Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

“Купуј с Космета” – интернет продавница нуди тражене производе, али имају проблеме

(Фото: Printscreen)

У селима Косовског Поморавља живи више од 30.000 Срба. Пре две године основана прва српска интернет продавница “Купуј са Космета” омогућила је младим произвођачима из тог дела земље да дођу до сигурног профита. Преко онлајн продаје можете доћи до чувеног метохијског вина, домаће хране, и до различитих предмета од ручног рада. Али, њихов труд прате и тешкоће које не могу сами да реше.

Породице Стевић и Стајковић из Јасеновика код Новог Брда баве се производњом домаће хране. Они али и други мањи произвођачи захваљујући интернет продаји “Купуј са Космета” донекле су осигурали пласман својих производа.

Припремила Светлана Вукмировић

“Најтраженији производ је маринирани вргањ. Бавимо се тиме четири, пет година, скупљамо плодове.То је доста захтеван посао”, каже Драгана Стевић.

Зоран Стајковић из села Јасеновика каже да се боре за неки производ, за ту неку продају да нађу купце. 

“Нема ту велике зараде за сада пошто смо ми још у успону мали произвођачи, али надамо се да ће да буде”, каже Ивана Стајковић.

Интерент продају локалних српских производа осмислили су млади људи из хуманитарне организације “Косовско Поморавље” из Партеша уз финансијску помоћ Канцеларије за Косово и Метохију. Кажу да воље за рад има, али да су присутне и тешкоће.

“Проблем је у томе што тај пакет када иде одавде иде на царински терминал у Нишу где се буквално наплаћује царина. И ми морамо да платимо царину на производ који шаљемо поштом Ребублике Србије из Гњилана рецимо за Ниш”, каже Стефан Мирковић из интернет продавница “Купуј са Космета”.

“Постоји заинтересованост за извоз производа у Америци конкретно, јер су се људи јављали који су желели да купе рецимо неку већу количину али ми просто нисмо могли да то урадимо зато што наши људи немју капацитет да то извезу”, каже Никола Васић, из интернет продавница Купуј са Космета.

Због епидемијске ситуације настале вирусом корона додатно им је отежан рад.

“Једино решење то је да се направи једна стратегија и да откупљују ту робу од српских произвођача а српски произвођачи су дужни да оно што производе буде по свим стандардима које тржиште захтева”, каже Саша Секулић, председник Асоцијације привредника Косова и Метохије.

Никола Васић каже да су дефинисали проблеме који их коче и да имају енергију да крену са  решавањем. “Држава издваја огромна средства за пројекте, односно за покретање, проширење бизниса али је ту највећи проблем контрола тих средстава”, рекао је Васић.

Живот у окружењу не пружа много, они који не виде перспективу одлазе. А они који су одлучили да остану и да ураде нешто за своју будућност морају, кажу, да се боре и да скрећу пажњу на свој положај.

Извор: РТС

Став

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...