Крстовдан обележен у храмовима СПЦ на Косову

Фото: РТК2

Српска православна црква и верници обележавају Воздвижење Часног крста, празник у народу познатији као Крстовдан. У храмовима и црквама широм Косова служена је литургија.

Литургију у манастиру Грачаница служио је игуман манастира Црна Река, протосинђел Андреј, уз саслужење свештенства парохије грачаничке и појање сестринства овог манастира. На данашњи дан пронађен је Часни крст на којем је разапет Исус Христ.

“Данас наша света црква слави Часни крст Господњи и успомену на два догађаја који су посвећени Часном крсту: први је догађај када је Часни крст отет од стране персијске војске и однет у Персију где су Персијанце нашле многе тешке и страшне невоље и каснији повратак Христов под византијским царем Ираклијем, тај догађај славимо данас и успомену када је Часни крст пре тога пронађен за време Светог цара Константина и царице Јелене на Голготи”, рекао је свештеник Дарко Маринковић.

За Крстовдан се пости.

“Имамо два дана у седмици која су посвећена часном крсту, та два дана су среда и петак и они се посте, тако и данашњи дан Крстовдан, од неколицине једнодневних постова када се пости строго, за оне који могу да поднесу, који су у чину свештеници, монаси, они који не могу да издрже, битно је да га отпосте на било какав начин, само да не мрсе данас и то је оно што је карактеристично за данашњи дан”, каже свештеник Дарко Маринковић.

Верници поштују Крстовдан, одлазе до цркве, где се моле за здравље укућана.

“Дођем у манастир, причестим се, узмем нафору, причестимо се и идем да се спремам за школу”, каже Наталија Богдановић.

“Пости се строги пост кући, дођем овде причестим се. Постим сваки пост и среду и петак. Ми смо из Угљара тамо идемо у цркву Свету Катарину и Светог Николу”, каже Гордана Стакић.

“Крстовдан празник, данас се не једе црвено, треба да водиш ред о храни и да не увредиш никог… Пости се данас, постим”, каже Верица Секулић.

Свештеник Дарко Маринковић указује на правила молитве код православних верника.

“Ово није у нашој традицији (склопивши руке), наша традиција је ово прекрстивши се ‘у име Оца и сина и Светога Духа – Амин’, то је јако битно да напоменем и ово што сам ја сада урадио то је наношење часног крста, то је исто један од начина на који православни хришћанин може себи помоћи, али правилно наношење чело, два рамена и стомак”, каже свештеник Дарко Маринковић.

Прво уздизање Часног крста догодило се 326. године, и од тада је Часни крст стајао у сребрном ковчегу у Храму Христовог Васкрсења који је царица Јелена потом подигла на Голготи. Због великог значаја данашњег празника, Крстовдан је у православном календару означен црвеним словом.

 

(РТК2/КоССев, 27.9.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print