Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти грчким властима два пута за два дана: „Признајте нас“

Фото: Коссев

Косовски премијер, Аљбин Курти, који од јуче борави у грчкој престоници, и данас је узео учешће на округлом столу у организацији грчке владе и британског магазина „Тхе Ецономист“. Разговарало се о сарадњи у југоисточној Европи, а косовски премијер искористио је овај регионални догађај да упути домаћину позив да призна косовску независност.

Курти је јуче допутовао у Атину где се одржава 25. округли сто – самит којем присуствују представници грчке владе, као и премијери, министри и други политички званичници широм региона.

Косовски премијер имао је јуче билатерални сусрет са грчким премијером, Киријакосом Мицотакисом, са којим је разговарао о односима Приштине и Атине и побољшању економске сарадње, али му је уједно и упутио захтев да се Грчка „придружи блоку земаља које су признале Косово“.

Исти позив Грчкој упутио је Курти и током другог дана овог 25. округлог стола.

„Премијер Курти поновио је захтев да се Грчка придружи земљама које су признале Косово. Не заборавимо да је 22 од 27 држава чланица ЕУ већ признало Републику Косово, као и 26 од 30 држава чланица НАТО-а“, рекао је Курти, саопштено је из косовске владе.

Тема данашњег панела била је „Југоисточна Европа: увећање сарадње и солидарности“.

„Препознавање наше државе, сарадња у региону и што брже укључивање региона у Европску унију прави су пут ка миру, стабилности и дугорочној безбедности“, поручио је уједно Курти.

Како је саопштено, Курти је у свом обраћању казао да је косовска влада под његовим вођством, актуелна, али претходна, добро управљала пандемијом.

„За време владе Курти 1 Косово је оцењено као једна од земаља са најуспешнијим управљањем пандемијом, а у року од 100 дана од када је формирана актуелна влада, број активних случајева опао је са 13.000 на 170, док је број хоспитализованих случајева пао са 750 на 25“, казао је Курти.

Подсетио је да је Косово закључило уговор са компанијом Фајзер о набавци 1.2 милиона вакцина, те казао да је у року од 100 дана од формирања владе обезбеђено чак 2.000.000 доза.

Курти се уједно похвалио тиме да је Приштина једина у региону која није узела вакцине из Русије или Кине.

Косово бележи добре резултате и у борби против корупције, очувања јавног новца, као и спровођењу реформи у правосуђу, тврди Курти.

„Нова култура коју смо успоставили добрим управљањем, где се корупција не толерише, сада се примењује у пракси. Желимо да наставимо са поступком ветинга, који ће наше тужилаштво учинити активнијим, а правосуђе ефикаснијим“, рекао је Курти.

Курти је такође казао и да се на Косову бележе побољшања у сфери економије.

„Економски показатељи показују да је у првих пет месеци у години привредна активност порасла за 15%, приходи у буџету за 30%, а извоз за 66%, док се за ову годину предвиђа економски раст од 7.9%“, тврди Курти.

Говорећи о регионалној економској сарадњи Западног Балкана, Курти се и на овом догађају осврнуо на своју идеју – СЕФТА, којом жели да укине споразум ЦЕФТА.

„Косово је већ предложило нови оквир за сарадњу, назван СЕФТА (Споразум о слободној трговини југоисточне Европе), који би обухватио све земље западног Балкана, као равноправне чланице и као такав би био заснован на посебном односу са Европском унијом, према ЕФТА-ЕЕА моделу“, казао је Курти.

Како је потврђено из косовске владе, данашњем панелу присуствовали су премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев, односно Еди Рама, бивша председница Хрватске, Колинда Грабар-Китаровић, председница реформске мреже у Грчкој „Диктио“ и бивша европска повереница за запошљавање и социјална питања, Ана Диамантопоулоу и бивши министар спољних послова грчке, Георге Катроугкалос.

(Коссев, 09. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print